Voor VvE'sContact
BackCollectieve Inkoop Inter...

Kabel, DSL of glasvezel: wat is het verschil?

Bij het afsluiten van een contract voor internet, moet je een keuze maken voor een type verbinding: kabel, DSL of glasvezel. Wat zijn de verschillen en welke verbinding past het beste bij jouw internetgebruik?

Internet via de kabel

De coaxkabel is oorspronkelijk aangelegd voor televisie; daarom zijn de meeste huizen in Nederland hierop aangesloten. Het voordeel van kabel is de vrij stabiele verbinding. Daarnaast is de snelheid die je afneemt nagenoeg gelijk aan de snelheid die je thuis krijgt. De afstand tot de wijkcentrale en gebruik van televisie en telefoon hebben bij kabel geen invloed op je internetsnelheid. 

Internet via DSL

DSL staat voor Digital Subscriber Line; hieronder vallen het oude ADSL en opvolger VDSL. Het signaal komt binnen via de koperen telefoonlijn die geschikt is gemaakt voor internet, digitale televisie en bellen. Ieder huis heeft deze aansluiting.

Een nadeel van DSL is de wat gevoelige koperverbinding. Het internetsignaal loopt vanuit de hoofdcentrale naar de wijkcentrale via een glasvezelkabel. Vanaf daar loopt het signaal naar de huizen via een koperen kabel. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe langer de koperen kabel en hoe trager je internet. 

Internet via DSL wordt door veel verschillende providers aangeboden en is relatief goedkoop. Een VDSL-verbinding heeft daarbij een behoorlijke snelheid, tot 200 Mb/s. Op de website van providers kun je checken wat de verwachte snelheid is op jouw adres. Is die snelheid voldoende voor jouw gebruik, dan is DSL een goede optie.

Internet via glasvezel

Internet via glasvezel werkt anders dan internet via kabel en DSL. Een dunne glasdraad loopt vanuit de hoofdcentrale helemaal tot in jouw huis. Glasvezel is echt gemaakt voor internet; de data worden verstuurd via een lichtsignaal. Dit is sneller dan de stroomsignalen via kabel en DSL. Via glasvezel is internet het snelst, soms al tot 2 Gb/s. Ook zijn de download- en uploadsnelheid gelijk aan elkaar.

Glasvezel wordt door verschillende providers aangeboden, maar is nog niet in iedere woning beschikbaar, zeker niet in de buitengebieden. Het is relatief duur en erg gewild. Toch hebben maar weinig mensen zo’n hoge internetsnelheid nodig. Ga dus goed na welke snelheid interessant is voor jou, voordat je extra kosten maakt voor een snellere verbinding.

Bespaar op internetkosten

Door over te stappen naar een andere provider kun je vaak flink besparen op internetkosten. Met onze Collectieve Inkoop Internet, TV en Bellen is dat heel eenvoudig. Je krijgt de beste voorwaarden tegen een scherpe prijs. Combineer het internetabonnement eventueel met tv of vast bellen om van nog meer voordeel te profiteren. Doe vrijblijvend mee en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Schrijf je nu in

Tags

Wonen

Dit vind je misschien ook interessant

Welke internetsnelheid past bij mij?Stabiel internet via het KPN-netwerkFabels over overstappen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube