Ontbindende voorwaarden: dit zijn de belangrijkste

Heb je een huis gevonden en zijn jij en de verkoper het eens over de prijs, dan is het tijd om het koopcontract op te stellen. Hierin kun je ontbindende voorwaarden opnemen, zodat je in bepaalde situaties nog onder het koopcontract uit kunt. Bijvoorbeeld bij werkloosheid. Dit zijn de vier belangrijkste. 

1. Voorbehoud van financiering

Weet je nog niet zeker of je de financiering voor de woning rondkrijgt? Neem dan in het koopcontract een voorbehoud van financiering op. Je kunt dan nog afzien van de koop als de hypotheek door de geldverstrekker wordt geweigerd binnen de termijn die in de ontbindende voorwaarde staat genoemd.

2. Voorbehoud bouwkundige keuring

Met een bouwkundige keuring kom je meer te weten over de technische staat van de woning. De keuring geeft aan wat de noodzakelijke werkzaamheden zijn om de woning weer in goede staat te krijgen. In de ontbindende voorwaarde kun je dan bijvoorbeeld vastleggen dat alle noodzakelijke werkzaamheden die volgens de bouwkundige keuring nodig zijn, samen maximaal € 10.000 mogen bedragen. Let op: de formulering van deze ontbindende voorwaarde is bepalend of je je hierop kunt beroepen; je kunt dit laten checken met een koopcontract beoordeling.

3. Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie 

Als je een hypotheek wilt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kun je dit opnemen in de ontbindende voorwaarden. NHG geeft jouw geldverstrekker zekerheid; NHG betaalt je hypotheekschuld namelijk terug in bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt raakt.

4. Voorbehoud verkoop eigen woning

Heb je al een nieuw huis gevonden, maar heb je je eigen huis nog niet verkocht? Dan kun je dit als ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract. De koop gaat dan niet door als je je eigen huis niet binnen een bepaalde tijd verkocht hebt. Omdat dit een heel onzekere factor is, zal de verkoper deze voorwaarde niet snel accepteren. Jullie kunnen dit samen bespreken. Als je bijvoorbeeld verwacht dat de verkoop drie maanden gaat duren, kun je dit aan de verkoper voorleggen en opnemen in de ontbindende voorwaarden.

Wil je het koopcontract ontbinden?

Bij het opstellen van de ontbindende voorwaarden bepaal je voor iedere voorwaarde een termijn. Binnen deze termijn kun je een beroep doen op de ontbindende voorwaarde. Je moet dus zeker weten dat je alles rondkrijgt binnen die termijn, zodat je de koop nog op tijd schriftelijk kunt ontbinden. Los van de ontbindende voorwaarden heb je als koper drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je de koopovereenkomst kosteloos en zonder opgave van reden ontbinden.

Koopcontract laten beoordelen

Wil je zekerheid over de inhoud van het koopcontract? Laat het koopcontract beoordelen door een expert van Vereniging Eigen Huis. 

Over de auteur

Diana BaalDiana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'We bieden stap voor stap inzicht in het kopen van een huis.'

De koop ontbinden

De koop ontbinden
Het komt soms voor dat je moet afzien van de koop omdat de financiering niet rond komt. Hoe ontbind je de overeenkomst op de juiste manier? Lees meerkeyboard_arrow_right

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Van plan te bieden op een huis? Lees in ons e-book wat een reƫel bod is en hoe je slim kunt onderhandelen.

Download ons e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het kopen van een huis.

Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid