Het laatste nieuws

VEH: stemming op woningmarkt in mineur

Geplaatst op 08 jul 2020 , bijgewerkt 08 jul 2020, 12:00

Ondanks de stijgende huizenprijzen daalt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt staat inmiddels op het laagste punt sinds de nadagen van de crisis in juni 2014.  

In juni zakte de Eigen Huis Marktindicator van 98 naar 93 punten: 7 punten onder de neutrale waarde van 100. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt door de aanhoudende verwachting van oplopende hypotheekrente en dalende huizenprijzen.

Voorspellende waarde

De stemmingsindicator van Vereniging Eigen Huis heeft door de systematiek een voorspellende waarde van zes maanden. “Dat zou betekenen dat de woningmarkt over een half jaar de negatieve gevolgen van de coronacrisis daadwerkelijk gaat voelen. Wij zijn benieuwd of dat in deze uitzonderlijke tijden ook bewaarheid wordt”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging.  

De marktindicator is gebaseerd op een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. In juni, de laatste maand van de huidige periode, steeg het vertrouwen weer wat. Stolwijk: “Dat  is een mogelijk signaal dat nu het dieptepunt is bereikt en dat een groeiend aantal mensen de omstandigheden ziet verbeteren om een huis te kopen. Maar of het consumentenvertrouwen daadwerkelijk herstelt, zal de volgende maanden moeten blijken.”  

Oplopende rente, dalende prijzen

Hoewel de hypotheekrente stabiel laag is, verwachten steeds meer mensen de komende tijd een rentestijging. In april verwachtte 26% dat dit zal gaan gebeuren, in mei 36% en in juni dacht al 44% dat de hypotheekrente gaat oplopen.

Ook maken consumenten zich zorgen over dalende huizenprijzen. In april verwachtte nog maar 9% van de Nederlanders dat de prijzen gaan dalen, in mei was 17% die mening toegedaan. Afgelopen maand voorzag 20%  een omslag in de almaar oplopende huizenprijzen.

Invloed coronacrisis neemt iets af

De coronacrisis bepaalt sterk de stemming op de woningmarkt, al neemt de invloed wel wat af. In juni antwoordde 70% van de respondenten dat hun stemming wordt beïnvloed door de crisis, in april was dit nog 83%. Vooral in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de invloed van corona nog sterk negatief.

Het percentage mensen dat het een ongunstige tijd vindt om een huis te kopen neemt de afgelopen maanden iets af, maar is met 36% nog ruim twee keer zo groot dan de groep die het een gunstig moment vindt om te verhuizen (17%). Bijna de helft van de respondenten is hierover neutraal gestemd. 

Meer informatie over de Eigen Huis Marktindicator is te vinden op www.eigenhuis.nl/marktindicator.   

 

Corona: veelgestelde vragen

Het coronavirus raakt ons allemaal en heeft grote impact op de woningmarkt. Veel leden bellen met vragen omtrent dit onderwerp. Wij hebben op alle gebieden deskundigen die je met een luisterend oor zoveel mogelijk steunen bij jouw zorgen en beslissingen.

Bekijk de veelgestelde vragen

Betalingsproblemen in coronatijd

Zie je aankomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Dan adviseert Vereniging Eigen Huis om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. Als je op tijd actie onderneemt, is het makkelijker om een oplossing te vinden dan wanneer je lang wacht en schulden zich opstapelen.

Lees hier hoe je dat kunt doen

Onderzoek onder onze leden

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op alle gebieden omtrent wonen, doen wij regelmatig onderzoek.
De uitkomsten van deze onderzoeken vind je hier.

Corona en verduurzamen:

Veel huiseigenaren stellen hun verduurzamingsplannen door de coronacrisis voorlopig uit.
Benieuwd naar al onze bevindingen?

Onderzoek over verduurzamen

Verwachtingen corona en de woningmarkt:  

Wij hebben een panel gevraagd naar hun zorgen. Onze leden verwachten dat de woningmarkt niet bestand is tegen het coronavirus.

Maart 2020: Eerste meting onderzoek woningmarkt

April 2020: Tweede meting onderzoek woningmarkt 

Juli 2020: Derde meting onderzoek woningmarkt

Oktober 2020: Vierde meting onderzoek woningmarkt

Januari 2021: Vijfde meting onderzoek woningmarkt

Denk mee over Nederland na corona

Denk jij dat we sterker uit de coronacrisis komen? Of doen we nu te weinig? Doe mee aan de Namens Nederland Enquête en laat weten wat jij belangrijk vindt op www.namensnederland.nl

Blogs van onze experts

Blog

Huis kopen of verkopen? Let op met coronaclausules

Of je nu koper of verkoper bent, wees terughoudend met allerlei coronagerelateerde clausules. Vaak zijn er alternatieven die voor beide partijen minder ingrijpend zijn. Lees de blog
Geplaatst 16/04 | Laatste update 16/04

Verduurzamen in coronatijd

Veel huiseigenaren wachten met het verduurzamen van hun huis tot na de coronacrisis. Beleidsadviseur Maud Weide wil juist aan de slag. 'Als ik nu niets doe, stijgt mijn energieverbruik behoorlijk.' Lees de blog
Geplaatst 2/04 | Laatste update 2/04

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Kun je door de maatregelen rondom het coronavirus je hypotheek niet meer betalen of verwacht je dat dit binnenkort het geval is? Onze fiscalist Tjalling Letterie vertelt wat je kunt doen. Lees de blog
Blog

Hoe koop je een huis tijdens de coronacrisis?

Met een beetje creativiteit – en een goede internetverbinding – kun je tijdens de coronacrisis nog gewoon een woning kopen of verkopen, zegt onze jurist Corine Jansen.  Lees de blog

Overbruggingskrediet in tijden van corona

Door de coronacrisis stellen geldverstrekkers strengere voorwaarden aan een overbruggingskrediet, vertelt financieel specialist Karin Boog. Lees de blog
Geplaatst 30/04 | Laatste update 30/04
Blog

Verbouwen in coronatijd, kan dat?

Verbouwen in een anderhalvemeter-samenleving. Kan dat? En zo ja, hoe? Bouwkundig specialist John Kersemakers legt uit waar je op moet letten. Lees de blog