Voor VvE'sContact
BackCollectieve Inkoop Inter...

Welke internetsnelheid past bij mij?

Ga je een internetabonnement afsluiten, dan moet je een internetsnelheid kiezen. Je wilt geen traag internet, maar ook niet betalen voor een supersnelle verbinding die je niet gebruikt. Zo kies je de internetsnelheid die bij je past.

Internetsnelheid wordt uitgedrukt in megabytes per seconde (Mb/s). Je hebt een downloadsnelheid en een uploadsnelheid; beide snelheden verschillen per abonnement. Lees je een e-mail of kijk je een filmpje, dan ben je aan het downloaden. Verstuur je een foto of maak je een back-up van bestanden in de cloud, dan ben je aan het uploaden. Bij een internetabonnement kun je meestal kiezen uit licht, gemiddeld of intensief gebruik. 

Licht internetgebruik

Gebruik je internet voornamelijk om je e-mail te checken, foto’s naar familie te sturen en af en toe wat op te zoeken? Dan volstaat een downloadsnelheid tot 20 Mb/s en een uploadsnelheid van 5 Mb/s. Dit geldt bij gebruik van één computer of tablet. Zijn er meerdere apparaten in huis tegelijk actief op internet? Kies dan voor de internetsnelheid voor gemiddeld gebruik. 

Gemiddeld internetgebruik

Verwacht je iets meer van je internetverbinding, omdat je naast e-mailen en surfen, graag online video’s kijkt en belt via Zoom of Teams? Kies dan voor een downloadsnelheid van 50 Mb/s en een uploadsnelheid van 5 Mb/s. Je bent in dit geval makkelijk met het hele gezin online. 

Intensief internetgebruik

Wil je online gamen of je favoriete serie bingewatchen op je laptop of tablet? En dat met meerdere mensen tegelijk? Met een internetsnelheid tot 100 Mb/s is dit geen probleem. Vaak wil je als intensieve gebruiker ook wat meer uploadsnelheid. Verbinding maken met een FTP-server en grote online back-ups zijn zo gepiept met een uploadsnelheid van boven de 10 Mb/s.

Werkelijke internetsnelheid

De internetsnelheid waarmee de provider adverteert is de maximale snelheid. In de praktijk kan deze bij jou thuis lager uitvallen. De snelheid is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Afstand tot de wijkcentrale

Heb je een DSL-verbinding (ADSL of VSDL), dan is de afstand van je woning tot de algemene wijkcentrale van invloed op de internetsnelheid. Hoe kleiner de afstand tot de centrale, hoe sneller de verbinding. Dit komt omdat het internetsignaal over een koperkabel gaat en hierdoor snelheid verliest. Bij een verbinding via glasvezelkabel is er geen verlies in snelheid. Helaas is nog niet overal een glasvezelverbinding aangelegd.

  • Drukte op het netwerk 

Op de wijkcentrale zijn meerdere huishoudens met verschillende providers aangesloten. Als veel huishoudens tegelijk op internet zitten, kan de internetsnelheid bij een DSL-verbinding dalen. Bij een glasvezelverbinding is dit veel minder het geval.

  • Draadloze of vaste verbinding 

Maak je gebruik van wifi, dan hangt je snelheid af van de kwaliteit van de verbinding. Deze wordt beïnvloed door het type modem, de leeftijd van het apparaat, jouw afstand tot de modem en eventuele storing door apparaten in de buurt. Over het algemeen geldt dat een draadloze verbinding niet de snelheid haalt van een vaste verbinding via een kabel.

  • Snelheid van je computer of tablet

Computers en tablets kunnen verouderde hardware hebben die ervoor zorgt dat je niet de volledige internetsnelheid kunt gebruiken.

Bespaar op internetkosten

Door over te stappen naar een andere provider kun je vaak flink besparen op internetkosten. Met onze Collectieve Inkoop Internet, TV en Bellen is dat heel eenvoudig. Je krijgt de beste voorwaarden tegen een scherpe prijs. Combineer het internetabonnement eventueel met tv of vast bellen om van nog meer voordeel te profiteren. Doe vrijblijvend mee en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Schrijf je nu in

Tags

Wonen

Dit vind je misschien ook interessant

Stabiel internet via het KPN-netwerkKabel, DSL of glasvezel?Wifi in huis verbeteren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube