Veelgestelde vragen over deelname met zonnepanelen

1. Ik heb zonnepanelen, kan ik meedoen?

Ja, ook wanneer je zonnepanelen hebt, kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Je kunt bij je inschrijving aangeven dat je zonnepanelen hebt. Zodra de uitslag van de veiling bekend is, ontvang je meer informatie over salderen en terugleveren bij de winnende leverancier(s).

Persoonlijk aanbod met zonnepanelen
Het is vooralsnog niet mogelijk om in jouw persoonlijk aanbod je opgewekte elektriciteit automatisch te verrekenen. We raden je daarom aan je nettoverbruik in te vullen, dus het aantal kWh's die je meer verbruikt dan opwekt. Wanneer je vragen hebt over het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie voor jouw situatie, kun je uiteraard altijd contact opnemen met onze servicedesk.

2. Veranderen de regels voor teruglevering van elektriciteit als ik overstap naar een andere energieleverancier?

De uitgangspunten zijn voor alle leveranciers hetzelfde, er kunnen alleen wel kleine verschillen zijn. Bijvoorbeeld welk bedrag je exact krijgt voor het terugleveren van energie. De energieleverancier bepaalt namelijk zelf de vergoeding, binnen de grenzen die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt.

3. Kan ik terugleveren?

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht de elektriciteit die je teruglevert onbeperkt te verrekenen (salderen) met de elektriciteit die je afneemt per jaar. Uiteraard moet je wel aan de voorwaarden voldoen om terug te leveren.

De voorwaarden omtrent terugleveren (wanneer je meer opwekt dan je verbruikt) kunnen per energieleverancier enigszins verschillen, bijvoorbeeld hoeveel cent per opgewekte kilowattuur je ontvangt. Hier kun je na de uitslag van de veiling de nodige informatie over vinden.

4. Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?

Salderen
Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht de elektriciteit die je zelf opwekt volledig te verrekenen met de elektriciteit die je afneemt per jaar, inclusief energiebelasting en btw. Dat noemen we ook wel salderen. Salderen is dus bij elke energieleverancier mogelijk.

Een voorbeeld van salderen: Je hebt een verbruik van totaal 3.500 kWh per jaar. Je zonnepanelen produceren 1.100 kWh per jaar die je terug gaat leveren aan het net. Je neemt dus nog 2.400 kWh stroom af van het energiebedrijf en hoeft alleen voor deze afgenomen stroom te betalen.

Terugleveren
Wanneer je op jaarbasis meer teruglevert aan het net dan je verbruikt, dan ontvang je voor het aantal kWh dat overblijft een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding kan verschillen per leverancier. Als je een ouderwetse draaistroommeter hebt, krijg je geen vergoeding voor teruglevering aangezien je meter niet onder de 0 kWh kan draaien.

Een voorbeeld van terugleveren: Je hebteen verbruik van totaal 1.500 kWh per jaar. Je zonnepanelen produceren 2.000 kWh per jaar die je terug gaat leveren aan het net. Je saldeert 1.500 kWh en levert 500 kWh stroom aan het net. Je ontvangt voor die 500 kWh een terugleververgoeding.

Vrijblijvend inschrijven

De gemiddelde besparing van de Collectieve Inkoop Energie is € 300. Schrijf je vrijblijvend in en ontdek wat je kunt besparen. Ja, ik doe mee

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Contactformulier

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op via het contactformulier. Bellen kan ook. We zijn te bereiken op (033) 450 7750 (ma - do 9.00 tot 21.00 uur, vr 9.00 tot 16.30 uur). Contact