Zonnepanelen: duurzaam energie opwekken 

Met zonnepanelen kunt u zelf groene stroom opwekken: goed voor het milieu en voor uw energierekening. Zonnepanelen zijn dus een slimme investering in duurzame energie. En ze worden steeds goedkoper. Hoe werken zonnepanelen? Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? Een overzicht van de belangrijkste zaken die u moet weten over zonnepanelen.

 

Hoe werken zonnepanelen?

Steeds meer Nederlanders wekken zelf energie op met zonnepanelen: ze liggen al op ruim een half miljoen huizen. Zonnepanelen kunnen ook voor u een aantrekkelijke en duurzame investering zijn.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Met zonnepanelen kunt u zelf energie opwekken en besparen op energiekosten.
 • Met zonnepanelen draagt u bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor volgende generaties.
 • Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van uw woning verhogen.

Hoe werkt een zonnepanelensysteem?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht opvangen en omzetten in elektriciteit. Om de opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zijn een omvormer en de juiste bekabeling nodig. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in de benodigde wisselstroom. U kunt de opgewekte stroom direct gebruiken.

 

De opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening.

Hoeveel stroom leveren zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de panelen
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
 • de kwaliteit van de omvormer
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek van ongeveer 35 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. 

Hoe bereken ik het rendement van zonnepanelen?

Het maximale vermogen van zonnepanelen staat aangegeven in wattpiek (Wp). Als u wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt in Nederland, dan kunt het totale aantal wattpiek van een systeem vermenigvuldigen met 0,9. Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie. Schaduw op het dak van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen kan effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

Rekenvoorbeeld rendement zonnepanelen

Stel: u koopt een zonnepanelensysteem met twaalf panelen voor een bedrag van € 5.150 inclusief btw. U wekt hiermee 2.900 kilowattuur (kWh) per jaar op en bespaart jaarlijks € 580 op de energierekening. Ook kunt u 21 % btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst – in dit voorbeeld € 894. In zeven jaar heeft u de investering terugverdiend. Daarna kunt u nog zeker 16,5 jaar uw eigen stroom opwekken.

Let op: deze berekening is een indicatie op basis van actuele gemiddelde marktprijzen en de huidige salderingsregeling en is afkomstig van Milieu Centraal. Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis zijn de aanschafkosten gemiddeld 21 % lager en is de terugverdientijd korter.

 

De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van twaalf panelen, inclusief installatie, omvormer en btw, kost gemiddeld € 5.150 (Bron: Milieu Centraal).

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u koopt (en tegen welke prijs) en hoeveel de zonnepanelen opwekken. Gemiddeld verdient u de investering in zeven jaar terug. Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen liggen de aanschafkosten lager. Hierdoor is de terugverdientijd korter.

Hoe werkt de btw-aftrek na de aanschaf van zonnepanelen?

Als u zonnepanelen heeft gekocht en stroom levert aan uw energieleverancier, wordt u ondernemer voor de btw. U kunt dan de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen.

Doet u mee aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen, dan kunt u gebruikmaken van de btw-teruggave-service van de zonnepanelenleverancier. Tegen een vooraf afgesproken prijs nemen zij, na de installatie van het systeem, het proces van het terugvragen uit handen.

 

De salderingsregeling

Wekt u met zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u met de salderingsregeling een vergoeding krijgen voor de energie die u teruglevert aan de energieleverancier.

Wat is salderen?

Met zonnepanelen kunt u meer stroom opwekken dan u verbruikt. Het teveel aan stroom levert u terug aan het elektriciteitsnet. Daarvoor krijgt u een vergoeding. Heeft u meer energie nodig dan u zelf opwekt? Dan verbruikt u gewoon stroom van uw energieleverancier. Het verschil tussen de hoeveelheid zelf opgewekte stroom die u teruglevert en de verbruikte stroom van de energieleverancier wordt verrekend op uw energierekening. Dit heet salderen. Deze regeling is gegarandeerd tot 2020.

Hierna wordt de regeling omgevormd tot een terugleversubsidie. De regeling wordt hiermee versoberd, maar zonnepanelenbezitters krijgen nog steeds een vergoeding voor de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren. Uitgangspunt is dat de gemiddelde terugverdientijd van de gemaakte investeringen zeven jaar blijft. Voor eigenaren van zonnepanelen die tot 2020 al gebruikmaken van de salderingsregeling komt een overgangsregeling.

