Huis bezichtigen? Denk aan de onderzoeksplicht

Wie een huis wil kopen, heeft een onderzoeksplicht. Jij bent ervoor verantwoordelijk om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de staat van de koopwoning is. Het gaat hierbij om de staat van het onderhoud, maar ook of er bepaalde verplichtingen bij het huis horen. Door de volgende 5 vragen te stellen, krijg je een goed beeld van het huis.

Vraag 1: Hoe goed is het huis onderhouden?

Het onderhoud controleren is in de eerste plaats een kwestie van kijken. Hoe zien de kozijnen en het houtwerk eruit? En de muren en het plafond? Zie je vochtplekken? Dan is het handig te vragen waar die vandaan komen. De verkoper heeft een mededelingsplicht en moet dus eerlijk antwoord geven op jouw vragen. Als je serieus geïnteresseerd bent, dan kun je achter eventuele andere gebreken komen met een bouwkundige keuring.

Vraag 2: Zijn er erfdienstbaarheden?

Wat als jouw droomhuis op een stuk grond staat dat je moet ‘delen’? Ben je daartoe bereid? Een huis kan namelijk komen met een erfdienstbaarheid; iemand anders mag gebruikmaken van de grond, al is die persoon niet de eigenaar. Je buurman mag bijvoorbeeld door jouw tuin naar zijn voordeur lopen. Dat heet het recht van overpad. Zulke erfdienstbaarheden staan niet altijd geregistreerd bij het Kadaster; je kunt het dus beter expliciet aan de verkoper vragen.

Vraag 3: Zijn er kwalitatieve verplichtingen?

Bij een woning kunnen bepaalde verplichtingen horen. Dat kan gaan om iets toestaan of accepteren, zoals kabels die onder jouw tuin lopen. Of om iets niet te doen, zoals een tuinhuisje bouwen of de woning verhuren. Alle kwalitatieve verplichtingen zijn vastgelegd in een notariële akte en geregistreerd bij het Kadaster. Je kunt hier vragen om een afschrift uit de registers.

Vraag 4: Is er een kettingbeding?

Een kettingbeding is een ‘doorgeefverplichting’. Als de woning wordt verkocht, moet de nieuwe eigenaar hetzelfde doen of laten. Dat kan een verkoopregulerende bepaling zijn, zoals een anti-speculatiebeding. Dit houdt in dat je een gesubsidieerde woning bijvoorbeeld niet binnen 10 jaar mag doorverkopen om winst te maken. 

Vraag 5: Wat staat er in het bestemmingsplan?

Natuurlijk kijk je ook naar de wijk als je een huis koopt. Voel je je daar thuis? En veilig? Controleer daarom ook welke plannen de gemeente heeft met de wijk. Die staan vastgelegd in het bestemmingsplan.

Handig: Checklist huis bezichtigen

Is er sprake van erfpacht of bodemverontreiniging? Maar ook: zijn er voldoende stopcontacten? En: hoe goed is de woning beveiligd tegen inbraak? Onze gratis checklist huis bezichtigen helpt je relevante vragen te stellen bij een bezichtiging. 

Nieuwsbrief Koopwijzer

Van plan een huis te kopen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief Koopwijzer.
Je ontvangt dan met regelmaat handige tips voor startende huizenkopers in jouw mailbox.
Meld je direct aan

Huis kopen met een 'roze bril'

Huis kopen met een 'roze bril'

Welke invloed heeft een 'roze bril' op de prijs die we voor een huis betalen of vragen?

Dit zijn de risico's

E-book 'Een huis bezichtigen'

E-book 'Een huis bezichtigen'

Een huis op het oog? In ons e-book staat alles waar je aan moet denken bij de bezichtiging.

Download ons e-book

Onze diensten

Onze diensten

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het kopen van een huis.

Bekijk onze diensten
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid