
Iedereen heeft recht op betaalbare en duurzame energie, vinden wij. Daarom organiseren we de Collectieve Inkoop Zonnepanelen: hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs van het zonnepanelensysteem. De Collectieve Inkoop Zonnepanelen organiseren we samen met onze partner iChoosr, specialist in groepsaankopen.
In deze tijd van stijgende energieprijzen wil iedereen verduurzamen. De vraag naar zonnepanelen is hierdoor enorm gestegen. Daarnaast heeft de markt nog steeds te maken met materiaaltekorten, transportproblemen en een tekort aan installateurs. Hierdoor zijn de wachttijden enorm opgelopen.
Om deze reden hebben wij momenteel geen ronde van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen.
Wel kunnen wij je op de hoogte houden van een nieuwe actie. Vul je gegevens in en wij geven je een seintje zodra we weer starten!
De leverancier van zonnepanelen met de scherpste prijs voor een compleet zonnepanelensysteem wint de veiling. De veiling vindt plaats gemiddeld na 4 tot 6 weken na start van de actie. Na de veiling gaan we aan de slag op jouw persoonlijk aanbod klaar te maken, dat duurt een aantal weken.
Afhankelijk van onder meer het moment dat je je inschrijft én wanneer de veiling plaatsvindt, ontvang je een link naar je persoonlijk aanbod. Het aanbod betreft een compleet pakket, inclusief zonnepanelen, installatie, monitoring en garantie. Lees meer over het aanbod ›
Gecertificeerde installateurs installeren het zonnepanelensysteem. De leverancier houdt je op de hoogte van de installatiedatum. Door de enorme drukte is dit momenteel minimaal 30 weken na acceptatie van je persoonlijke aanbod. Na installatie wek je direct groene stroom op. Zo verdien je de aanschaf van je zonnepanelen vanzelf terug.
Met zonnepanelen wek je overdag vaak meer stroom op dan je zelf in huis verbruikt. De stroom die over is, wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet en door anderen verbruikt. Op momenten (bv. in de avonduren) dat je meer verbruikt, neem je juist stroom af van het net.
Jaarlijks trekt de energieleverancier de totale opgewekte energie van je zonnepanelensysteem af van de meterstand. Wekt je systeem precies je eigen verbruik op, dan betaal je niets voor stroom aan je energieleverancier. Dit heet salderen.
De meeste oude analoge meters (ferrarismeters) hebben een draaischijf die terugdraait als er energie aan het net gegeven wordt. Deze analoge meters salderen dus al automatisch.
Alle analoge meters worden uiteindelijk vervangen door een slimme meter. Om de nieuwe salderingsregeling mogelijk te maken is een digitale of slimme meter nodig, zodat duidelijk is hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren.
Een voorbeeld: Je hebt een verbruik van 3.500 kWh per jaar. Je zonnepanelen produceren 2.000 kWh per jaar die je terug gaat leveren aan het net. Je neemt dus nog 1.500 kWh stroom af van de energieleverancier. Je hoeft alleen voor deze 1.500 kWh
te betalen.
Vanaf 1 januari 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag en daalt in 2025 met 36%. Tussen 2026 en 2031 daalt
het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28% tot 00025. Vanaf 2031 ontvangen zonnepanelenbezitters alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.
De regeling geldt voor huidige en toekomstige
zonnepanelenbezitters. De verwachting is dat consumenten die nu al zonnepanelen hebben, of deze voor 2025 aanschaffen, de investering in 7 jaar terugverdienen. Voor consumenten die na 2024 zonnepanelen kopen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk
langer zijn.
Wek je in een jaar meer op dan je zelf verbruikt? Dan ben je aan het terugleveren. Je ontvangt voor uw netto productie niet meer dan een ‘redelijke terugleververgoeding’: (ongeveer) de kale kWh prijs. Dit tarief kan verschillen per leverancier.
Omdat je een lagere vergoeding krijgt voor teruggeleverde stroom, is het verstandig voor een aantal zonnepanelen te kiezen die niet meer stroom opwekken dan je zelf verbruikt. Het rendement van uw investering wordt dan lager en de terugverdientijd
van uw zonnepanelensysteem wordt langer.
Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.
Let op: de wettelijke verplichting tot salderen geldt niet voor grootverbruikers (een aansluiting groter dan 3x80 Ampère). De grootte van uw aansluiting kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energierekening. Komt u er niet uit? Vraag dan bij uw netbeheerder na wat de grootte van uw aansluiting is.