Wanneer een Controle tijdens de bouw?

Heb je vragen of twijfels over het verloop van de bouw en wil je dat een onafhankelijke bouwkundige de bouw beoordeelt? Dan is een Controle tijdens de bouw een goed idee. Samen met de bouwkundige loop je door de woning in aanbouw. Je krijgt een beeld van hoe ver de bouwer is met de werkzaamheden en welke bouwkundige gebreken of aandachtspunten er zijn.

Wat is een goed moment voor deze keuring? Dat is vooral afhankelijk van waar je vragen of zorgen over hebt. Grofweg kun je de bouw van je woning in drie fases indelen. Tijdens elk van deze fases kun je een keuring laten uitvoeren. 

1. Start bouw eerste verdieping

De start van de bouw van de eerste verdieping kan een goed moment zijn voor een keuring. De bouwkundige heeft dan voldoende te controleren. De dragende wanden van de begane grond staan klaar om daarop de eerste verdiepingsvloer aan te brengen of de eerste verdiepingsvloer ligt er net op. Soms worden in deze fase steigers geplaatst en wordt gestart met het isoleren en metselen van de buitengevel.

2. Het beste moment voor een keuring: ruwe casco

Ruwe casco is het beste moment voor een Controle tijdens de bouw. Het hele constructieve deel van je woning staat en de aannemer is bezig met het plaatsen van isolatie en het opmetselen van de buitengevels. Vaak zijn de kozijnen al geplaatst en de dakplaten gelegd.

3. Je huis is wind- en waterdicht

Je kunt ook een keuring laten doen wanneer je huis wind- en waterdicht is. De gevel is dan klaar en de dakbedekking ligt erop. De binnenkant van je woning is op dit moment beschermd tegen weersomstandigheden. Hierna volgt de afbouw van de woning.

Een Controle tijdens de bouw is vooral aan te raden als je vragen of twijfels hebt over het verloop van de bouw. Of en op welk moment die vragen boven komen, is bij iedere bouw anders. Vanaf het moment dat de eerste verdieping gebouwd wordt, is er voldoende van de woning klaar voor de bouwkundige om een keuring te kunnen doen. Overleg wel altijd met de bouwer wanneer je de keuring kunt laten uitvoeren. Hij kan bepalen welk moment qua veiligheid en planning van de werkzaamheden handig is.  

Meer over de Controle tijdens de bouw

Hoe werkt de keuring?

Van de aanvraag tot het bouwkundig rapport: je regelt een Controle tijdens de bouw in 4 eenvoudige stappen. Keuring in 4 stappen