Veelgestelde vragen over de inschrijving

1. Ik ben geen lid van Vereniging Eigen Huis. Kan ik toch deelnemen?

Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Je kunt je dus ook vrijblijvend inschrijven als je nog geen lid bent van Vereniging Eigen Huis. Immers: hoe meer mensen zich vrijblijvend inschrijven, hoe sterker we staan en hoe scherper het aanbod. Je kan alleen meedoen als je beschikt over een e-mailadres.

Wanneer je besluit het aanbod te accepteren, bieden wij je een jaar gratis lidmaatschap aan. Zo kun je profiteren van onze kennis, kunde en diensten zoals de Collectieve Inkoop Energie. Daarnaast ontvang je maandelijks het Eigen Huis Magazine. Nadat het gratis jaar afloopt, krijg je van ons bericht.

Heb je eerder gebruikgemaakt van een gratis lidmaatschap? dan wordt na het accepteren van het aanbod automatisch de contributie afgeschreven. Omdat wij vinden dat iedere woningbezitter lid moet kunnen zijn, zijn we al sinds onze oprichting in 1974 de consumentenorganisatie met de laagste contributie van Nederland.  

2. Mijn huidige contract loopt bijna af. Ben ik te laat met inschrijven?

Loopt je huidige contract bijna af, dan ben je nog niet te laat met inschrijven. In de meeste gevallen wordt jouw contract na de vervaldatum automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd (met variabele tarieven) dat je elke maand kunt opzeggen. Je kunt dan kosteloos overstappen naar het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie. Totdat de gehele overstap rond is (dit duurt gemiddeld 4-8 weken) ontvang je nog energie van je huidige leverancier tegen variabele tarieven.

3. Waarom vragen jullie om mijn verbruiksgegevens bij de inschrijving?

Met behulp van je verbruiksinformatie kunnen we de aangeboden tarieven vertalen naar je persoonlijke verbruikssituatie. Dat betekent dat we je dan exact voorrekenen hoe je energienota er met de aangeboden tarieven uit gaat zien.

Als  je je verbruik niet kent dan kun je bij je inschrijving klikken op 'Ik weet mijn verbruik niet'. Je krijgt dan een venster waar je het verbruik kunt vinden voor jouw type huishouden, dat je vervolgens kunt invullen. Op basis daarvan worden gemiddelde verbruiksgegevens voor je ingevuld.

Vrijblijvend inschrijven

4. Wat als ik me bedenk? 

Deelnemen aan de Collectieve Inkoop Energie is kosteloos. Je kunt je vrijblijvend inschrijven en als je besluit het aanbod te accepteren, heb je een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen nadat je van je nieuwe leverancier de bevestiging van het nieuwe contract hebt ontvangen.

5. Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen?

Om mee te kunnen doen dient je aansluiting en verbruik aan de volgende randvoorwaarden te voldoen:

 • elektriciteitsverbruik tot 20.000 kWh en een aansluitcapaciteit tot en met 3 x 80 Ampère.
 • gasverbruik tot 10.000 m3 en een meter tot en met G6.

Is je verbruik hoger, neem dan contact op met onze servicedesk via (033) 450 7750. We zijn op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur. Ter indicatie, een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh elektriciteit en 2000 m³ gas per jaar.

In je persoonlijk aanbod wordt uitgegaan van:

 • aansluitcapaciteit elektriciteit tot 3 x 25 Ampère (standaard voor de meeste huishoudens).
 • gasmeters tot en met G6 (standaard voor de meeste huishoudens) en gasprofiel G1 (max verbruik 5.000m3 en G6 meter).

Wanneer de capaciteit van je aansluiting groter is dan hierboven vermeld, zul je hogere netbeheerkosten moeten betalen dan wat er op je persoonlijk aanbod staat weergegeven. Ter informatie, netbeheerkosten worden door je regionale netbeheerder bepaald en zullen niet veranderen wanneer je voor de levering van gas en stroom overstapt naar een andere energieleverancier.

6. Ik heb heb een huurwoning. Kan ik toch meedoen?

Ook als je huurt, kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis en profiteren van de scherpe tarieven van de Collectieve Inkoop Energie. Het energiecontract dient wel op jouw naam te staan en niet op de naam van de verhuurder.

7. Kan ik een extra huis of aansluiting inschrijven?

Wij hebben het systeem beveiligd tegen misbruik, onder andere door bij de Collectieve Inkoop Energie maximaal twee inschrijvingen per e-mailadres toe te laten. Per inschrijving kun je maximaal een elektriciteits- en een gasaansluiting aanmelden. Wil je meer dan twee woningen inschrijven, neem dan contact op met onze ledenservice

8. Kunnen VvE's ook meedoen?

VvE’s kunnen in principe gewoon meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Het aanbod geldt voor elektriciteitsaansluitingen met een capaciteit tot 3 × 80 Ampère en een verbruik tot 20.000 kWh. Het levertarief gas geldt voor een verbruik tot 10.000 m3 met een aansluiting tot en met G6 (G1 profiel) of G10, G16 of G25 (G2A profiel).

