Straat met huizen

Corona en de woningmarkt

Al het nieuws in één overzicht

Welk effect heeft het coronavirus op de woningmarkt? Op deze pagina vind je het laatste nieuws, antwoord op veelgestelde vragen, blogs van onze experts en uitslagen van relevante onderzoeken.

Het laatste nieuws

VEH: Zorgen over betaalbaarheid zet verduurzaming onder druk

Geplaatst op 09 jun 2020 , bijgewerkt 09 jun 2020, 08:30

De zorgen onder huiseigenaren over de betaalbaarheid van energiebesparende maatregelen in huis nemen toe. Vereniging Eigen Huis verwacht dat het verduurzamen van woningen door onzekerheden over werk en inkomen onder grote druk komt te staan. Door onder meer bestaande subsidiemaatregelen te verbeteren kan hier iets aan worden gedaan.

Veel huiseigenaren willen wel verduurzamen, maar steeds meer mensen krijgen door de economische recessie met grote financiële onzekerheden te maken. De maatregel die minister Ollongren aankondigde om de subsidie van 20% naar 30% te verhogen is minder effectief. Dit blijkt uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.023 woningbezitters over het verduurzamen van hun woning. 

Ook subsidie bij één maatregel

"Veel effectiever is om al bij één isolatiemaatregel subsidie te geven. Dan zijn de noodzakelijke investeringen beter op te knippen in kleinere bedragen en te verdelen over een langere periode. Nu moet je tenminste twee maatregelen nemen om in aanmerking te komen en dat is voor veel mensen niet meer haalbaar" zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. 

Gratis verduurzamingsadvies

Meer dan de helft van de mensen die hun plannen hebben uitgesteld overwegen hun huis dit jaar wél te verduurzamen als zij ook bij één isolatiemaatregel een beroep zouden kunnen doen op een bijdrage van de overheid. Van de mensen die nog geen plannen hebben zegt 15% dat dan ook te gaan doen. Een andere stimuleringsmaatregel die mensen alsnog helpt hun huis te verduurzamen is een gratis verduurzamingsadvies.

Werk en inkomen onder druk 

De belangrijkste reden voor het uitstellen van verduurzamingsmaatregelen is dat huiseigenaren onzeker zijn over hun financiële situatie. Bijna 60% wil het eigen spaargeld nu niet gebruiken om energiebesparende maatregelen mee te betalen. Een meerderheid (57%) wil daarvoor eerst het verloop van de crisis afwachten en bijna een kwart (23%) is niet zeker dat ze hun baan en inkomen zullen behouden.

Meer informatie

 

Corona: veelgestelde vragen

Het coronavirus raakt ons allemaal en heeft grote impact op de woningmarkt. Veel leden bellen met vragen omtrent dit onderwerp. Wij hebben op alle gebieden deskundigen die je met een luisterend oor zoveel mogelijk steunen bij jouw zorgen en beslissingen.

Bekijk de veelgestelde vragen

Betalingsproblemen in coronatijd

Zie je aankomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Dan adviseert Vereniging Eigen Huis om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. Als je op tijd actie onderneemt, is het makkelijker om een oplossing te vinden dan wanneer je lang wacht en schulden zich opstapelen.

Lees hier hoe je dat kunt doen

Onderzoek onder onze leden

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op alle gebieden omtrent wonen, doen wij regelmatig onderzoek.
De uitkomsten van deze onderzoeken vind je hier.

Corona en verduurzamen:

Veel huiseigenaren stellen hun verduurzamingsplannen door de coronacrisis voorlopig uit.
Benieuwd naar al onze bevindingen?

Onderzoek over verduurzamen

Verwachtingen corona en de woningmarkt:  

Wij hebben een panel gevraagd naar hun zorgen. Onze leden verwachten dat de woningmarkt niet bestand is tegen het coronavirus.

Maart 2020: Eerste meting onderzoek woningmarkt

April 2020: Tweede meting onderzoek woningmarkt 

Juli 2020: Derde meting onderzoek woningmarkt

Oktober 2020: Vierde meting onderzoek woningmarkt

Januari 2021: Vijfde meting onderzoek woningmarkt

Mei 2021: Zesde meting onderzoek woningmarkt

Denk mee over Nederland na corona

Denk jij dat we sterker uit de coronacrisis komen? Of doen we nu te weinig? Doe mee aan de Namens Nederland Enquête en laat weten wat jij belangrijk vindt op www.namensnederland.nl

Blogs van onze experts

Blog

Let op met coronaclausules

Wees terughoudend met allerlei coronagerelateerde clausules. Vaak zijn er alternatieven. Lees de blog
Geplaatst 16/04 | Laatste update 16/04

Verduurzamen in coronatijd

Veel huiseigenaren wachten met het verduurzamen van hun huis tot na de coronacrisis. Beleidsadviseur Maud Weide wil juist aan de slag. 'Als ik nu niets doe, stijgt mijn energieverbruik behoorlijk.' Lees de blog
Geplaatst 2/04 | Laatste update 2/04

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Kun je door de maatregelen rondom het coronavirus je hypotheek niet meer betalen of verwacht je dat dit binnenkort het geval is? Onze fiscalist Tjalling Letterie vertelt wat je kunt doen. Lees de blog
Blog

Hoe koop je een huis tijdens de coronacrisis?

Met een beetje creativiteit – en een goede internetverbinding – kun je tijdens de coronacrisis nog gewoon een woning kopen of verkopen, zegt onze jurist Corine Jansen.  Lees de blog

Overbruggingskrediet in tijden van corona

Door de coronacrisis stellen geldverstrekkers strengere voorwaarden aan een overbruggingskrediet, vertelt financieel specialist Karin Boog. Lees de blog
Geplaatst 30/04 | Laatste update 30/04
Blog

Verbouwen in coronatijd, kan dat?

Verbouwen in een anderhalvemeter-samenleving. Kan dat? En zo ja, hoe? Bouwkundig specialist John Kersemakers legt uit waar je op moet letten. Lees de blog