Groene stroom

Stroom is groen als het op een duurzame manier is opgewekt, bijvoorbeeld door windturbines, zonnepanelen of een waterkrachtcentrale. Duurzaam opgewekte stroom wordt aan het landelijke energienetwerk geleverd, net als grijze stroom. De stroom uit het stopcontact is daardoor bij iedereen hetzelfde. Groene stroom is volgens Consuwijzer bijna altijd even duur als grijze stroom.  

Is groene stroom gegarandeerd groen?

Ja. Een energieleverancier moet namelijk voor elke kWh groene stroom die hij levert, groencertificaten, ofwel Garanties van Oorsprong (GvO's), inkopen. Een GvO is goed voor 1.000 kWh elektriciteit en garandeert dat die hoeveelheid stroom duurzaam is opgewekt, dus via zon, wind, water of biomassa. De stroom die Collectieve Inkoop Energie aanbiedt, is opgewekt door windturbines in Europa. Energieleveranciers sturen hun klanten elk jaar na 1 mei een stroometiket. Dit etiket meldt uit welke bron de geleverde stroom afkomstig is. 

Meer informatie over de Garanties van Oorsprong en het Stroometiket staat op de websites van energieleveranciers en op de website van Consuwijzer.  

Wat is groen gas?

Groen gas of biogas wordt gemaakt van biomassa, zoals rioolslib, mest, tuinafval, hout of resten van groenten en fruit. Als energiebedrijven de CO2-uitstoot van aardgas compenseren, wordt gas ook groen genoemd. Compenseren kan door bomen te planten of door te investeren in duurzame energieprojecten. Het aandeel groen gas is in Nederland nog klein. 

Energieleveranciers die aan de Collectieve Inkoop Energie willen meedoen, zijn niet verplicht groen gas te leveren. Afhankelijk van de winnende leverancier(s), biedt de Collectieve Inkoop Energie daarom aardgas of groen gas aan.

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Veelgestelde vragen

Wij zetten de meest gestelde vragen over de Collectieve Inkoop Energie voor je op een rij.  Bekijk de antwoorden

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Voor iedereen

Ja, echt iedereen kan gratis en vrijblijvend meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie, ook als je huidige contract nog niet is afgelopen. Inschrijven verplicht je tot niets. Kan ik meedoen?