Deelnemers die een aansluiting hebben met een capaciteit groter dan 3 × 25 Ampère (elektriciteit) en G6 (gas) moeten zich bewust zijn dat de transportkosten in werkelijkheid hoger zijn dan zoals die in het persoonlijk aanbod zijn weergegeven.

Per inschrijving kan één gas- en/of elektriciteitsaansluiting deelnemen. Als een VvE meerdere aansluitingen of meters heeft (waar de huidige leverancier dus ook aparte rekeningen voor stuurt), moeten die verschillende aansluitingen apart ingeschreven worden. Je kunt met één e-mailadres twee inschrijvingen doen. Wil je meer inschrijvingen met één e-mailadres, neem dan contact op met onze ledenservice.

Welke gegevens kun je invullen bij de inschrijving?
De energiemeters van je VvE staan geregistreerd onder 1 huisnummer. Dat is het huisnummer dat je kunt invullen. Bij 'Achternaam' kun je de naam van je VvE invullen.

9. Ik heb stadsverwarming. Kan ik toch meedoen?

Als je stadsverwarming hebt, kun je niet zelf je gasleverancier kiezen. Je kunt bij je inschrijving aangeven dat je alleen wilt overstappen voor elektriciteit. Je persoonlijk aanbod wordt dan daarop gebaseerd.

10. Ik heb een vakantie- of recreatiewoning, kan ik die inschrijven?

Je kunt je vakantie- of recreatiewoning ook inschrijven. Ten aanzien van het persoonlijk aanbod dat je voor deze inschrijving van ons ontvangt, gaan wij er vanuit dat de woning je eigendom is en het een zelfstandige onroerende zaak is. Daardoor heeft deze ook recht op de volledige vermindering energiebelasting elektriciteit zoals die geldt voor gebouwen met een verblijfsfunctie. Het adres betreft een zelfstandige onroerende zaak wanneer je van de gemeente een belastingaanslag onroerende zaakbelasting ontvangt voor dat specifieke adres.

Indien de recreatiewoning onderdeel is van een groot park, kan het zijn dat het gehele park een zelfstandige onroerende zaak is. In dat geval krijgt de specifieke recreatiewoning geen belastingaanslag onroerende zaakbelasting en heeft daarmee ook geen recht op de vermindering energiebelasting. Hier wordt in jouw persoonlijk aanbod geen rekening mee gehouden en dus dien je de toegepaste berekening voor vermindering energiebelasting (een tegemoetkoming van de overheid voor het gebruik van elektriciteit: € 376,08 in 2016) in dat geval zelf te corrigeren.

11. Kunnen behalve particulieren ook bedrijven inschrijven?

Ja, je kunt ook zakelijk gebruikmaken van de Collectieve Inkoop Energie als je maximaal jaarlijkse verbruik niet hoger is dan:

 • Elektriciteit: 20.000 kWh en een aansluitcapaciteit tot en met 3 x 80 Ampère.
 • Gas: 10.000 m3 en een meter tot en met G6 (G1 profiel) of G10, G16 of G25 (G2A profiel).

Is je verbruik hoger, neem dan contact op met onze ledenservice

Houd bij zakelijk gebruik ook rekening met de volgende zaken:

 • Je bedrijf wordt bij de nieuwe leverancier als particulier contract behandeld. Problemen waar je dan tegenaan zou kunnen lopen zijn bijvoorbeeld de tenaamstelling van de facturen en de btw-specificaties op tussentijdse facturen.
 • Vaak hebben bedrijven speciale afspraken met energieleveranciers. De besparing met de tarieven uit ons aanbod zal voor die bedrijven minder groot zijn.
 • Wanneer je gebruikmaakt van het aanbod, is de nieuwe leverancier niet gerechtigd om je oude contract op te zeggen (dit in tegenstelling tot bij particuliere contracten). Het opzeggen van een zakelijk energiecontract dien je zelf bij je huidige leverancier te doen.
 • Bij een zakelijk contract is de Wet van Dam niet van toepassing. Heb je momenteel een zakelijk contract voor onbepaalde tijd, dan kan je leverancier je toch een opzegboete in rekening brengen. Controleer daarom bij een overstap altijd de algemene voorwaarden van je zakelijke contract.
 • De opzegvergoeding kan bij vervroegd opzeggen van je huidige contract hoger zijn dan geldt voor particuliere contracten.

In je persoonlijk aanbod wordt uitgegaan van:

 • aansluitcapaciteit elektriciteit tot 3 x 25 Ampère.
 • gasmeters tot en met G6 en gasprofiel G1 (max verbruik van 10.000m3 en G6 meter).

Wanneer de capaciteit van je aansluiting groter is dan hierboven vermeld, moet je rekening houden met hogere netbeheerkosten dan wat je in je persoonlijk aanbod getoond krijgt. Netbeheerkosten zijn afhankelijk van de regio waar je woont en veranderen niet wanneer je verandert van energieleverancier.

Vrijblijvend inschrijven

De gemiddelde besparing van de Collectieve Inkoop Energie is € 300. Schrijf je vrijblijvend in en ontdek wat je kunt besparen. Ja, ik doe mee

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Contactformulier

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op via het contactformulier. Bellen kan ook. We zijn te bereiken op (033) 450 7750 (ma - do 9.00 tot 21.00 uur, vr 9.00 tot 16.30 uur). Contact