Veelgestelde vragen over de inschrijving

1. Ik ben geen lid van Vereniging Eigen Huis. Kan ik toch deelnemen?

Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. U kunt zich dus ook vrijblijvend inschrijven als u nog geen lid bent van Vereniging Eigen Huis. Immers: hoe meer mensen zich vrijblijvend inschrijven, hoe sterker we staan en hoe scherper het aanbod.

Wanneer u besluit het aanbod te accepteren, bieden wij u een jaar gratis lidmaatschap aan. Zo kunt u profiteren van onze kennis, kunde en diensten zoals de Collectieve Inkoop Energie. Daarnaast ontvangt u maandelijks het Eigen Huis Magazine. Nadat het gratis jaar afloopt, krijgt u van ons bericht.

Heeft u eerder gebruik gemaakt van een gratis lidmaatschap?
Wanneer u het aanbod accepteert, wordt u automatisch betalend lid. Het lidmaatschap kost per jaar € 27,50 voor particulieren en € 58 voor VvE's. Omdat wij vinden dat iedere woningbezitter lid moet kunnen zijn, zijn we hiermee al sinds onze oprichting in 1974 de consumentenorganisatie met de laagste contributie van Nederland.

Lidmaatschap bij afsluiten van meerjarig energiecontract 
Het lidmaatschap staat los van het eventuele contract dat u via de Collectieve Inkoop Energie afsluit. Bijvoorbeeld: u accepteert het 3-jarig aanbod. Na een jaar wilt u uw lidmaatschap bij Vereniging Eigen Huis opzeggen. Het staat u vrij dit te doen. U bent dan geen lid meer van Vereniging Eigen Huis en uw energiecontract loopt door tot het einde van de 3-jarige duur.

2. Mijn huidige contract loopt bijna af. Ben ik te laat met inschrijven?

Loopt uw huidige contract bijna af, dan bent u nog niet te laat met inschrijven. In de meeste gevallen wordt uw contract na de vervaldatum automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd (met variabele tarieven) dat u elke maand kunt opzeggen. U kunt dan kosteloos overstappen naar het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie. Totdat de gehele overstap rond is (dit duurt gemiddeld 4-8 weken) ontvangt u nog energie van uw huidige leverancier tegen variabele tarieven.

3. Waarom vragen jullie om mijn verbruiksgegevens bij de inschrijving?

Met behulp van uw verbruiksinformatie kunnen we de aangeboden tarieven vertalen naar uw persoonlijke verbruikssituatie. Dat betekent dat we u dan exact voorrekenen hoe uw energienota er met de aangeboden tarieven uit gaat zien.

Als u uw verbruik niet kent dan kunt u bij uw inschrijving klikken op 'Ik weet mijn verbruik niet'. U krijgt dan een venster waar u het verbruik kunt vinden voor uw type huishouden, dat u vervolgens in kunt vullen. Op basis daarvan worden gemiddelde verbruiksgegevens voor u ingevuld.

Vrijblijvend inschrijven

4. Wat als ik me bedenk? 

Deelnemen aan de Collectieve Inkoop Energie is kosteloos. U kunt zich vrijblijvend inschrijven en als u besluit het aanbod te accepteren, heeft u een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen nadat u van uw nieuwe leverancier de bevestiging van het nieuwe contract heeft ontvangen.

5. Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen?

Om mee te kunnen doen dient uw aansluiting en verbruik aan de volgende randvoorwaarden te voldoen:

 • elektriciteitsverbruik tot 20.000 kWh en een aansluitcapaciteit tot en met 3 x 80 Ampère
 • gasverbruik tot 10.000 m3 en een meter tot en met G6.

Is uw verbruik hoger, neem dan contact op met onze servicedesk via (033) 450 7750. We zijn op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 09.00u tot 21.00u en op vrijdag van 09.00u tot 16.30u. Ter indicatie, een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh elektriciteit en 2000 m³ gas per jaar.

In uw persoonlijk aanbod wordt uitgegaan van:

 • aansluitcapaciteit elektriciteit tot 3 x 25 Ampère (standaard voor de meeste huishoudens)
 • gasmeters tot en met G6 (standaard voor de meeste huishoudens) en gasprofiel G1 (max verbruik 5.000m3 en G6 meter).

Wanneer de capaciteit van uw aansluiting groter is dan hierboven vermeld, zult u hogere netbeheerkosten moeten betalen dan dat wat op uw persoonlijk aanbod staat weergegeven. Ter informatie, netbeheerkosten worden door uw regionale netbeheerder bepaalt en zullen niet veranderen wanneer u voor de levering van gas en stroom overstapt naar een andere energieleverancier.

6. Ik heb heb een huurwoning. Kan ik toch meedoen?

Ook als u huurt kunt u meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis en profiteren van de scherpe tarieven van de Collectieve Inkoop Energie. Het energiecontract dient wel op uw naam te staan en niet op de naam van de verhuurder.

7. Kan ik een extra huis of aansluiting inschrijven?

Wij hebben het systeem beveiligd tegen misbruik, onder andere door bij de Collectieve Inkoop Energie maximaal twee inschrijvingen per e-mailadres toe te laten. Per inschrijving kunt u maximaal een elektriciteits- en een gasaansluiting aanmelden. Wilt u meer dan twee woningen inschrijven, neem dan contact op met onze ledenservice

8. Kunnen VvE's ook meedoen?

VvE’s kunnen in principe gewoon meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Het aanbod geldt voor elektriciteitsaansluitingen met een capaciteit tot 3 × 80 Ampère en een verbruik tot 20.000 kWh. Het levertarief gas geldt voor een verbruik tot 10.000 m3 met een aansluiting tot en met G6 (G1 profiel) of G10, G16 of G25 (G2A profiel).

