Zo beperk je de energiekosten in de wintermaanden

Het stookseizoen is weer in volle gang en dat kan flink in de papieren lopen. Met een paar slimme trucs kun je jouw energiekosten tijdens deze dure wintermaanden beperken. We hebben 10 tips op een rij gezet.

1. Overstappen

Overstappen naar een andere energieleverancier is de makkelijkste manier om kosten te besparen. Hou goed in de gaten wanneer je contract afloopt. Als je niets doet, zit je namelijk zo op een hoog energietarief. Overstappen is heel makkelijk via de Collectieve Inkoop Energie. De veiling is inmiddels geweest en we kunnen je maar liefst 47& korting op energie aanbieden. Inschrijven kan nog t/m 30 maart en is helemaal vrijblijvend. Je ontvangt direct een persoonlijk aanbod en kiest zelf of je het accepteert. De overstap wordt daarna helemaal voor je geregeld. 

Schrijf je vrijblijvend in

2. Een graadje lager

Zet overdag de verwarming een graadje lager, bijvoorbeeld op 19 in plaats van op 20 graden. Stook niet in kamers die je niet gebruikt. Is je huis niet goed geïsoleerd? Zet de verwarming dan ’s nachts zo’n vijf graden terug. Goed geïsoleerde woningen koelen ’s nachts minder af. Daarin hoef je de thermostaat maar tot twee graden lager te zetten.

3. Sluit ’s avonds de gordijnen

Als je ’s avonds de gordijnen sluit, houd je warmte binnen. Zorg ervoor dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte hangen tussen het gordijn en het raam.

4. Ontlucht de radiatoren

Als er lucht in de leidingen zit, worden delen van een radiator nauwelijks warm. Als je de radiatoren ontlucht, voorkom je energieverlies. Dit kun je zelf doen. Geen zin om zelf te hannesen? Koop dan een luchtafscheider. Kosten: tussen de € 75 en € 150 exclusief montage.

5. Dicht naden en kieren

Warmteverlies in huis voorkom je met bijvoorbeeld tochtstrips (bij deuren en ramen) en een brievenbusborstel. Naden en kieren van maximaal 1 centimeter kun je dichten met flexibele kit zoals acrylaatkit. Dit is overschilderbaar. Grotere naden en kieren zijn te dichten met purschuim.

6. Gebruik deurdrangers

Met open deuren krijg je tocht, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Plaats deurdrangers of -veren zodat de warmte niet verdwijnt. Drangers kosten een paar tientjes.

7. Isoleer cv-leidingen

Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak warmte. Door de leidingen daar te isoleren met bijvoorbeeld buis-isolatie, ga je warmteverlies tegen en krijg je de warmte op de plekken waar die nodig is. Isolatiemateriaal kost een paar euro per strekkende meter.

8. Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator.

9. Waterzijdig inregelen

Regel een onderhoudsbeurt voor je cv en vraag de cv-monteur meteen of hij de radiatoren zo kan inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren (en de vloerverwarming als je die hebt) wordt verdeeld. Dat heet waterzijdig inregelen, en kost tussen de € 400 en € 500. Informeer ook bij de monteur of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. Vaak is die afgesteld op 80, soms zelfs 90 graden, terwijl een temperatuur van 60 of 70 graden in een redelijk tot goed geïsoleerd huis meestal volstaat.

10. Plaats thermostaatkranen op de radiatoren

Met thermostaatkranen op de radiatoren regel je per kamer de maximale temperatuur. Je kunt ze overal gebruiken, behalve in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt, meestal de woonkamer. Thermostaatkranen op de radiatoren plaatsen is veelal een klus voor de cv-monteur. De kosten hangen af van je huidige installatie; hoe ouder die is, hoe meer je betaalt.

Over de Collectieve Inkoop Energie

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Voor iedereen

Ja, echt iedereen kan gratis en vrijblijvend meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie, ook als je huidige contract nog niet is afgelopen. Kan ik meedoen?

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Ervaringen van overstappers

Al een half miljoen huishoudens stapten met de Collectieve Inkoop Energie over naar een goedkoper energiecontract. Zij gingen je voor