Hoe zonnepaneeleigenaren btw-ondernemers werden (en wat dat betekent)

Bobby Raghoenath, fiscaal expert bij Vereniging Eigen Huis vertelt over de praktijk.

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen Huis

Er was eens een Oostenrijkse meneer, meneer Fuchs genaamd, die niets liever deed dan energie opwekken met zijn eigen zonnepanelen. Over de opgewekte energie droeg meneer Fuchs netjes de btw af aan de Oostenrijkse belastingdienst. ‘Als je btw moet afdragen, dan mag je ook btw over de aankoop van de panelen aftrekken’, aldus meneer Fuchs. Helaas dacht de grote boze Oostenrijkse belastingdienst daar anders over. Er ontstond een gevecht tot aan het Europese Hof van Justitie. Uiteindelijk kwam daar het verlossende woord; meneer Fuchs had de strijd gewonnen en mocht de btw over de aanschaf van de panelen in aftrek brengen.

Voorwaarden btw-ondernemer

De overwinning van meneer Fuchs heeft ook gevolgen gehad voor Nederlandse zonnepaneeleigenaren. Tot aan de datum van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 20 juni 2013 zag de Nederlandse Belastingdienst deze mensen niet als btw-ondernemer. Sindsdien merkt de Belastingdienst u wel aan als btw-ondernemer als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u levert regelmatig en tegen vergoeding stroom aan uw energiebedrijf
  • de teruglevering loopt via een kleinverbruikaansluiting (3x80A).

Voor- en nadelen

Het btw-ondernemerschap brengt met zich mee dat u btw over de opgewekte energie moet afdragen aan de Belastingdienst. Maar het houdt ook in dat u de betaalde btw bij de aanschaf, onderhoud en installatie in aftrek mag brengen. In de meeste situaties leidt dit per saldo tot een btw-teruggave. 

Let op! U wordt vanwege uw zonnepanelen geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en u hoeft zich ook niet te registreren bij de Kamer van Koophandel. 

Registreren en btw-aangifte

Helaas gaat het niet allemaal vanzelf. Als u in aanmerking wilt komen voor de btw-teruggave moet u zich binnen 5 jaar melden bij de Belastingdienst en op tijd uw btw-aangifte indienen. Het zijn enkele administratieve handelingen, maar de teruggave kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. 

Als particuliere zonnepaneeleigenaar bent u niet verplicht hiertoe. Als u geen actie onderneemt, dan zal de Belastingdienst u normaal gesproken automatisch ontheffing verlenen voor de administratieve verplichtingen. U hoeft dan geen btw-aangifte in te dienen, maar u krijgt dan ook geen btw-teruggave. De Belastingdienst heeft een vraag en antwoord-besluit gepubliceerd waarin u meer praktische informatie kunt vinden over uw fiscale rechten en plichten als zonnepaneeleigenaar. 

Btw-tool

Zonder het te weten, heeft meneer Fuchs een grote verandering teweeg gebracht voor mensen die energie opwekken met zonnepanelen. Door enkele kleine administratieve handelingen te verrichten, kunt u een mooie btw-teruggave realiseren. Om u te ondersteunen met het registreren bij de Belastingdienst, het invullen van de btw-aangiftes en het verzoek om ontheffing administratieve verplichtingen hebben wij voor u een btw-tool ontwikkeld. 

Heeft u onlangs zonnepanelen gekocht en wilt u ook net als meneer Fuchs nog lang en gelukkig energie leveren? Maak dan gebruik van onze btw-tool voor particulieren ›