Bieden op een huis? Bepaal je plan van aanpak

Succesvol bieden op een huis start met een plan van aanpak. Hoe meer informatie je over de woning hebt, hoe sterker je staat tijdens de onderhandelingen. Wat zijn de opties bij het bieden op een huis en hoe ga je te werk? We leggen de mogelijkheden uit.

1. Bieden op een huis per inschrijving
2. Bieden en onderhandelen
3. Meteen een eindbod doen

1. Bieden op een huis per inschrijving

Ga je bieden op een huis en wordt de woning per inschrijving verkocht, dan mogen alle geïnteresseerden binnen een bepaalde termijn een bod doen bij de verkoopmakelaar. Meestal ‘wint’ de hoogste bieder, maar ook andere zaken zijn voor de verkoper van belang, bijvoorbeeld of er wel of geen ontbindende voorwaarden bij het bod horen.

Bij deze 'enveloppenrace' heb je geen idee wat de andere potentiële kopers bieden. Meer bieden is dan verleidelijk, maar daarmee kun je op een prijs uitkomen die hoger is dan de waarde van de woning. En dat kan problemen opleveren bij het aanvragen van een hypotheek. Of de woonlasten blijken uiteindelijk te hoog uit te vallen. Tip: blijf bij een bod dat bij jouw budget past.

2. Bieden en onderhandelen

Een andere optie bij het bieden op een huis is onderhandelen. Hoe meer informatie je hebt, hoe sterker je staat. Het is bijvoorbeeld handig om te weten of de verkopers al een ander huis hebben gekocht en dus misschien snel van het huis af willen. En wat weet je over de staat van het onderhoud van de woning?

Laat je niet onder druk zetten door de verkoper of het feit dat er meer bieders zijn. Een verkoper kan een openingsbod altijd afslaan. Als hij het openingsbod interessant vindt, kan hij een tegenbod doen.

3. Meteen een eindbod doen

Wil je bieden op een huis, dan kun je ook een eindbod doen. In dat geval is het openingsbod meteen het definitieve eindbod. Je gaat niet in onderhandeling. Dat versnelt het verkoopproces; een aantrekkelijke situatie voor een verkoper die zijn huis snel kwijt wil. Ook hier geldt: laat je niet verleiden meer te bieden op het huis dan je van plan was.

Over de auteur

VEH_Laurens_EvR_A9A1269Laurens Simonis van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'Het kopen van een huis is een grote stap. Daarom willen wij mensen helpen dit zo makkelijk mogelijk te maken.'

Bieden met een strategie

Bieden met een strategie

Hoe voorkom je dat je teveel betaalt voor een huis? Of dat je droomhuis aan je neus voorbijgaat?

Tips biedenkeyboard_arrow_right

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Van plan te bieden op een huis? Lees in ons e-book wat een reƫel bod is en hoe je slim kunt onderhandelen.

Download ons e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het kopen van een huis.

Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid