Koopovereenkomst ontbinden, hoe?

Stel: je hebt een bestaand huis gekocht en de koopovereenkomst getekend. Maar dan blijkt dat je de financiering niet rondkrijgt en wil je de overeenkomst ontbinden. Hoe kun je dat het beste doen? Jurist Corine Jansen geeft tips.  

In de meeste gevallen is de model koopovereenkomst van NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO van toepassing, die is opgesteld in samenwerking met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Dit model is in onderstaande uitleg van toepassing. Bij gebruik van een ander contract kunnen andere regels gelden.

In artikel 15.1 onder a van de koopovereenkomst staat de ontbindende voorwaarde voor het niet verkrijgen van de hypothecaire geldlening. Het bedrag van de door jou benodigde geldlening en de datum waarbinnen je de financiering rond moet hebben zijn hier onder andere ingevuld. Krijg je de geldlening vóór genoemde datum niet, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden.

Schriftelijk en gedocumenteerd

Zorg ervoor dat je ‘goed gedocumenteerd’ ontbindt. Wat daar precies onder verstaan moet worden, hangt af van de afspraken die daarover in het koopcontract zijn gemaakt. Standaard staat in artikel 15.3 dat één afwijzing van een erkende geldverstrekkende bankinstelling moet worden overgelegd.

In aanvulling hierop of in afwijking hiervan kan het zo zijn dat in jouw contract op de stippellijn nadere of afwijkende afspraken zijn vastgelegd. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat in de koopovereenkomst is afgesproken dat de koper niet één maar twee afwijzingen van geldverstrekkers moet overleggen om een beroep op de ontbindende voorwaarde te kunnen doen.

Verder dien je schriftelijk en via ‘gangbare communicatiemiddelen’ te ontbinden. Als je steeds via e-mail met de verkoper of diens makelaar hebt gecommuniceerd, dan is dat in onze ogen een gangbaar communicatiemiddel.

Toch adviseren wij om met een aangetekende brief te ontbinden. Op die manier kun je het beste bewijzen dat jouw ontbindingsverklaring de verkoper of de verkopend makelaar (op tijd) heeft bereikt. Stuur de brief voor de zekerheid ook per gewone post met een kopie aan de betrokken notaris.

Ontbinden: op tijd

Let er tenslotte op dat je op tijd ontbindt. Na de in artikel 15.1 onder a genoemde datum heb je meestal nog één of meerdere werkdagen (afhankelijk van wat op de stippellijn in artikel 15.3 is ingevuld) de tijd om ervoor te zorgen dat je ontbindingsverklaring de verkoper of zijn makelaar bereikt.

Kortom, wil je ontbinden omdat je de financiering niet rondkrijgt, doe dit dan op tijd. Zorg dat de brief waarin je ontbindt tijdig wordt ontvangen door de verkopende partij. Stuur de brief aangetekend en stuur bewijs mee (meestal één of meerdere afwijzingen van geldverstrekkers) dat je de financiering niet rondkrijgt.

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen Huis

Corine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis. 'Zorg ervoor dat je goed gedocumenteerd ontbindt. Wat je daar precies onder moet verstaan, hangt af van de afspraken die daarover in het koopcontract zijn gemaakt. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat in de koopovereenkomst is afgesproken dat de koper niet één maar twee afwijzingen van geldverstrekkers moet overleggen om een beroep op de ontbindende voorwaarde te kunnen doen.'

Koopovereenkomst: wat zet je erin?

Koopovereenkomst: wat zet je erin?

Staan er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst, dan kun je nog onder de koop uit.

Ontbindende voorwaardenkeyboard_arrow_right

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'
Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips. Download het e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.