Huis met gebreken: wie betaalt? 

Wie betaalt de herstelkosten voor ernstige gebreken aan een pas gekocht huis? Dat hangt onder meer af van wat er in het koopcontract is vastgelegd en of het gebrek al voor de overdracht aanwezig was.

Lekkage, zwam, houtrot, boktor, muizen- of rattenplagen: geen gebreken waar je op zit te wachten als je net een huis hebt gekocht. De fundering kan niet goed blijken, waardoor de woning kan verzakken, of de afvoer van het toilet eindigt niet in het riool, maar in de kruipruimte. Wie betaalt de herstelkosten van dit soort gebreken? 

Mededelingsplicht verkoper

Een verkoper moet volgens zijn mededelingsplicht alle gebreken die bij hem bekend zijn melden. In artikel 6.1 van de model koopovereenkomst staat dat de koper alle zichtbare en onzichtbare gebreken aanvaardt. Deze model koopovereenkomst is opgesteld door makelaarsorganisaties NVM, VastgoedPro en VBO, in samenwerking met Vereniging Eigen Huis. 

In artikel 6.3 van de modelovereenkomst verklaart de verkoper meestal dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Blijkt er sprake van een gebrek waardoor de woning niet normaal gebruikt kan worden (bijvoorbeeld een rotte dakconstructie), dan is de verkoper doorgaans aansprakelijk voor dit gebrek. De verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken die normaal gebruik niet in de weg staan. 

Clausules koopovereenkomst

Door verschillende clausules in de koopovereenkomst kan afbreuk worden gedaan aan de garantie dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Denk aan de volgende clausules: 

  • Ouderdomsclausule: de verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken die komen door ouderdom van de woning. 
  • Niet-zelfbewoningsclausule: de verkoper heeft de woning niet zelf bewoond en weet daardoor niets van eventuele gebreken.
  • Asbestclausule: als de koper asbest aantreft, moet hij dat voor lief nemen, tenzij er gezondheidsrisico’s zijn.

Bouwkundige keuring

Het liefst weet je welke gebreken een huis heeft voordat je een koopcontract tekent; een bouwkundige keuring geeft meer zekerheid over de staat van een huis. 

Uit Eigen Huis Magazine

Bovenstaande tekst is gebaseerd op het artikel ‘Wie gaat voor de gebreken betalen?’ uit het Eigen Huis Magazine van november 2016. Meer lezen? Wie lid is van Vereniging Eigen Huis krijgt Eigen Huis Magazine 10 keer per jaar in de bus. 


Waarom een bouwkundige keuring?

Waarom een bouwkundige keuring?

Je ziet zelf waarschijnlijk wel of het schilderwerk in slechte staat is. Maar herken je ook verouderde elektra? Of asbest?

Voordelen keuringkeyboard_arrow_right

Video: bouwkundige keuring tussenwoning

Video: bouwkundige keuring tussenwoning

Bouwkundige Albert ter Avest keurt de jaren 70-woning van Peter en laat zien waarom een bouwkundige keuring aan te raden is.

Bekijk de videokeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden.