Zonnepanelen: duurzaam energie opwekken 

Met zonnepanelen kun je zelf groene stroom opwekken: goed voor het milieu en voor je energierekening. Zonnepanelen zijn dus een slimme investering in duurzame energie. En ze worden steeds goedkoper. Hoe werken zonnepanelen? Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? Een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten over zonnepanelen.

 

Hoe werken zonnepanelen?

Steeds meer Nederlanders wekken zelf energie op met zonnepanelen: ze liggen al op ruim een half miljoen huizen. Zonnepanelen kunnen ook voor jou een aantrekkelijke en duurzame investering zijn.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en besparen op energiekosten.
 • Met zonnepanelen draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor volgende generaties.
 • Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van je woning verhogen.

Hoe werkt een zonnepanelensysteem?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht opvangen en omzetten in elektriciteit. Om de opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zijn een omvormer en de juiste bekabeling nodig. Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in de benodigde wisselstroom. Je kunt de opgewekte stroom direct gebruiken.

 

De opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening.

Hoeveel stroom leveren zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen.
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon.
 • de hellingshoek van de panelen.
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen.
 • de kwaliteit van de omvormer.
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar.

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek van ongeveer 35 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. 

Hoe bereken ik het rendement van zonnepanelen?

Het maximale vermogen van zonnepanelen staat aangegeven in wattpiek (Wp). Als je wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt in Nederland, dan kun je het totale aantal wattpiek van een systeem vermenigvuldigen met 0,9. Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie. Schaduw op het dak van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen kan effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

Rekenvoorbeeld rendement zonnepanelen

Stel: je koopt een zonnepanelensysteem met twaalf panelen voor een bedrag van € 5.022 inclusief btw. Je wekt hiermee 3.300 kilowattuur (kWh) per jaar op en bespaart jaarlijks € 632 op de energierekening. Ook kun je 21 % btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst – in dit voorbeeld € 872. In minder dan 8 jaar heb je de investering terugverdiend. Vervolgens wek je nog vele jaren je eigen stroom op. Zo bespaar je fors op je energiekosten.

Houd er hierbij wel rekening mee dat een omvormer een verwachte levensduur heeft van zo’n acht tot twaalf jaar. Bij de Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijgt je tien jaar garantie op de omvormer.

Let op: deze berekening is een indicatie op basis van gemiddelde marktprijzen (Bron: Milieu Centraal), de in augustus 2019 bekende belastingen op elektriciteit en de huidige salderingsregeling. Deze is gegarandeerd tot 2023. Middels de veiling van de collectieve inkoop wordt er een aanzienlijke korting op de aanschafprijs behaald, hierdoor wordt de terugverdientijd korter. In de berekening is rekening gehouden met wijzigingen in de energiebelasting. 

De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van twaalf panelen, inclusief installatie, omvormer en btw, kost gemiddeld € 5.022 (Bron: Milieu Centraal).

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je koopt (en tegen welke prijs) en hoeveel de zonnepanelen opwekken. Gemiddeld verdien je de investering in acht jaar terug. Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen liggen de aanschafkosten lager. Hierdoor is de terugverdientijd korter.

Hoe werkt de btw-aftrek na de aanschaf van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt gekocht en stroom levert aan je energieleverancier, word je ondernemer voor de btw. Je kunt dan de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen.

Doe je mee aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen, dan kun je gebruikmaken van de btw-teruggave-service van de zonnepanelenleverancier. Tegen een vooraf afgesproken prijs nemen zij, na de installatie van het systeem, het proces van het terugvragen uit handen.

 

De salderingsregeling

Wat is salderen?

Je energieleverancier berekent jaarlijks hoeveel stroom je hebt verbruikt en hoeveel stroom je zonnepanelen hebben opgewekt. Dit wordt tegen elkaar weggestreept. Het tegen elkaar wegstrepen heet salderen en is geldig tot 2023.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen, in ruil voor het terugleveren aan het net, wordt elk jaar iets minder. Vanaf 2031 ontvangen zonnepanelenbezitters alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

De regeling geldt voor huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. De verwachting is dat consumenten die nu al zonnepanelen hebben, of deze voor 2023 aanschaffen, de investering in 7 jaar terugverdienen. Voor consumenten die na 2022 zonnepanelen kopen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk langer zijn. Lees hier meer.

Hoe kun je salderen?

Als je wilt salderen, kun je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging door een slimme meter. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met je energieleverancier de verwerking in de afrekening.

 

Eerst checken, dan kopen

Zonnepanelen kopen? Onderzoek eerst of je dak geschikt is voor zonnepanelen en zo ja, hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Controleer ook of je een vergunning nodig hebt.

Doe de daktest: is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Start bovenaan deze pagina de gratis online daktest en ontdek direct of je dak zich leent voor zonnepanelen.
Je dak is geschikt voor zonnepanelen als het zonlicht optimaal op het dak schijnt. Dit is afhankelijk van:

 • de oriëntatie van het dak: een oriëntatie tussen zuidwest tot zuidoost is het meest geschikt voor zonnepanelen.
 • de hellingshoek van het dak: een hoek tussen 20 en 50 graden is ideaal.
 • vrije ruimte: let op obstakels, zoals ventilatiepijpjes en dakkapellen.
 • de afstand tot de dakrand: op een plat dak moet minimaal een halve meter vanaf de dakrand vrij blijven.
 • schaduw: zorgen bijvoorbeeld bomen voor schaduw op het dak?

Wat is de optimale plaatsing van de zonnepanelen?

Voorafgaand aan de installatie maakt de leverancier een legplan voor de zonnepanelen. Hierin houdt hij rekening met schaduw en geeft hij advies over de beste ligging van de panelen voor een optimaal rendement.

Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?

Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.

 

Onderhouden en verzekeren

De meeste zonnepanelen vergen geen onderhoud. Meld de plaatsing van zonnepanelen altijd bij je verzekeraar (opstal) of sluit een zonnepanelenverzekering af.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft daarom in de meeste gevallen je zonnepanelen niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het meeste vuil weg.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden van deze verzekering staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd. Speciale zonnepanelenverzekeringen dekken meer dan de schades die onder de opstalverzekering vallen. De zonnepanelen moeten wel voldoen aan de eisen die de verzekeraar stelt.

Vrijblijvend inschrijven

Kies eerst jouw regio
Vrijblijvend inschrijven
Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een persoonlijk aanbod voor een compleet zonnepanelensysteem voor een scherpe prijs.

Ervaringen met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen


Eigen Huis had alles goed voor ons uitgezocht 

'Wij wilden al een tijdje zonnepanelen aanschaffen, maar hadden allerlei vragen over prijs, kwaliteit en garantie. Het vergelijken van verschillende offertes bracht ons niet dichter bij een besluit. Eigen Huis had alles goed voor ons uitgezocht waardoor de keuze makkelijk was. We zijn heel tevreden met het resultaat en het is erg leuk om op elk moment van de dag via de app te kunnen zien hoeveel elektriciteit de zonnepanelen leveren.'

- Familie Mos uit Zeist -


Ik ben zeer tevreden 

'Ik heb meegedaan met de collectieve inkoop omdat er een goede organisatie achter staat die alles van begin tot eind regelt en begeleidt, en je bespaart daarnaast ook nog eens flink op de aanschaf. Ik ben goed voorgelicht door zowel Vereniging Eigen Huis als de installateur over de werking en de montage van de zonnepanelen. Ik ben zeer tevreden.'

- Meneer Werther uit Kaatsheuvel -

Meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang na de veiling een aanbod op maat. Zo werkt het

Wat valt binnen het aanbod?

Je ontvangt een compleet zonnepanelensysteem van goede kwaliteit, inclusief installatie, monitoring en lange garantie. Het aanbod op maat

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen? Kan ik op meerdere dakdelen zonnepanelen laten leggen? Veelgestelde vragen