Wisselen van e-mailadres, waar moet je aan denken?

Heb je een e-mailadres gekoppeld aan je provider, dan moet je bij een overstap naar een andere internetaanbieder een ander e-mailadres aanmaken. Waar kun je dit het beste doen en hoe laat je anderen weten dat je op een nieuw adres bereikbaar bent? We hebben de belangrijkste aandachtspunten bij het wisselen van e-mailadres op een rij gezet.

Nieuw e-mailadres aanmaken

Ga je overstappen naar een andere internetprovider, dan krijg je een nieuw e-mailadres. Handiger is het om een e-mailadres aan te maken bij een partij die losstaat van je provider. Zo behoud je je e-mailadres als je in de toekomst nog een keer overstapt.

Goede opties zijn Outlook en Gmail. De meeste mensen zijn wel bekend met Microsoft Outlook, misschien mail je zelfs al vanuit Outlook met het e-mailadres van je huidige provider. Gmail is het e-mailprogramma van Google. Zowel bij Microsoft Outlook als bij Gmail kun je gratis een e-mailadres aanmaken. Beide mailprogramma’s bieden (in ieder geval) de functionaliteiten die je gewend bent van je huidige e-mailprovider. 

Wacht niet te lang met het aanmaken van een nieuw e-mailadres. Het e-mailaccount dat is gekoppeld aan je provider (bijvoorbeeld @kpn.nl of @ziggo.nl) vervalt 6 maanden nadat je bent overgestapt naar een andere aanbieder.

Mail doorsturen naar je nieuwe adres

In het oude e-mailaccount kun je instellen dat alle e-mails automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe e-mailadres. Dit werkt bij iedere mailaanbieder anders, dus onderzoek zelf even hoe dit moet. Omdat alle mail zo in je nieuwe inbox terechtkomt, mis je niks en kun je goed in de gaten houden aan wie je het nieuwe e-mailadres nog moet doorgeven. Let op: met het vervallen van het oude e-mailadres vervalt ook het automatisch doorsturen van de mails. 

Automatisch antwoord instellen

Om familie, vrienden en kennissen makkelijk op de hoogte te brengen van je nieuwe e-mailadres kun je een automatisch antwoord instellen in je oude e-mailaccount. Noem in het bericht je nieuwe e-mailadres en geef aan dat de mail is doorgestuurd naar je nieuwe e-mailaccount. Zo weten de afzenders dat ze jouw gegevens in hun adresboek moeten aanpassen en dat je de door hem/haar verzonden mail hebt ontvangen.

Instanties zelf inlichten

Bedrijven en instanties moet je zelf op de hoogte brengen van je nieuwe e-mailadres. Een wijziging doorgeven aan overheidsinstellingen kan makkelijk via mijn.overheid.nl. Bij bedrijven je een online account hebt of waar je bent aangemeld voor bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief kun je vaak een wijziging doorvoeren via de persoonlijk omgeving.

E-mail archief overzetten

Je wilt je opgebouwde e-mail archief bij je oude provider uiteraard meenemen naar je nieuwe e-mailaccount. Je kunt je e-mailarchief eenvoudig migreren door in Outlook of Gmail je oude e-mailaccount toe te voegen. Je moet hiervoor ingelogd zijn bij je nieuwe mailprovider. Zorg ervoor dat je jouw gebruikersnaam, e-mailadres en het wachtwoord van je oude e-mail account paraat hebt. Ook heb je de POP gegevens nodig. Deze gegevens heb je ontvangen bij het afsluiten van je oude e-mailaccount. Kun je deze niet meer vinden? Kijk dan in het online helpcentrum van je oude e-mailprovider of neem contact met hen op.

Overzetten via Outlook

1. Ga naar instellingen > alle outlook instellingen weergeven. 
2. kies e-mail > e-mail synchroniseren. 
3. Je kunt hier een ander e-mailaccount toevoegen.
4. Vul je gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in van het oude e-mailaccount en kies hoe je de geïmporteerde mails opgeslagen wilt hebben.
5. Kies nu voor verbindingstype POP en vul de gevraagde gegevens in.
6. Vink aan dat je e-mails wilt gaan verzenden via de server van Outlook.com. Het oude e-mailadres komt tenslotte te vervallen. 
7. Je e-mailarchief wordt nu geïmporteerd.

Overzetten via Gmail

1. Ga naar instellingen > alle instellingen bekijken.
2. kies accounts en import > e-mailberichten en contacten importeren.
2. Vul het e-mailadres in van het account dat dat je wilt importeren.
3. Vul je wachtwoord en de POP gegevens in.
4. Selecteer e-mail importeren en label toevoegen. Laat de vinkjes uit bij een kopie van opgehaalde berichten op de server achterlaten en binnenkomende berichten archiveren.
5. Start importeren.


Dit vind je misschien ook interessant

Overstappen internet en tv: 5 fabels

Veel mensen denken dat overstappen naar een andere internet- en tv-provider lastig is en veel tijd kost. Maar is dat wel zo? Lees de fabels over overstappen. Lees de 5 fabels

Internet en tv: meeverhuizen of overstappen?

Ga je verhuizen, dan kun je je abonnement voor internet en tv meeverhuizen of opzeggen; grote kans dat je bij een andere aanbieder voordeliger uit bent. Meeverhuizen of overstappen

Welke internetsnelheid past bij mij?

Ga je een internetabonnement afsluiten, dan moet je een internetsnelheid kiezen. Met onze tips kies je makkelijk de internetsnelheid die past bij jouw gebruik.  Snelheid kiezen