Veelgestelde vragen over deelname met zonnepanelen

1. Ik heb zonnepanelen, kan ik meedoen?

Ja, ook wanneer u zonnepanelen heeft kunt u meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. U kunt bij uw inschrijving aangeven dat u zonnepanelen heeft. Zodra de uitslag van de veiling bekend is, ontvangt u meer informatie over salderen en terugleveren bij de winnende leverancier(s).

Persoonlijk aanbod met zonnepanelen
Het is vooralsnog niet mogelijk om in uw persoonlijk aanbod uw opgewekte elektriciteit automatisch te verrekenen. We raden u daarom aan om uw nettoverbruik in te vullen, dus het aantal kWh's die u meer verbruikt dan opwekt. Wanneer u vragen heeft over het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie voor uw situatie, kunt u uiteraard altijd contact opnemen met onze servicedesk.

2. Veranderen de regels voor teruglevering van elektriciteit als ik overstap naar een andere energieleverancier?

De uitgangspunten zijn voor alle leveranciers hetzelfde, er kunnen alleen wel kleine verschillen zijn. Bijvoorbeeld welk bedrag u exact krijgt voor het terugleveren van energie. De energieleverancier bepaalt namelijk zelf de vergoeding, binnen de grenzen die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt.

3. Kan ik terugleveren?

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht de elektriciteit die u teruglevert onbeperkt te verrekenen (salderen) met de elektriciteit die u afneemt per jaar. Uiteraard moet u wel aan de voorwaarden voldoen om terug te leveren.

De voorwaarden omtrent terugleveren (wanneer u meer opwekt dan u verbruikt) kunnen per energieleverancier enigszins verschillen, bijvoorbeeld hoeveel cent per opgewekte kilowattuur u ontvangt. Hier kunt u na de uitslag van de veiling de nodige informatie over vinden.

4. Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?

Salderen
Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht de elektriciteit die u zelf opwekt volledig te verrekenen met de elektriciteit die u afneemt per jaar, inclusief energiebelasting en btw. Dat noemen we ook wel salderen. Salderen is dus bij elke energieleverancier mogelijk.

Een voorbeeld van salderen: U heeft een verbruik van totaal 3.500 kWh per jaar. Uw zonnepanelen produceren 1.100 kWh per jaar die u terug gaat leveren aan het net. U neemt dus nog 2.400 kWh stroom af van het energiebedrijf en hoeft alleen voor deze afgenomen stroom te betalen.

Terugleveren
Wanneer u op jaarbasis meer teruglevert aan het net dan u verbruikt, dan ontvangt u voor het aantal kWh dat overblijft een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding kan verschillen per leverancier. Indien u een ouderwetse draaistroommeter heeft, krijgt u geen vergoeding voor teruglevering aangezien uw meter niet onder de 0 kWh kan draaien.

Een voorbeeld van terugleveren: u heeft een verbruik van totaal 1.500 kWh per jaar. Uw zonnepanelen produceren 2.000 kWh per jaar die u terug gaat leveren aan het net. U saldeert 1.500 kWh en levert 500 kWh stroom aan het net. U ontvangt voor die 500 kWh een terugleververgoeding.

Vrijblijvend inschrijven

Vrijblijvend inschrijven
De gemiddelde besparing van de Collectieve Inkoop Energie is € 300. Schrijf u vrijblijvend in en ontdek wat u kunt besparen. Ja, ik doe meekeyboard_arrow_right

Zo werkt het

Zo werkt het
Wij organiseren een energieveiling en sturen u een persoonlijk aanbod. Als u dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Lees meerkeyboard_arrow_right

Waarom we dit doen

Waarom we dit doen
Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meerkeyboard_arrow_right

Contactformulier

Contactformulier
Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. Bellen kan ook. We zijn te bereiken op (033) 450 7750 (ma - do 9.00 tot 21.00 uur, vr 9.00 tot 16.30 uur). Contactkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.