Bij een verbouwing is het raadzaam om een contract (verbouwingsovereenkomst) af te sluiten. Zorg dat in de overeenkomst in ieder geval de volgende punten opgenomen zijn:

  • Omschrijving werkzaamheden en materialen
  • Prijs
  • Betalingstermijnen, betaal naar verhouding van de vordering van het werk
  • Startdatum
  • Uitvoeringsduur of opleveringsdatum
  • Garanties 
  • Zo nodig ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld voor niet verkrijgen van een onherroepelijke omgevingsvergunning voor bouwen en/of een financieringsvoorbehoud

Contractbeoordeling

Dit contract kun je door een expert van Vereniging Eigen Huis laten beoordelen voor € 160 per uur. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Een gemiddelde beoordeling duurt twee uur. Je kunt de contractbeoordeling online aanvragen. Download het opdrachtformulier en stuur het ingevulde formulier naar contracten@eigenhuis.nl. Na ontvangst van het opdrachtformulier nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om een terugbelafspraak in te plannen voor het doornemen van het contract.

BouwGarant

Heb je een aannemer gekozen die is aangesloten bij BouwGarant, kun je het BouwGarant-contract met de Consumentenvoorwaarden Verbouwingen (pdf) gebruiken. De Covo zijn opgesteld in samenwerking met onder andere Vereniging Eigen Huis. Hiermee zijn jouw rechten en plichten en die van de ondernemer goed geregeld.

Bovendien kun je bij een conflict relatief goedkoop en eenvoudig naar de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw stappen. Krijg je gelijk en komt de aannemer de uitspraak niet op tijd na, dan neemt BouwGarant de verplichting van de aannemer over tot maximaal € 10.000.

Je kunt eventueel de Bouwgarant Verbouwgarantie afsluiten, waarmee je je extra kunt beschermen tegen gebreken en faillissement van de aannemer. Deze garantie zit niet automatisch bij je contract. Na aanvraag hoor je een certificaat te krijgen. 

Woningborg

De Woningborg Garantie- en waarborgregeling Verbouwingen kan van toepassing zijn als je aannemer is aangesloten bij Woningborg. Ook deze garantie biedt onder voorwaarden dekking bij faillissement van de aannemer tijdens de verbouwing en bij gebreken na oplevering.  

Kluscontract

Heb je een bedrijf gevonden dat niet is aangesloten bij BouwGarant of Woningborg of een brancheorganisatie die werkt met consumentenvoorwaarden? Dan kun je het kluscontract gebruiken dat is opgesteld door Vereniging Eigen Huis. (Toelichting kluscontract)

Aannemers willen graag dat bij de oplevering alles betaald is. Toch is het verstandig in het contract af te spreken om een deel van de betaling achter te houden totdat eventuele gebreken zijn opgelost. In het Kluscontract is al opgenomen dat je bij oplevering 5% van de aanneemsom mag inhouden.