Studieschuld heeft invloed op hypotheek

Kan ik met mijn studieschuld wel een huis kopen? Kan mijn zoon, die een studieschuld heeft, later wel een hypotheek krijgen? Het zijn vragen die regelmatig aan ons worden gesteld. Wat voor invloed heeft een studieschuld op het kopen van een huis? Financieel specialist Karin Boog legt uit. 

Een studieschuld verzwijgen klinkt verleidelijk. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel staat deze schuld niet geregistreerd en het is ook nog eens mogelijk om het maandbedrag tijdelijk naar € 0 te verlagen.

Toch kun je er bij het kopen van een huis niet onderuit je studieschuld te melden. Een studieschuld is een financiële verplichting en een hypotheekadviseur moet deze meenemen om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen. Je bent dan ook verplicht om met een uitdraai van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan te tonen hoe hoog de lening is.

In veel gevallen vragen geldverstrekkers ook om bankafschriften waarop het maandbedrag van de studieschuld staat vermeld.

Je studieschuld extra aflossen helpt

Heb je een deel van je studieschuld afgelost, dan mag de hypotheekadviseur uitgaan van het lagere bedrag. Let op: het gaat hier dan wel om een extra aflossing boven op de maandelijkse aflossing. Heb je niet extra afgelost, dan gaat de geldverstrekker uit van de oorspronkelijke studieschuld.

Een aantal hypotheekverstrekkers houdt geen rekening met extra aflossen. Bespreek met je hypotheekadviseur welke dit zijn. Heb je extra afgelost, dan moet je dit aantonen met correspondentie van de DUO.

Leenstelsel: oude of nieuwe regeling

Wil je een huis kopen met een studieschuld, dan is ook van belang onder welk leenstelsel de schuld valt.

Vrijwel iedereen die nu een hypotheek aanvraagt, is met zijn of haar studie begonnen voor 1 september 2015. Je valt dan onder de oude regeling. Dat betekent dat bij een hypotheekaanvraag 0,75 % van de studieschuld meetelt. Bij een studieschuld van bijvoorbeeld € 10.000 gaat de bank ervan uit dat je hiervoor een maandlast hebt van € 75. Dat betekent zo’n € 20.000 minder hypotheek.

Bij het nieuwe leenstelsel, dat is ingegaan op 1 september 2015 en een aflostermijn heeft van 35 jaar, wordt er gerekend met 0,45 % van de studieschuld. Heb je een studieschuld van € 20.000, dan scheelt dit € 25.000 op de hypotheek.

Is NHG mogelijk?

Kun je met een studieschuld een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ja, dan kan, je kunt alleen minder lenen dan zonder een studieschuld.

Met NHG geef je de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Heb je de schuld verzwegen en NHG ontdekt dit, dan zal NHG je niet meer helpen. Kwijtschelding van een restschuld kun je dan wel vergeten. 

Een studieschuld heeft dus behoorlijk wat invloed op wat je kunt lenen voor een huis, vooral als het gaat om een studieschuld van voor 1 september 2015. Verzwijg de studieschuld in ieder geval niet, een hypotheek afsluiten met een studieschuld is mogelijk!

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. 'Verzwijg de studieschuld niet, je bent verplicht deze te melden bij het aanvragen van een hypotheek.'

Ook interessant

Startershypotheek

Startershypotheek
Wie voor het eerst een huis koopt, heeft de keuze uit twee hypotheekvormen. Welke zijn dat en welke mogelijkheden zijn er nog meer? Meer over startershypotheekkeyboard_arrow_right

E-book 'Financieren'

E-book 'Financieren'
In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.