Je wilt een appartement kopen. Waar let je op?

Je hebt het gehad met je kleine huurflatje en wil graag een echt eigen appartement kopen. Maar wat zijn nu de zaken waar je op moet letten bij het kopen van een appartement? Wat is er nu zo wezenlijk anders dan het kopen van een eengezinswoning?

Wanneer je een appartement koopt, koop je een appartementsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om jouw appartement te gebruiken en samen met de andere appartementseigenaren eigenaar bent van het hele gebouw, bijvoorbeeld het trappenhuis, de hal of misschien wel een gemeenschappelijke binnentuin. Bij een appartement hoort het verplichte automatische lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle appartementseigenaren. Het is dan ook belangrijk om te bekijken of de VvE goed functioneert en actief is. Vraag en controleer dan ook de volgende zaken:

1. Een kopie van de splitsingsakte, splitsingsreglement en eventueel huishoudelijk reglement.

Het splitsingsreglement van de VvE is een onderdeel van de splitsingsakte en bepaalt de rechten en plichten van de VvE en de verschillende appartementseigenaren. Vaak wordt in de splitsingsakte verwezen naar een modelreglement (1973 (wit boekje), 1982 (blauw boekje), 1992 (geel boekje) en 2006) en geeft de splitsingsakte wijzigingen of aanvullingen op dit modelreglement. In een huishoudelijk reglement wordt het splitsingsreglement nader uitgewerkt. In het huishoudelijk reglement staan de zogenaamde leefregels, bijvoorbeeld geen vuilniszakken in de gemeenschappelijke hal, de was mag niet aan de buitenzijde van het balkon hangen. Bij overtreding hiervan kan een boete volgen.

2. Welke delen zijn gemeenschappelijk en welke zijn privé?

In het splitsingsreglement is aangegeven welke gedeelten als gemeenschappelijk moeten worden beschouwd. Het dak is bijvoorbeeld gemeenschappelijk. De bewoner van de benedenverdieping moet dan ook meebetalen aan het onderhoud van het dak.

3. Kopie of inzage van de jaarstukken en een kopie of inzage van de begroting.

4. Kopie van de notulen van de vergaderingen.

5. Kopie van het meerjarenonderhoudsplan.

Het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) geeft aan welk onderhoud in welk jaar en tegen welke kosten verricht moet worden. Zo wordt het onderhoud en de kosten over de jaren verdeeld.

6. Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

7. Welke verzekeringen heeft de VvE?

Een collectieve opstalverzekering is verplicht.

8. Hoe hoog zijn de maandelijkse servicekosten/bijdragen?

Deze worden vastgesteld naar de zogeheten breukdelen zoals opgenomen in de splitsingsakte. Let wel op, lage servicekosten zijn niet per definitie positief. Wellicht is de VvE niet actief, dit kan betekenen dat je ineens bij lekkage van het dak een heleboel geld moet ophoesten.

9. Heeft de verkoper (nu eigenaar) achterstanden in servicekosten?

Voor bijdragen die in het lopende boekjaar waren verschuldigd of die in het voorafgaande jaar opeisbaar zijn geworden, zijn de opvolgende en de vorige eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. De dag van overdracht (bij de notaris) is hierbij bepalend.

10. Hoe groot is het reservefonds?

Een goed gevuld reservefonds is positief, zo hoef je bij onderhoud geen extra geld in het reservefonds te storten.

11. Heeft het appartementencomplex een lift?

12. Heeft de VvE een professionele beheerder?

 

Wil je meer weten over het kopen van een appartement? In ons gratis e-book appartement kopen leggen we alles uit over de VvE, de verschillende aktes en reglementen.

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. 'Wanneer je een appartement koopt, koop je een appartementsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om jouw appartement te gebruiken en samen met de andere appartementseigenaren eigenaar bent van het gehele gebouw, bijvoorbeeld het trappenhuis, de hal of misschien wel een gemeenschappelijke binnentuin.'


Bouwkundige staat: waar let je op?

Bouwkundige staat: waar let je op?

Je bent gek op een huis. Maar heb je de staat van het schilderwerk wel gezien? Of de scheuren in de muur?

Lees de tipskeyboard_arrow_right

E-book 'Een huis bezichtigen'

E-book 'Een huis bezichtigen'

Een huis op het oog? In ons e-book staat alles waar je aan moet denken bij de bezichtiging.

Download ons e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden.