Terugleveren, hoe werkt dat?

Wie duurzame energie produceert met zonnepanelen krijgt van zijn energieleverancier een vergoeding voor de energie die hij niet zelf gebruikt maar teruglevert aan het net. Als de zon schijnt, en u bent niet thuis, levert u al energie terug aan het elektriciteitsnet.

Meld u aan op energieleveren.nl

Dan moet uw energieleverancier wel weten dát u zonnepanelen heeft. En dat is makkelijk te regelen: u meldt uw zonnestroomsysteem aan op energieleveren.nl.

Vervolgens wordt alles automatisch met u verrekend. U hoeft dus geen lijstjes te maken, of bij te houden wat u verbruikt en wat u teruglevert. De teruggeleverde energie wordt op de jaarafrekening verrekend (gesaldeerd) vanaf het moment dat uw zonnepanelen zijn aangemeld bij energieleveren.nl

Wat is salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daar wordt de energie afgetrokken die u heeft teruggeleverd. Deze aftreksom heet salderen.

Er is een grens vastgesteld voor de hoeveelheid energie die meetelt voor het salderen. Deze zogeheten salderingsgrens is de hoeveelheid energie die u van de energieleverancier geleverd heeft gekregen. De salderingsgrens is daarmee voor iedereen anders. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd heeft gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is, vindt u terug op uw energierekening.

Terugleververgoedingen

Levert u meer energie terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding. De energieleverancier mag zelf de hoogte van de terugleververgoeding bepalen. Voor een actueel overzicht van de verschillende vergoedingen per leverancier, kunt u terecht op gaslicht.com 

Rekenvoorbeeld salderen

  • U verbruikt dit jaar 4.000 kWh
  • Uw zonnepanelen wekken dit jaar 2.500kWh op
  • 4.000 - 2.500 = 1.500
  • U betaalt alleen voor de verbruikte 1.500kWh