Bieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?

Ga je bieden op een huis, dan begint het onderhandelingsspel als de verkoper een tegenbod uitbrengt. Waarover valt te onderhandelen?

Onderhandelen over de aankoop van een huis betekent niet altijd meer geld bieden. Het is ook mogelijk te onderhandelen over bijvoorbeeld de overname van roerende zaken – alles wat niet vast zit aan het huis –, de overdrachtsdatum of de kosten voor reparaties en achterstallig onderhoud. Of misschien wil de verkoper minder strikte ontbindende voorwaarden.

1. Roerende zaken

Hangen er mooie gordijnen? Zijn de kasten in de woning handig? Of is er al een alarminstallatie aanwezig? Roerende zaken zijn alle spullen die niet nagelvast aan de woning zitten. Het is bij het bezichtigen van een woning niet altijd duidelijk welke spullen hieronder vallen. Gebruik daarom onze lijst van zaken als bijlage bij je bod en bij het koopcontract.

2. Kosten voor onderhoud en reparatie

Is het huis slecht onderhouden? Dat levert extra onderhandelingsruimte op. Spreek af wie er gaat betalen voor de reparatiekosten. Neemt de verkoper die kosten voor zijn rekening? Dan kan de verkoopprijs hoger zijn. Voorzie je (hoge) kosten omdat bijvoorbeeld het dak op korte termijn aan vervanging toe is, doe dan een lager bod.

3. Overdrachtsdatum

De datum van de overdracht van de woning kan bij het onderhandelen een beslissende factor zijn. Misschien heeft de verkoper al een nieuw huis gekocht en wil hij snel verhuizen.

4. Ontbindende voorwaarden

Ook het versoepelen of schrappen van ontbindende voorwaarden kan de verkoper over de streep trekken. Bedenk wel dat de voorwaarden jou beschermen; dankzij ontbindende voorwaarden kun je makkelijker van de koop af. Bijvoorbeeld wanneer je de financiering of een hypotheek met NHG niet rondkrijgt, of wanneer uit de bouwkundige keuring blijkt dat het huis slecht is onderhouden.

Over de auteur

Diana BaalDiana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'Van de zoektocht tot de overdracht: we helpen je bij het kopen van een huis met e-books, checklists, informatie en diensten.'

Hoe werkt bieden op een huis?

Hoe werkt bieden op een huis?
Bieden op een huis is best spannend. Wat zijn ontbindende voorwaarden en hoe breng je een eerste bod uit? Hoe het werktkeyboard_arrow_right

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Van plan te bieden op een huis? Lees in ons e-book wat een reƫel bod is en hoe je slim kunt onderhandelen.

Download ons e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het kopen van een huis.

Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid