De gevel controleren: zo doe je dat

Helemaal weg van de binnenkant van een huis? Vergeet tijdens een bezichtiging de buitenkant niet en controleer ook de gevel. De gevel is het visitekaartje van een woning en heel belangrijk voor een goede isolatie. Waar let je op?

In onze reeks video’s 'Mag ik je huis keuren?' laat onze bouwkundige John Kersemakers zien waarop je kunt letten als je een huis gaat bezichtigen. In deze video toont hij hoe je de gevel controleert. 

Stap 1: Ontbreken er voegen?

Als je kleurverschillen in het voegwerk ziet, kan dat door reparaties komen. De kans is dan groot dat de voegen op andere plekken ook slecht zijn of dat er voegen ontbreken. 

Stap 2: Zijn de voegen hard?

Krab met een sleutel over de voegen. Valt er wat voegwerk uit? Dan is het voegwerk 'verzand' en heeft het onderhoud nodig.

Stap 3: Zie je scheuren?

Controleer de gevel op (herstelde) scheuren. Herstelde scheuren herken je vaak door schuine voegen of een afwijkend formaat of kleur baksteen.

Stap 4: Zit de buitenmuur goed vast aan de binnenmuur?

Soms zie je dat delen van de gevel uitpuilen. Dan zit de buitenmuur niet goed aan de binnenmuur vast of is een roestende latei de oorzaak.

Over John Kersemakers

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. 'Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.'

John Kersemakers -  Vereniging Eigen Huis

Video: zo controleer je de cv-ketel

Video: zo controleer je de cv-ketel

Kom er tijdens de bezichtiging achter of de cv-installatie het wel goed doet.

Bekijk de videokeyboard_arrow_right

E-book 'Een huis bezichtigen'

E-book 'Een huis bezichtigen'

Een huis op het oog? In ons e-book staat alles waar je aan moet denken bij de bezichtiging.

Download ons e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten

Benieuwd naar onze diensten? Wij helpen je stap voor stap bij het kopen van een huis.

Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid