Huis bezichtigen: 10 tips

Je hebt een mooi huis gezien en wilt het gaan bezichtigen. Hoe pak je de bezichtiging van een woning aan? Waar let je op? Met deze 10 tips sla je geen aspect van de bezichtiging over. 

10 tips voor het bezichtigen van een huis

Tip 1. Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel rondleiden door de verkoopmakelaar, maar kijk ook zelf rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten. Met onze checklist is dat heel eenvoudig.

Tip 2. Neem je een aankoopmakelaar mee? Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld over de hoogte van de courtage (vergoeding) en over wat hij precies voor jou gaat doen. Via onze advieskeuze vind je een aankoopmakelaar bij jou in de buurt.

Tip 3. Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de makelaar en/of de verkoper of dit mag. Zo weet je na afloop nog hoe die ene kamer er ook alweer uitzag.

Tip 4. Vraag jezelf af: is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing. Check ook bij de makelaar of het aantal vierkante meters van het woonoppervlak wel klopt.

Tip 5. Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Achterstallig onderhoud brengt kosten met zich mee. Meer weten over de staat van het huis? We kunnen voor jou een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Tip 6. Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Weten wat de meest voorkomende gebreken zijn van een huis uit een bepaald bouwjaar? Bekijk dan onze Woningscan.

Tip 7. Maak een rondje langs de apparaten in huis. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is. En wat is de staat van de keukenapparatuur? Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging. Een nieuwe cv-ketel is bijvoorbeeld best een grote kostenpost.

Tip 8. Hoe belangrijk vind je een tuin/balkon? Moet die klein of groot zijn, onderhoudsvriendelijk of tuinier je graag? Let ook op de ligging ten opzichte van de zon.

Tip 9. Zet voor jezelf op een rij in wat voor buurt je wilt wonen. Een rustige buurt, of juist een buurt waar bijvoorbeeld veel kinderen spelen? Misschien wil je graag een supermarkt om de hoek.

Tip 10. Neem na de bezichtiging gerust nog contact op met de verkoopmakelaar als je nog vragen hebt.

Over de auteur

Diana BaalDiana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'We bieden stap voor stap inzicht in het kopen van een huis.'

De onderzoeksplicht: stel deze vragen

De onderzoeksplicht: stel deze vragen
Wie een huis wil kopen, is verplicht zelf de staat van het huis te onderzoeken. 5 belangrijke vragenkeyboard_arrow_right

E-book 'Een huis bezichtigen'

E-book 'Een huis bezichtigen'
Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in ons e-book waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download het e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
logoWebsitevhjaar

Wij zijn genomineerd voor website van het jaar 2018. Stem ook!

Stem nu!
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.