Definitief salderingsplan bekend: zonnepanelen juist nú een slimme investering

Zo'n 600.000 woningen in Nederland hebben inmiddels zonnepanelen. En met een reden: zonnepanelen zijn een slimme en verantwoorde investering. Onlangs maakte Minister Wiebes het definitieve salderingsplan bekend waarmee de regeling per 2023 wordt versoberd. 

Toch blijven zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Dit gaat er veranderen aan de salderingsregeling van zonnepanelen als de plannen van de minister worden aangenomen:

1. Afbouw salderen

Vanaf 2023 mag je niet meer de volledig teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen, maar een percentage daarvan. Dit percentage wordt met ingang van 2023 ieder jaar met 9% afgebouwd. In 2031 eindigt de salderingsregeling en ontvang je voor de teruggeleverde energie alleen nog een vergoeding. 

De veranderingen hebben geen gevolgen voor de stroom die je zelf opwekt en direct gebruikt. Daarover betaal je geen belasting. 

2. Hogere terugleververgoeding

Voor de teruggeleverde stroom die je straks niet mag salderen, ontvang je een vergoeding. Met ingang van 2023 gaat de terugleververgoeding van minimaal 70% naar 80% van de stroomprijs die je afspreekt met de energieleverancier. Dit is exclusief belastingen. Ter bescherming van de consument wordt dit minimum in de wet opgenomen.

Nu investeren zorgt voor kortere terugverdientijd

Als de plannen worden aangenomen, kun je tot 2031 nog gebruik maken van de salderingsregeling. Natuurlijk wordt het jaarlijks wel steeds iets minder gunstig en kan de terugverdientijd oplopen naarmate je langer wacht. Koop je vóór 2022 zonnepanelen, dan ligt de gemiddelde terugverdientijd op 7 jaar blijkt uit onderzoek. Wacht je langer, dan kan de terugverdientijd oplopen tot 9 jaar. 

Goede zonnepanelen met de zekerheid van Vereniging Eigen Huis

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Wacht er dan niet te lang mee en maak gebruik van onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Zo wek je zelf duurzame energie op en profiteer je nog het langst van de salderingsregeling. Je kunt je gratis en vrijblijvend inschrijven via www.eigenhuis.nl/zon waarna je een persoonlijk aanbod ontvangt voor een compleet zonnepanelensysteem. Jij bepaalt zelf of je dit aanbod accepteert.