Het laatste nieuws

Zorgen over de woningmarkt in crisistijd nemen af

Geplaatst op 06 aug 2020 , bijgewerkt 06 aug 2020, 15:00

De uitslag van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis is zogezegd positief te noemen. Men maakt zich minder zorgen over de daling van huizenprijzen en ook de angst dat de woningmarkt eventueel stil zou kunnen vallen is fors afgenomen.

In juli is slechts 22% van de huiseigenaren bezorgd over een eventuele daling van huizenprijzen door de coronacrisis. In april en mei was dat nog 50%. Ook de angst dat de woningmarkt stilvalt, is sterk afgenomen. In het begin van de crisis dacht namelijk bijna de helft van de huiseigenaren dat dit zou gaan gebeuren, afgelopen maand was dit nog maar 18%. De verwachting over een afnemende vraag naar woningen daalt eveneens spectaculair van 72% aan het begin van de crisis naar 32% in juli. De huizenbezitter is dus ondanks de huidige coronaproblemen positiever gestemd dan de maanden daarvoor. Dit zijn enkele uitkomsten van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis.  

Verhuisplannen worden niet uitgesteld 

Uit de recente ledenpeiling blijkt ook dat minder mensen hun verhuisplannen uitstellen. In juli is de coronacrisis voor slechts 18% van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni lag dit nog op 29%.  

Minder zorgen over betalingsproblemen hypotheek 

Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4% van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten wel konden blijven betalen, inmiddels is dat gehalveerd tot 2%.

Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment aanzienlijk verbeterd. In maart zag 14% nog problemen opdoemen en twijfelden ze of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5%. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is ook toegenomen van 41% naar 63%.  

Terugval nieuwbouw

Huiseigenaren blijven onverminderd negatief over de sterke terugval in de productie van nieuwe woningen. Bijna 6 op de 10 maakt zich hier grote zorgen over, dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.  

Meer thuiswerken

Een opvallende uitkomst is dat 63% van de respondenten door de coronacrisis meer is gaan thuiswerken. Daardoor zegt 13% dat er behoefte is aan extra werkruimte in huis en een derde geeft meer geld uit aan zijn woning dan voorheen. 

Over de coronapeiling van Vereniging Eigen Huis

De vragenlijst van Vereniging Eigen Huis werd in juli 2020 ingevuld door 1.213 leden. In maart en april werd eenzelfde peiling gehouden. De vereniging kreeg toen veel vragen van bezorgde leden over de gevolgen van de crisis. Dat aantal is inmiddels sterk afgenomen.

Benieuwd naar het gehele onderzoek?
Lees hier meer: 2020 07 Corona en de woningmarkt (derde meting) 

Corona: veelgestelde vragen

Het coronavirus raakt ons allemaal en heeft grote impact op de woningmarkt. Veel leden bellen met vragen omtrent dit onderwerp. Wij hebben op alle gebieden deskundigen die je met een luisterend oor zoveel mogelijk steunen bij jouw zorgen en beslissingen.

Bekijk de veelgestelde vragen

Betalingsproblemen in coronatijd

Zie je aankomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Dan adviseert Vereniging Eigen Huis om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. Als je op tijd actie onderneemt, is het makkelijker om een oplossing te vinden dan wanneer je lang wacht en schulden zich opstapelen.

Lees hier hoe je dat kunt doen

Onderzoek onder onze leden

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op alle gebieden omtrent wonen, doen wij regelmatig onderzoek.
De uitkomsten van deze onderzoeken vind je hier.

Corona en verduurzamen:

Veel huiseigenaren stellen hun verduurzamingsplannen door de coronacrisis voorlopig uit.
Benieuwd naar al onze bevindingen?

Onderzoek over verduurzamen

Verwachtingen corona en de woningmarkt:  

Wij hebben een panel gevraagd naar hun zorgen. Onze leden verwachten dat de woningmarkt niet bestand is tegen het coronavirus.

Maart 2020: Eerste meting onderzoek woningmarkt

April 2020: Tweede meting onderzoek woningmarkt 

Juli 2020: Derde meting onderzoek woningmarkt

Oktober 2020: Vierde meting onderzoek woningmarkt

Denk mee over Nederland na corona

Denk jij dat we sterker uit de coronacrisis komen? Of doen we nu te weinig? Doe mee aan de Namens Nederland Enquête en laat weten wat jij belangrijk vindt op www.namensnederland.nl

Blogs van onze experts

Blog

Huis kopen of verkopen? Let op met coronaclausules

Of je nu koper of verkoper bent, wees terughoudend met allerlei coronagerelateerde clausules. Vaak zijn er alternatieven die voor beide partijen minder ingrijpend zijn. Lees de blog
Geplaatst 16/04 | Laatste update 16/04

Verduurzamen in coronatijd

Veel huiseigenaren wachten met het verduurzamen van hun huis tot na de coronacrisis. Beleidsadviseur Maud Weide wil juist aan de slag. 'Als ik nu niets doe, stijgt mijn energieverbruik behoorlijk.' Lees de blog
Geplaatst 2/04 | Laatste update 2/04

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Kun je door de maatregelen rondom het coronavirus je hypotheek niet meer betalen of verwacht je dat dit binnenkort het geval is? Onze fiscalist Tjalling Letterie vertelt wat je kunt doen. Lees de blog
Blog

Hoe koop je een huis tijdens de coronacrisis?

Met een beetje creativiteit – en een goede internetverbinding – kun je tijdens de coronacrisis nog gewoon een woning kopen of verkopen, zegt onze jurist Corine Jansen.  Lees de blog

Overbruggingskrediet in tijden van corona

Door de coronacrisis stellen geldverstrekkers strengere voorwaarden aan een overbruggingskrediet, vertelt financieel specialist Karin Boog. Lees de blog
Geplaatst 30/04 | Laatste update 30/04
Blog

Verbouwen in coronatijd, kan dat?

Verbouwen in een anderhalvemeter-samenleving. Kan dat? En zo ja, hoe? Bouwkundig specialist John Kersemakers legt uit waar je op moet letten. Lees de blog