Hoe kunt u salderen?

Als u wilt salderen, kunt u dit melden bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging door een slimme meter. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met uw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

 

Eerst checken, dan kopen

Zonnepanelen kopen? Onderzoek eerst of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en zo ja, hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Controleer ook of u een vergunning nodig heeft.

Doe de daktest: is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Start bovenaan deze pagina de gratis online daktest en ontdek direct of uw dak zich leent voor zonnepanelen.
Uw dak is geschikt voor zonnepanelen als het zonlicht optimaal op het dak schijnt. Dit is afhankelijk van:

 • De oriëntatie van het dak: een oriëntatie tussen zuidwest tot zuidoost is het meest geschikt voor zonnepanelen.
 • De hellingshoek van het dak: een hoek tussen 20 en 50 graden is ideaal.
 • Vrije ruimte: let op obstakels, zoals ventilatiepijpjes en dakkapellen.
 • De afstand tot de dakrand: op een plat dak moet minimaal een halve meter vanaf de dakrand vrij blijven.
 • Schaduw: zorgen bijvoorbeeld bomen voor schaduw op het dak?

Wat is de optimale plaatsing van de zonnepanelen?

Voorafgaand aan de installatie maakt de leverancier een legplan voor de zonnepanelen. Hierin houdt hij rekening met schaduw en geeft hij advies over de beste ligging van de panelen voor een optimaal rendement.

Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?

Meestal heeft u geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is uw woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft of doe navraag bij de gemeente.

 

Onderhouden en verzekeren

De meeste zonnepanelen vergen geen onderhoud. Meld de plaatsing van zonnepanelen altijd bij uw verzekeraar (opstal) of sluit een zonnepanelenverzekering af.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. U hoeft daarom in de meeste gevallen uw zonnepanelen niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het meeste vuil weg.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden van deze verzekering staat dat u wijzigingen en/of verbouwingen aan uw huis moet melden. Geef dus aan uw verzekeraar door dat u zonnepanelen gaat installeren of heeft geïnstalleerd. Speciale zonnepanelenverzekeringen dekken meer dan de schades die onder de opstalverzekering vallen. De zonnepanelen moeten wel voldoen aan de eisen die de verzekeraar stelt.

Vrijblijvend inschrijven

Kies eerst uw regio
Vrijblijvend inschrijven
Schrijf u vrijblijvend in en ontvang een persoonlijk aanbod voor een compleet zonnepanelensysteem voor een scherpe prijs.

Ervaringen met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen


Eigen Huis had alles goed voor ons uitgezocht 

'Wij wilden al een tijdje zonnepanelen aanschaffen, maar hadden allerlei vragen over prijs, kwaliteit en garantie. Het vergelijken van verschillende offertes bracht ons niet dichter bij een besluit. Eigen Huis had alles goed voor ons uitgezocht waardoor de keuze makkelijk was. We zijn heel tevreden met het resultaat en het is erg leuk om op elk moment van de dag via de app te kunnen zien hoeveel elektriciteit de zonnepanelen leveren.'

- Familie Mos uit Zeist -


Ik ben zeer tevreden 

'Ik heb meegedaan met de collectieve inkoop omdat er een goede organisatie achter staat die alles van begin tot eind regelt en begeleidt, en je bespaart daarnaast ook nog eens flink op de aanschaf. Ik ben goed voorgelicht door zowel Vereniging Eigen Huis als de installateur over de werking en de montage van de zonnepanelen. Ik ben zeer tevreden.'

- Meneer Werther uit Kaatsheuvel -

Meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?
Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Schrijf u vrijblijvend in en ontvang na de veiling een aanbod op maat. Zo werkt hetkeyboard_arrow_right

Wat valt binnen het aanbod?

Wat valt binnen het aanbod?
U ontvangt een compleet zonnepanelensysteem van goede kwaliteit, inclusief installatie, monitoring en lange garantie. Het aanbod op maatkeyboard_arrow_right

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen? Kan ik op meerdere dakdelen zonnepanelen laten leggen? Veelgestelde vragenkeyboard_arrow_right