Wet en regelgeving

Btw en zonnepanelen

De Belastingdienst beschouwt huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terug leveren aan het energienet, en ze daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier. U kunt in de meeste gevallen de btw terugvragen.

Vereniging Eigen Huis heeft een btw stappenplan ontwikkeld, waarmee u kunt berekenen wat de btw-gevolgen van het ondernemerschap zijn. Het stappenplan van de vereniging helpt u ook met het voldoen aan de verplichtingen die de btw-wetgeving aan u stelt, als u zelf stroom opwekt met zonnepanelen.  

Meer over het terugvragen van de btw vindt u op de site van de Belastingdienst 

U kunt de btw-teruggave zelf doen, maar onze leveranciers van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen kunnen dit, tegen betaling, ook voor u doen.

Salderen 

Als u met zonnepanelen meer stroom opwekt dan u gebruikt, bijvoorbeeld wanneer u niet thuis bent, levert u aan het energienet terug. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en gebruikte energie wordt verrekend met uw energierekening. Dan moet uw energieleverancier wel weten dát u zonnepanelen heeft. En dat is makkelijk te regelen: u meldt uw zonnestroomsysteem aan op energieleveren.nl. Vervolgens wordt alles automatisch met u verrekend. De terug geleverde energie wordt op de jaarafrekening met u verrekend (gesaldeerd).

Subsidies 

Met zonnepanelen bespaart u energie. Als u uw huis energiezuiniger maakt, kunt u soms op die investering subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente. Wilt u weten welke subsidie mogelijk is voor zonnepanelen, kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl voor het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen. Op deze website ziet u ook meteen of u in aanmerking komt voor een lening, wanneer subsidie niet beschikbaar is.

Financiën 

Er bestaan verschillende mogelijkheden, wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen, om deze aantrekkelijk te financieren:

  • Wilt u naast de aanschaf van zonnepanelen ook investeren in andere energiebesparende maatregelen bestaat de aantrekkelijke mogelijkheid om dit te financieren met de Energiebespaarlening van de overheid. Aan deze lening zitten zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, waaronder de regel dat 75% van de lening maximaal voor zonnepanelen mag worden gebruikt. U kunt alle voorwaarden vinden op ikinvesteerslim en hier de Energiebespaarlening afsluiten.
  • Met de Duurzaamheidslening kunt u bij uw gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om uw woning energiezuinig te maken, waaronder het plaatsen van zonnepanelen. Er worden leningen verstrekt van € 2.500 tot € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. Niet iedere gemeente kent de mogelijkheid van een lening. Meer informatie vor de Duurzaamheidslening: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
  • Financiering zonnepanelen en van andere energiebesparende voorzieningen is via de hypotheek is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk. Dat mag tot 106 procent van de woningwaarde. Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal 9.000 euro buiten beschouwing. U kunt de financiering aanvragen bij een hypotheekadviseur. De bank moet controleren of u het volledige extra hypotheekbedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen.