De installatie: zo werkt het

Ook al neemt de leverancier u tijdens de installatie van de zonnepanelen alle zorg uit handen; wij informeren u graag over hoe het installatieproces in zijn werk gaat. Dat doen wij aan de hand van 7 heldere stappen.

Stap 1. Voorbereiding

Bij het samenstellen van de offerte heeft u samen met de leverancier een aantal zaken besproken zoals de plaatsing van de omvormer en het kabeltraject van de omvormer in de woning en de meterkast. Alvorens de installateur begint zal hij ter plekke even nakijken of alles goed is afgesproken. 

Stap 2. Veiligheidsmiddelen

De leverancier bouwt de benodigde veiligheidsmiddelen op. Denk hierbij aan een steiger, ladderlift, RSS, ladders, katrollen, levenslijnen en eventueel een hijskraan.

Stap 3. Het dak op

Met behulp van het legplan wordt op het dak uitgemeten waar de zonnepanelen op het dak geplaatst moeten worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een schuin- en een plat dak:

  • Schuin dak: bij de installatie op een schuin dak wordt een “dakhaak” onder de pan gemonteerd. Op de haken wordt een rail gemonteerd, waarop de zonnepanelen geplaatst worden
  • Plat dak: bij de installatie op een plat dak wordt gewerkt met frames, waarop de zonnepanelen gemonteerd worden. De frames worden niet vastgezet aan het dak, maar verzwaard met bijv. stoeptegels. De druk van de zonnepanelen wordt verdeeld met kleine rubberen drukmatjes. Indien er grind op het platte dak ligt, wordt dit eerst weggeschoven om de panelen op de dakbedekking te plaatsen. Daarna wordt het grind weer verdeeld over het oppervlak.

Bij zowel schuine als platte daken worden de frames -of draagrails- van de zonnepanelen geaard, om elektrostatische schokken op het dak te voorkomen. Bliksembeveiliging wordt alleen toegepast als hier reeds beveiliging voor aanwezig is op het dak. Zonnepanelen trekken namelijk geen bliksem aan.

Stap 4. Dakdoorvoer

Bij een schuin dak wordt onder de pannen een dakdoorvoer gemaakt voor de bekabeling. Deze wordt binnen en buiten dicht gekit om alles waterdicht te houden. Bij een plat dak wordt vaakgebruik gemaakt van een ventilatiekoker.

Stap 5. Installatie binnenshuis

Nadat alles buiten is geïnstalleerd, dient binnenshuis nog een en ander in orde gemaakt te worden. De omvormer wordt op de besproken plaats opgehangen, waarop de DC-kabels worden aangesloten.
De AC-bekabeling wordt aangelegd via de overlegde route van meterkast naar omvormer.
Soms moeten er nog aanpassingen gedaan worden in de meterkast, zoals het aanleggen van een nieuwe groep of het plaatsen van een hoofdschakelaar.

Stap 6. Monitoring

Monitoring wordt door de installateurs werkend opgeleverd. Dit gaat meestal via WiFi-modules op een PC- of smartphone-app. De installateur heeft daarom uw WiFi-wachtwoord nodig. In uitzonderlijke situaties kan het lastig zijn om WiFi-monitoring aan te leggen. Vaak ligt dat aan de router. Indien dit het geval is, wordt gekozen voor een andere oplossing.

Stap 7. Na de installatie

Na de installatie van de zonnepanelen volgt direct de oplevering. Uiteraard wordt eerst alle rommel netjes opgeruimd. Vervolgens loopt de installateur met u door het formulier, laat u alle onderdelen van het systeem zien, en vraagt om een handtekening ter akkoord. U kunt na afloop meteen controleren of de installatie is aangemeld bij energieleveren.nl en of de monitoring-app werkt. En, het belangrijkste, of de meter al terugloopt?

Ook na de installatie staan onze Zonne-experts voor u klaar met advies. Bovendien kunt u met al uw vragen over zonne-energie terecht bij ons Informatie & Adviescentrum. Zij zijn op maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 21.00 uur en vrijdag tot 17.00 uur te bereiken op telefoonnummer (033) 450 77 50.