Betalingsproblemen in coronatijd

Zie je aankomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Dan adviseert Vereniging Eigen Huis om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur. Als je op tijd actie onderneemt, is het makkelijker om een oplossing te vinden dan wanneer je lang wacht en schulden zich opstapelen.

Wat kan de geldverstrekker doen?

Geldverstrekkers bieden diverse mogelijkheden om je in deze onzekere tijd te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een betaalpauze voor de maandelijkse betaling van je hypotheek of het verlagen van de hypotheekrente door rentemiddeling. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), dan zijn er vaak extra mogelijkheden.

Om te bekijken welke mogelijkheden het beste bij jouw situatie passen, wil de geldverstrekker of adviseur meestal eerst met je in gesprek.  Het doel moet zijn te zorgen voor een passende, bestendige oplossing. 

Wat kun je zelf doen?

Als je financiële problemen hebt of verwacht te gaan krijgen, breng dan een aantal zaken in kaart. De geldverstrekker heeft deze gegevens ook nodig om je situatie en een mogelijke oplossing goed te kunnen beoordelen.

  • Je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hierdoor krijg je inzicht in je uitgavenpatroon en kun je beoordelen of je kunt bezuinigen. De meeste banken bieden een mogelijkheid om online dit overzicht te maken. Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld rekentools van het Nibud.
  • Heb je naast de hypotheek nog andere schulden, zet deze dan ook op een rij. Je kunt hierbij denken aan doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, studieschulden en private lease contracten.
  • Zijn er schulden waarop je een betalingsachterstand hebt? Noteer deze. Denk ook aan achterstanden bij nutsbedrijven, telefonie en de zorgverzekeraar.
  • Zorg ervoor dat schulden niet verder oplopen door contact op te nemen met schuldeisers en een regeling te treffen. Hierdoor voorkom je dat je hoge rentes en kosten moet betalen.
  • Heb je minder inkomen dan voorheen en/of krijg je een betaalpauze voor je hypotheek aangeboden? Of betaal je een lagere hypotheekrente? Pas dan je voorlopige belastingteruggave aan, zodat je later geen naheffing van de belastingdienst krijgt.

Misschien zijn er voor jou mogelijkheden om meer financiële ruimte te krijgen. Denk aan:

  • Aanvullende toeslagen. Zoals zorgtoeslag en woonkostentoeslag.
  • Kwijtschelding van gemeentelijke lasten of waterschapslasten. Op de website van je gemeente en waterschap vind je meer informatie.
  • Een lopende verzekering die uitkeert als het inkomen gedeeltelijk of volledig wegvalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Of je hebt misschien een levensverzekering waarvoor je geen premie meer hoeft te betalen als je arbeidsongeschikt bent. Controleer hiervoor je polissen.

Voorkom stress over financiën
Krijg en behoud financiële fitheid

Heb je geldzorgen? Wij vinden het belangrijk dat je goed op weg geholpen wordt om oplossingen te vinden. Daarom zijn we samenwerkingspartner van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), initiatiefnemer van Geldfit. Met de Geldfit-test krijg je inzicht, vrijblijvend advies, tips en een goede verwijzing voor hulp. Zo kom je op de juiste route om jouw financiële knelpunten aan te pakken.

Doe de Geldfit-test

Meer informatie

Corona en de woningmarkt

Welk effect heeft het coronavirus op de woningmarkt? Op deze pagina vind je het laatste nieuws, blogs van onze experts en uitslagen van relevante onderzoeken. Lees meer

Coronavirus: veelgestelde vragen

Het coronavirus zorgt voor veel vragen en onzekerheden. Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen van onze leden rondom corona. Lees meer

Woonsituatie verandert

Veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen financiële gevolgen hebben. Ontdek welke