Veelgestelde vragen over de leverancier en productinformatie

Wie zijn leveranciers van Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Wij werken samen met twee gerenommeerde leveranciers, die na een intensief selectieproces zijn geselecteerd, voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen: SolarNRG en KiesZon. Door de keuze voor meerdere leveranciers bent u verzekerd van goede service en hebben onze leveranciers altijd voldoende capaciteit om gemaakte afspraken binnen de gestelde tijd na te komen. 
SolarNRG is onze leverancier voor de postcodes die beginnen met de volgende cijfers: 10 t/m 40, 65 t/m 68, 73 en 77 t/m 99
KiesZon is verantwoordelijk voor postcodes die beginnen met de cijfers 41 t/m 64, 69 t/m 72 en 74 t/m 76. 

Hoe weet ik zeker dat de zonnepanelen van topkwaliteit zijn?

De selectiecriteria voor de leveranciers zijn door Vereniging Eigen Huis in samenwerking met TNO, de Zonne-experts van de Vereniging en Consumentenbond opgesteld. Van de panelen en de omvormer laten wij een aantal zaken in de productie onderzoeken. Hiervoor schakelen we partijen in als DNV GL (o.a. het oude KEMA is hier onderdeel van geworden) en VDE, een gerenommeerd Duits testbureau. Zij beoordelen de fabrikanten en hun productieproces op kwaliteit en productielocaties op maatschappelijk verantwoord ondernemen (kinderarbeid, arbeidsuren, salaris, etcetera). 

Alleen als de fabrikanten voldoen aan strenge en hoge minimumeisen komen ze in aanmerking om te leveren voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Ook bezoekt Vereniging Eigen Huis de fabrieken om het productieproces met eigen ogen te controleren. 

Tijdens de installatie controleren onze Zonne-experts  steekproefsgewijs of de installatie op correcte wijze plaatsvindt. Daarnaast schakelt Vereniging Eigen Huis een onafhankelijke partij in, die de opleveringen van uw zonnestroomsysteem controleert. Zij streven naar een 100 % controle van de opleveringen van de leveranciers. Zo weet u zeker dat u zonder zorgen zelf zonne-energie opwekt!

Productinformatie

De leveranciers van Collectieve Inkoop Zonnepanelen werken met panelen van Tier 1 fabrikanten. Dat houdt in dat ze meer dan 5 jaar ervaring hebben in het produceren van zonnepanelen, minimaal 1.000.000 kWp aan zonnepanelen hebben geproduceerd en ook een groot deel van de inkomsten besteden aan onderzoek en ontwikkeling. De merken van deze fabrikanten hebben zich bewezen als top of the bill in zonne-energie.

Overzicht van ons aanbod

Hoe wordt de terugverdientijd berekend?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van veel factoren. Onder andere:

  • de ligging (oriëntatie/hoek) van de zonnepanelen op het dak
  • het vermogen en rendement van de panelen
  • het rendement van de omvormer
  • de leeftijd van de panelen
  • de zoninstraling
  • eventuele schaduw
  • de elektriciteitsprijs
  • het eigen stroomverbruik versus terugleveren.

Onze Dakcheck geeft een indicatie van de terugverdientijd. De uitgangspunten in deze Dakcheck zijn afgestemd met Milieu Centraal. Ook onze leveranciers hanteren deze uitgangspunten. Zo wordt bijvoorbeeld gerekend met een levertarief van € 0,20/kWh en bij terugleveren € 0,07/kWh.  

Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?

Dat hangt ervan af. Zit er in de meterkast een 'oude' analoge meter (met een telwerkje en 'wieltje', een zogenoemde ferrarismeter), dan heeft u meestal geen probleem. Zo'n meter draait terug op het moment dat er zonnestroom wordt (terug) geleverd aan het net. Er zijn echter enkele types ferrarismeters geplaatst die niet terugdraaien (deze meters zijn uitgevoerd met een teruglooprem). Als u een digitale meter heeft met meerdere standen, dan wordt (meestal in stand 4) de (terug)geleverde stroom gemeten. Heeft u een digitale meter, die beschikt over 4 telwerken, dan heeft u dus geen andere meter nodig. 
Twijfelt u of uw meter geschikt is voor teruglevering, dan kunt u contact opnemen met uw netbeheerder. Is uw meter niet geschikt om zonnestroom te leveren aan het net, dan kan uw meter worden vervangen door een nieuwe (slimme) meter. Deze meter kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.

Meet een slimme meter ook de geleverde elektriciteit van zonnepanelen?

Een slimme meter maakt niet inzichtelijk wat zonnepanelen opbrengen, maar wel hoeveel elektriciteit er teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dat is de reden waarom bij Collectieve Inkoop Zonnepanelen een monitoringssysteem onderdeel uitmaakt van het zonne-energiesysteem.

Hoe kan het dat de panelen van kleur verschillen?

Zonnepanelen zijn een natuurproduct en kunnen onderling van kleur verschillen. Ook kan er na verloop van tijd kleurverschil ontstaan. Of er een verkleuring ontstaat en de mate waarin deze optreedt, is niet te voorspellen. Panelen die iets verkleuren geven geen problemen en zijn uitgesloten van de garantievoorwaarden. Tenzij het om Browning (bruine verkleuring) gaat, dit kan betekenen dat de temperatuur te hoog wordt in een zonnecel.