Deelnemers die een aansluiting hebben met een capaciteit groter dan 3 × 25 Ampère (elektriciteit) en G6 (gas) moeten zich bewust zijn dat de transportkosten in werkelijkheid hoger zijn dan zoals die in het persoonlijk aanbod zijn weergegeven.

Per inschrijving kan één gas- en/of elektriciteitsaansluiting deelnemen. Als een VvE meerdere aansluitingen of meters heeft (waar de huidige leverancier dus ook aparte rekeningen voor stuurt), moeten die verschillende aansluitingen apart ingeschreven worden. U kunt met één e-mailadres twee inschrijvingen doen. Wilt u meer inschrijvingen met één e-mailadres, neem dan contact op met onze ledenservice.

Welke gegevens kunt u invullen bij de inschrijving?
De energiemeters van uw VvE staan geregistreerd onder 1 huisnummer. Dat is het huisnummer dat u kunt invullen. Bij 'Achternaam' kunt u de naam van uw VvE invullen.

9. Ik heb stadsverwarming. Kan ik toch meedoen?

Als u stadsverwarming heeft, kunt u niet zelf uw gasleverancier kiezen. U kunt bij uw inschrijving aangeven dat u alleen wilt overstappen voor elektriciteit. Uw persoonlijk aanbod wordt dan daar op gebaseerd.

10. Ik heb een vakantie- of recreatiewoning, kan ik die inschrijven?

U kunt uw vakantie- of recreatiewoning ook inschrijven. Ten aanzien van het persoonlijk aanbod dat u voor deze inschrijving van ons ontvangt, gaan wij er vanuit dat de woning uw eigendom is en het een zelfstandige onroerende zaak is. Daardoor heeft deze ook recht op de volledige vermindering energiebelasting elektriciteit zoals die geldt voor gebouwen met een verblijfsfunctie. Het adres betreft een zelfstandige onroerende zaak wanneer u van de gemeente een belastingaanslag onroerende zaakbelasting ontvangt voor dat specifieke adres.

Indien de recreatiewoning onderdeel is van een groot park kan het zijn dat het gehele park een zelfstandige onroerende zaak is. In dat geval krijgt de specifieke recreatiewoning geen belastingaanslag onroerende zaakbelasting en heeft daarmee ook geen recht op de vermindering energiebelasting. Hier wordt in uw persoonlijk aanbod geen rekening mee gehouden en dus dient u de toegepaste berekening voor vermindering energiebelasting (een tegemoetkoming van de overheid voor het gebruik van elektriciteit: € 376,08 in 2016) in dat geval zelf te corrigeren.

11. Kunnen behalve particulieren ook bedrijven inschrijven?

Ja, u kunt ook zakelijk gebruik maken van de Collectieve Inkoop Energie als uw maximaal jaarlijkse verbruik niet hoger is dan:

 • Elektriciteit: 20.000 kWh en een aansluitcapaciteit tot en met 3 x 80 Ampère
  Gas: 10.000 m3 en een meter tot en met G6 (G1 profiel) of G10, G16 of G25 (G2A profiel).

Is uw verbruik hoger, neem dan contact op met onze ledenservice

Houd bij zakelijk gebruik ook rekening met de volgende zaken:

 • Uw bedrijf wordt bij de nieuwe leverancier als particulier contract behandeld. Problemen waar u dan tegenaan zou kunnen lopen zijn bijvoorbeeld de tenaamstelling van de facturen en de btw-specificaties op tussentijdse facturen.
 • Vaak hebben bedrijven speciale afspraken met energieleveranciers. De besparing met de tarieven uit ons aanbod zal voor die bedrijven minder groot zijn.
 • Wanneer u gebruik maakt van het aanbod, is de nieuwe leverancier niet gerechtigd om uw oude contract op te zeggen (dit in tegenstelling tot bij particuliere contracten). Het opzeggen van een zakelijk energiecontract dient u zelf bij uw huidige leverancier te doen.
 • Bij een zakelijk contract is de Wet van Dam niet van toepassing. Heeft u momenteel een zakelijk contract voor onbepaalde tijd, dan kan uw leverancier u toch een opzegboete in rekening brengen. Controleer daarom bij een overstap altijd de algemene voorwaarden van uw zakelijke contract.
 • De opzegvergoeding kan bij vervroegd opzeggen van uw huidige contract hoger zijn dan geldt voor particuliere contracten.

In uw persoonlijk aanbod wordt uitgegaan van:

 • aansluitcapaciteit elektriciteit tot 3 x 25 Ampère
 • gasmeters tot en met G6 en gasprofiel G1 (max verbruik van 10.000m3 en G6 meter).

Wanneer de capaciteit van uw aansluiting groter is dan hierboven vermeld, moet u rekening houden met hogere netbeheerkosten dan wat u in uw persoonlijk aanbod getoond krijgt. Netbeheerkosten zijn afhankelijk van de regio waar u woont en veranderen niet wanneer u verandert van energieleverancier.

Vrijblijvend inschrijven

Vrijblijvend inschrijven
De gemiddelde besparing van de Collectieve Inkoop Energie is € 300. Schrijf u vrijblijvend in en ontdek wat u kunt besparen. Ja, ik doe meekeyboard_arrow_right

Zo werkt het

Zo werkt het
Wij organiseren een energieveiling en sturen u een persoonlijk aanbod. Als u dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Lees meerkeyboard_arrow_right

Waarom we dit doen

Waarom we dit doen
Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meerkeyboard_arrow_right

Contactformulier

Contactformulier
Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Bellen kan ook. We zijn te bereiken op (033) 450 7750 (ma - do 9.00 tot 21.00 uur, vr 9.00 tot 16.30 uur). Contactkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.