Voor VvE'sContact
BackCollectieve Inkoop Inter...

Wifi in huis verbeteren? 5 tips

Er is niets zo vervelend als een trage internetverbinding in huis. Vaak is niet je internetprovider de boosdoener, maar je wifi-ontvangst. We geven 5 tips om je wifi in huis te verbeteren.

1. Check eerst de vaste internetsnelheid

Het is belangrijk eerst te testen of de internetsnelheid die in je contract staat ook daadwerkelijk de snelheid is die je huis binnenkomt. Online kun je verschillende (onafhankelijke) speedtesten doen. Om deze uit te voeren moet je de computer met een ethernetkabel (LAN-kabel) aansluiten op de router. Blijkt de internetsnelheid lager dan contractueel vastgelegd, neem dan contact op met je provider om dit te bespreken. 

2. Verplaats de router

Vaak staat de router in de meterkast, maar dit is niet altijd de beste plek. Hoe verder je van je router afzit, hoe slechter het bereik. Ook zorgen dikke betonnen muren, deuren en andere obstakels voor bereikverlies. Wat kun je doen?

  • Plaats de router net buiten de meterkast
  • Plaats de router hoger, zodat je minder last hebt van obstakels
  • Draai de antennes op de router in een andere positie of zet het apparaat rechtop als het nu platligt
  • Een andere optie is de router naar een andere kamer verplaatsen, maar dan moet je vaak wel kabels verleggen

3. Kies een ander wifi-kanaal

Bij een router kun je verschillende kanalen instellen waarover gegevens worden verzonden en ontvangen. Sommige routers zenden het wifi-signaal standaard uit op hetzelfde kanaal. Dit gaat vaak prima, maar zijn er te veel routers in de buurt, zoals in een appartementencomplex of druk bewoonde straat, dan kan dit de wifi-snelheid verlagen. Het instellen van een ander kanaal is vrij eenvoudig en verschilt per type router. Zoek in de handleiding op hoe je dit moet doen. Vaak staat de handleiding ook op de website van je provider.

4. Vervang je router

Heb je een router in huis van 8 jaar of ouder, dan is deze waarschijnlijk aan vervanging toe. Internetsnelheden worden steeds hoger en oude apparatuur kan dit vaak niet meer aan. Overleg met je provider of je (kosteloos) een nieuwe router kunt krijgen. Als je overstapt naar een andere aanbieder ontvang je standaard de nieuwste apparatuur.

5. Breid je wifi-netwerk uit

Soms zijn bovenstaande tips niet toereikend om in je hele huis goed wifi-bereik te krijgen, zeker als je in een wat jongere woning woont met meerdere verdiepingen. Overweeg in dat geval je netwerk uit te breiden. Dit zijn de opties:

Access point

Met een access point plaats je eigenlijk een tweede modem in huis. Hiervoor moet je wel een internetkabel trekken naar een andere ruimte. Door het access point aan te sluiten op je modem krijgt het de snelle internetverbinding door. Het signaal wordt vervolgens draadloos verspreid naar de plekken waar het signaal van de router niet kon komen.

Wifi-repeater

Heb je een werkkamer met slecht wifi-bereik en grenst deze aan een kamer waar het bereik goed is? Overweeg dan een wifi-repeater. Je hoeft dan geen kabels door je huis te trekken. Je plaatst het apparaat in het stopcontact in de naastgelegen kamer, die vangt het signaal op en verspreid het draadloos verder. Nadeel van deze oplossing is dat de internetsnelheid flink kan dalen.

Powerline Homeplug

Een stabieler alternatief zijn homeplug adapters. Je plaatst de eerste adapter in het stopcontact in de buurt van de router en sluit deze daarop aan. De tweede adapter plaats je in het stopcontact op de verdieping waar het bereik minder goed is. Via het stroomnet wordt het internetsignaal zo doorgegeven en verder verspreid. Nadeel van deze optie is dat je lang verbonden blijft met het verzwakte signaal van de router. Je schakelt pas over naar het signaal van de adapter zodra het oude signaal helemaal verdwenen is.

Multiroom wifi

De nieuwste manier om je huis van goede wifi te voorzien is het multiroom-wifi-systeem. Dit bestaat uit een basisstation en meerdere satellieten die je verspreid in je huis ophangt. Omdat de satellieten met elkaar verbonden zijn, krijg je altijd het sterkste wifi-signaal, ook als je door het huis wandelt. Een multiroom-wifi-systeem is wel duur, één wifi-punt kost al snel €100.

Heb je al deze tips uitgeprobeerd, maar is je wifi-verbinding nog steeds niet zoals je het zou willen hebben? Dan kun je het beste professionele hulp inschakelen. Sommige providers bieden wifi-service aan, gratis of betaald. Ook zijn er tal van particuliere bedrijven die ondersteuning bieden in het verbeteren van de wifi in huis.

Bespaar op internetkosten

Door over te stappen naar een andere provider kun je vaak flink besparen op internetkosten. Met onze Collectieve Inkoop Internet, TV en Bellen is dat heel eenvoudig. Je krijgt de beste voorwaarden tegen een scherpe prijs. Combineer het internetabonnement eventueel met tv of vast bellen om van nog meer voordeel te profiteren. Doe vrijblijvend mee en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Schrijf je nu in

Tags

Wonen

Dit vind je misschien ook interessant

Welke internetsnelheid past bij mij?Stabiel internet via het KPN-netwerkKabel, DSL of glasvezel?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube