Vereniging Eigen Huis - Collectieve inkoop zonnepanelen

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

De beste keuze voor zonnepanelen

Met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk!

Waarom de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Iedereen heeft recht op betaalbare en duurzame energie, vinden wij. Daarom organiseren we de Collectieve Inkoop Zonnepanelen: hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs van het zonnepanelensysteem. De Collectieve Inkoop Zonnepanelen organiseren we samen met onze partner iChoosr, specialist in groepsaankopen.

Let op!

In deze tijd van stijgende energieprijzen wil iedereen verduurzamen. De vraag naar zonnepanelen is hierdoor enorm gestegen. Daarnaast heeft de markt nog steeds te maken met materiaaltekorten, transportproblemen en een tekort aan installateurs. Hierdoor zijn de wachttijden enorm opgelopen.

Om deze reden hebben wij momenteel geen ronde van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen.

Wel kunnen wij je op de hoogte houden van een nieuwe actie. Vul je gegevens in en wij geven je een seintje zodra we weer starten!

Grootste collectief van Nederland: ruim 850.000 panelen geïnstalleerd bij meer dan 78.000 huishoudens
Hoge kwaliteit zonnepanelen met lange garantie
Compleet aanbod inclusief installatie en monitoringsysteem
Vereniging Eigen Huis ziet erop toe dat alles soepel verloopt

Zonnepanelen in 5 stappen - zo werkt ons collectief

1. Schrijf je vrijblijvend in

Tijdens een actieperiode is inschrijven voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen gratis en vrijblijvend. Ook als je geen lid bent, kun je meedoen; bij deelname krijgen deelnemers die geen lid zijn, een jaar lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis cadeau. Na inschrijving ontvang je een e-mail ter bevestiging van je deelname. Momenteel is er geen actie, wel kun je je gegevens achterlaten. Wij houden je op de hoogte als een volgende ronde van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen start.

2. Veiling voor gekwalificeerde leveranciers

De leverancier van zonnepanelen met de scherpste prijs voor een compleet zonnepanelensysteem wint de veiling. De veiling vindt plaats gemiddeld na 4 tot 6 weken na start van de actie. Na de veiling gaan we aan de slag op jouw persoonlijk aanbod klaar te maken, dat duurt een aantal weken.

3. Persoonlijk aanbod: jij beslist

Afhankelijk van onder meer het moment dat je je inschrijft én wanneer de veiling plaatsvindt, ontvang je een link naar je persoonlijk aanbod. Het aanbod betreft een compleet pakket, inclusief zonnepanelen, installatie, monitoring en garantie. Lees meer over het aanbod ›

4. Schouw van je dak

Als je het aanbod accepteert, controleert de leverancier tijdens een schouw of je dak daadwerkelijk geschikt is en of het aantal zonnepanelen op je dak past.

5. Installatie van de zonnepanelen

Gecertificeerde installateurs installeren het zonnepanelensysteem. De leverancier houdt je op de hoogte van de installatiedatum. Door de enorme drukte is dit momenteel minimaal 30 weken na acceptatie van je persoonlijke aanbod. Na installatie wek je direct groene stroom op. Zo verdien je de aanschaf van je zonnepanelen vanzelf terug.

Het aanbod: wat kun je verwachten?

Veelgestelde vragen

Wat is de levertijd van zonnepanelen?
Na acceptatie van de definitieve offerte, duurt het minimaal 30 weken voordat de zonnepanelen worden geplaatst. Jouw leverancier houdt je op de hoogte van de levertijd en de installatiedatum. Momenteel is de vraag naar zonnepanelen erg groot en is de levertijd langer dan gebruikelijk. Lees er meer over in dit artikel.
Wanneer kan ik mijn persoonlijk aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen ontvangen?
Momenteel is geen actie, wel kan je je je gegevens achterlaten en houden we je op de hoogte wanneer een nieuwe actie start. Je ontvangt dan een e-mail en kan je je inschrijven. Na inschrijving sturen we een bevestiging. Zodra tijdens een ronde de veiling is geweest, sturen wij gemiddeld na 4 – 6 weken je persoonlijke aanbod toe.
Wanneer start de nieuwe actie van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn momenteel gewilder dan ooit. Door de grote vraag in de markt lopen de wachttijden bij installateurs op. Omdat we willen garanderen dat we jou een persoonlijk aanbod kunnen doen, loopt er momenteel geen actie. Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte zodra de nieuwe actie start. Op dit moment kunnen wij dus nog geen nieuwe startdatum noemen.
Hoe werkt het terugleveren van stroom en salderen?

Met zonnepanelen wek je overdag vaak meer stroom op dan je zelf in huis verbruikt. De stroom die over is, wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet en door anderen verbruikt. Op momenten (bv. in de avonduren) dat je meer verbruikt, neem je juist stroom af van het net.

Hoe werkt salderen

Jaarlijks trekt de energieleverancier de totale opgewekte energie van je zonnepanelensysteem af van de meterstand. Wekt je systeem precies je eigen verbruik op, dan betaal je niets voor stroom aan je energieleverancier. Dit heet salderen. 

De meeste oude analoge meters (ferrarismeters) hebben een draaischijf die terugdraait als er energie aan het net gegeven wordt. Deze analoge meters salderen dus al automatisch.

Alle analoge meters worden uiteindelijk vervangen door een slimme meter. Om de nieuwe salderingsregeling mogelijk te maken is een digitale of slimme meter nodig,  zodat duidelijk is hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren. 
Een voorbeeld: Je hebt een verbruik van 3.500 kWh per jaar. Je zonnepanelen produceren 2.000 kWh per jaar die je terug gaat leveren aan het net. Je neemt dus nog 1.500 kWh stroom af van de energieleverancier. Je hoeft alleen voor deze 1.500 kWh te betalen. 

Afbouwen van salderingsregeling na 2025

Vanaf 1 januari 2025 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag en daalt in 2025 met 36%. Tussen 2026 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28% tot 00025. Vanaf 2031 ontvangen zonnepanelenbezitters alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

De regeling geldt voor huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. De verwachting is dat consumenten die nu al zonnepanelen hebben, of deze voor 2025 aanschaffen, de investering in 7 jaar terugverdienen. Voor consumenten die na 2024 zonnepanelen kopen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk langer zijn. 

Lees hier meer >

Terugleveren

Wek je in een jaar meer op dan je zelf verbruikt? Dan ben je aan het terugleveren. Je ontvangt voor uw netto productie niet meer dan een ‘redelijke terugleververgoeding’: (ongeveer) de kale kWh prijs. Dit tarief kan verschillen per leverancier. Omdat je een lagere vergoeding krijgt voor teruggeleverde stroom, is het verstandig voor een aantal zonnepanelen te kiezen die niet meer stroom opwekken dan je zelf verbruikt. Het rendement van uw investering wordt dan lager en de terugverdientijd van uw zonnepanelensysteem wordt langer.

Aanmelden bij Netbeheerder

Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

Let op: de wettelijke verplichting tot salderen geldt niet voor grootverbruikers (een aansluiting groter dan 3x80 Ampère). De grootte van uw aansluiting kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energierekening. Komt u er niet uit? Vraag dan bij uw netbeheerder na wat de grootte van uw aansluiting is.

Hoe kan ik achterhalen of in mijn buurt ook sprake is van risico op tijdelijke uitschakeling?
Je kunt eventueel bij buren informeren of zij problemen ervaren met de netspanning in combinatie met het opwekken van stroom. Vaak gaat het om korte momenten gedurende de middaguren. Ook kun je bij je netbeheerder navragen of zij je inzicht kunnen verschaffen.
Is er een webinar met informatie over het kopen van zonnepanelen?
Ja, er is een webinar die je gratis kunt volgen. Tijdens het webinar ‘Succesvol zonnepanelen kopen’ neemt onze expert Han Bijlholt je gedurende 45 minuten stap voor stap mee in alles wat er komt kijken bij het kopen van zonnepanelen. Aanmelden voor het webinar kan hier.
  In de media komen steeds meer berichten over netproblemen die zorgen voor tijdelijke uitschakeling van zonnepaneelsystemen. Hoe staat Vereniging Eigen Huis hierin?
  Voor de energietransitie is het cruciaal dat het net op orde is. Verantwoordelijk hiervoor zijn de netbeheerders. Uit berichten in de media, maar ook signalen die wij ontvangen van leden blijkt dat netproblemen zorgen voor tijdelijke uitschakeling van zonnepaneelsystemen. Vereniging Eigen Huis vindt dat zonnepaneeleigenaren duidelijkheid moeten krijgen van de netbeheerder binnen welke redelijke termijn de problemen worden opgelost. Ook moet transparant zijn voor huiseigenaren in welke gebieden zich deze problemen op het elektriciteitsnet voordoen. Huiseigenaren mogen niet de dupe worden van achterstallig onderhoud van het elektriciteitsnet.
  Heeft het plaatsen van zonnepanelen gevolgen voor de WOZ-waarde?
  Voor vaststelling van de WOZ-waarde worden zonnepanelen gerekend als onroerend goed, dit bleek n.a.v. een uitspraak van het Gerechtshof in 2018. Wil je hier meer over weten? Lees onze blog >
  Kan ik op meerdere dakdelen zonnepanelen laten leggen?
  Ja, dat is mogelijk. Bij inschrijving geef je één dakdeel op. Kies hierbij het dakdeel waarop je het meeste rendement verwacht en dat dus het meest naar het zuiden gericht is. Kies bij twijfel het dakdeel met de grootste oppervlakte.

  Na ontvangst van het persoonlijke aanbod kun je het aantal panelen aanpassen (minimaal 4 en maximaal 40). Geef in het opmerkingenveld aan dat je op meerdere dakdelen panelen wenst.

  Na acceptatie van het aanbod doet de leverancier een schouw (controle) van je dak en past hij het aanbod aan. De leverancier verwerkt dit in een schouwrapport. Na ontvangst van het schouwrapport kun je nog van het aanbod afzien.

   

  Moet ik in 2023 nog btw betalen als ik zonnepanelen aanschaf?
  Wie zonnepanelen koopt voor op of nabij de woning, hoeft daar in 2023 geen btw meer over te betalen. Het 0%-tarief geldt ook voor de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen. Meerwerk kan buiten het 0%-tarief vallen. U kunt dit met uw installateur bespreken na de schouw.

  Heb je in 2022 al via een deelfactuur een vooruitbetaling gedaan inclusief btw? Dan blijft de btw over die vooruitbetalingen in 2022 aftrekbaar. Zelfs als de zonnepanelen pas in 2023 worden geplaatst. 

  Dit vinden anderen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

  Lees meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

  Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

  Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang na de veiling een aanbod op maat. Zo werkt het

  Wat houdt het aanbod van de Collectieve Inkoop in?

  Welke zonnepanelen krijg je, wat is allemaal inbegrepen in het aanbod en op welke garanties kun je rekenen? Over het aanbod

  Zonne-energie

  Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

  Kosten zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten