
Heb je vragen? Kijk dan eens tussen de veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Je energierekening is opgebouwd uit drie onderdelen:
Leveringskosten zijn de kosten die betaald moeten worden aan de energieleverancier voor het leveren van elektriciteit en gas. Leveringskosten zijn de enige kosten die verschillen per energieleverancier. Alle overige kosten staan vast en veranderen
dus niet wanneer je overstapt naar een andere leverancier.
De kosten die vallen onder de leveringskosten zijn:
Netbeheerkosten zijn de kosten die betaald moeten worden aan de netbeheerder voor het gebruik en beheren van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Je netbeheerder is afhankelijk van je postcode en verandert niet wanneer je verandert van energieleverancier.
De kosten die vallen onder de netbeheerkosten zijn:
Ongeveer een derde deel van de stroom- en gasrekening van consumenten bestaat uit overheidsheffingen. Naast deze heffingen betaal je 21% btw over de levering van energie, het transport, de huur van een meter en over energiebelasting.
Energiebelasting elektriciteit is een milieubelasting van de overheid op het gebruik van elektriciteit. De hoogte van deze belasting is een vast bedrag per kilowattuur (kWh) die je verbruikt.
Energiebelasting gas is een milieubelasting van de overheid op het gebruik van gas. De hoogte van deze belasting is een vast bedrag per kubieke meter (m³) die je verbruikt.
Let wel op: de ene leverancier vermeldt alle bedragen
inclusief btw en de ander exclusief btw.
Huur je de slimme energiemeter van je netbeheerder, dan wordt die bij overstap naar een nieuwe leverancier gewoon weer aan je doorberekend via de energienota. Huur je de slimme energiemeter van je (huidige) leverancier en je besluit over te stappen? Dan zal die leverancier ook na de overstap je een rekening sturen voor de huur van de meter. De hoogte van de rekening mag niet verschillen met de situatie waarin je niet overstapt.
Vanaf 01-07-2021 stoppen netbeheerders met het versturen van een tf-signaal. Dit signaal zorgt ervoor dat jouw oude dubbele meter wisselt tussen dag- en nachtstroom (dubbeltarief). Wanneer je een oude dubbele meter hebt, dan wordt je huidige contract (met dubbeltarief) door jouw energieleverancier omgezet naar een nieuw contract met een enkel elektriciteitstarief. Mocht je toch gebruik willen maken van een dubbeltarief, dan kun je door je netbeheerder een slimme meter laten plaatsen.
Op dit moment worden er (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven. Je kunt op zoek gaan naar een energieleverancier die lagere variabele tarieven aanbiedt dan je huidige leverancier. Aangezien er geen vaste contracten worden afgesloten is er verder weinig mogelijk en zal je waarschijnlijk nog even op variabel tarief moeten blijven zitten.