Bouwkundige keuring

Je ziet jezelf er al helemaal wonen. Wat een ruimte! Je bent zo enthousiast over de woning dat je tijdens de bezichtiging al direct nadenkt over de inrichting. Maar heb je die scheur in de buitenmuur ook gezien? Of opgemerkt dat het hout bij het kozijn rot is? Als je op een roze wolk leeft, zie je misschien achterstallig onderhoud over het hoofd. Maar dit kan natuurlijk ook komen doordat je de technische kennis mist. Een bouwkundige van de Vereniging Eigen Huis weet wel waar je op moet letten.

Een bouwkundige keuring: weet wat je koopt

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwkundige keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten. Bij de woningopname maakt de expert samen met kopers een ronde door de woning, bespreekt hij ter plekke kort de gebreken en ontvangt de koper na afloop een gedetailleerd verslag met foto’s. Je krijgt dan een inschatting van de kosten die je als koper direct moet maken om zaken zoals houtrot aan te pakken. En daarnaast kosten die je op korte termijn gaat maken, zoals schilderwerk of een ketel die zijn einde nadert.

Elk huis is anders

Besef dat elk huis anders is, dus ook het type gebreken die je er tegenkomt. Gelukkig heeft een keurder veel kennis en ervaring over veel verschillende type woningen van een bepaald bouwjaar. Daardoor weten we toch waar we bij jouw woning extra op moeten letten. Bij een oud huis met veel hout is de kans op houtrot bijvoorbeeld groter. Bij een huis uit de jaren 50 is een grotere kans op asbest en bij een woning uit de jaren 70 letten we extra op betonrot. En je zou het niet verwachten, maar er zijn woningen die rond 2000 zijn opgeleverd die nu al houtrot in de vurenhouten kozijnen hebben. Daar kun je maar beter op tijd bij zijn.

Over de auteur

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. 'Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwkundige keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.'

John Kersemakers -  Vereniging Eigen Huis

Nieuwsbrief Koopwijzer

Van plan een huis te kopen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief Koopwijzer.
Je ontvangt dan met regelmaat handige tips voor startende huizenkopers in jouw mailbox.
Meld je direct aan

Wat is een huis waard?

Huizenkopers, maar ook verkopers, kijken soms net iets teveel door een roze bril. Welke invloed heeft dit op de prijs die we voor een huis betalen of vragen?

Goed voorbereid bezichtigen

Heb je een huis op het oog? In ons e-book ‘Een huis bezichtigen’ staat alles waar je aan moet denken bij de bezichtiging van een woning.

Onze diensten

Vereniging Eigen Huis helpt je stap voor stap door het koopproces. Bekijk een overzicht van onze diensten die handig zijn bij het kopen van een huis.