Huis kopen? Ga met deze 5 tips naar de Open Huizen Dag

Ben je van plan om een huis te kopen? Ga dan naar de NVM Open Huizen Dag. Twee keer per jaar kun je een groot aantal huizen zonder afspraak bezichtigen. Het perfecte moment om je te oriënteren op een nieuw koophuis. We geven je 5 tips mee.

Tip 1: Stippel een route uit

Bij de Open Huizen Dag kun je bij een groot aantal koophuizen binnenkijken. Alle deelnemende huizen vind je terug op Funda. Houd er wel rekening mee dat je maar vier uur de tijd hebt. Daarom is het handig van tevoren een route uit te stippelen met alleen koophuizen die voldoen aan jouw budget en woonwensen. 

Tip 2: Gebruik onze Checklist huis bezichtigen

Wie veel huizen wil bezichtigen, moet slim en efficiënt te werk gaan. Dat kan met onze gratis Checklist huis bezichtigen. Zo let je op de juiste zaken en stel je de meest relevante vragen. Gebruik de checklist bij elk huis opnieuw, zodat je de positieve en negatieve punten van de bekeken huizen later makkelijker kunt vergelijken. 

Tip 3: Snuffel voorbij de appeltaart

Huisverkopers willen natuurlijk dat hun huis goed uit de verf komt. Laat je niet bedwelmen door de geur van versgebakken appeltaart. Stel kritische vragen en bekijk elke ruimte. Met de tips van onze bouwkundig specialist kun je makkelijker eventuele gebreken spotten.

Tip 4: Probeer objectief te blijven

Meteen gecharmeerd? Of zelfs verliefd? Laat die gevoelens nog niet de overhand krijgen. Kijk naar wat je écht ziet. En vraag ook naar de 'onzichtbare zaken'. Moet je als koper bijvoorbeeld rekening houden met kwalitatieve verplichtingen of een kettingbeding? En vergeet niet: als je nu dolenthousiast overkomt, sta je straks minder sterk bij de onderhandelingen.

Tip 5: Ga nóg een keer kijken

De Open Huizen Dag is natuurlijk niet de enige keer dat je een huis kunt bezichtigen. Als je echt enthousiast bent over een koopwoning, dan kun je nog een keer gaan kijken. Neem dan gelijk een vriend of familielid mee als extra paar ogen. En maak een rondje door de wijk: zie jij jezelf hier al wonen? 

Met onze gratis Checklist huis bezichtigen ga je goed voorbereid naar een bezichtiging.

Over de auteur

VEH_Diana_EvR_A9A1397Diana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'We bieden stap voor stap inzicht in het kopen van een huis.'

Checklist huis bezichtigen

Checklist huis bezichtigen

Met deze checklist weet je welke vragen je moet stellen bij de bezichtiging van een huis.

Download de checklistkeyboard_arrow_right

E-book 'Een huis bezichtigen'

E-book 'Een huis bezichtigen'

Een huis op het oog? In ons e-book staat alles waar je aan moet denken bij de bezichtiging.

Download ons e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten

Benieuwd naar onze diensten? Wij helpen je stap voor stap bij het kopen van een huis.

Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid