Hypotheek zonder vast contract

Heb je geen vast contract? Of werk je als zzp’er? En ben je ook nog eens starter met minder eigen kapitaal? Dan is het lastiger om de financiering rond te krijgen, maar het kan wel. Erik Schipper, hypothecair planner via Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe.

Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract.

Intentieverklaring

Wanneer je zo’n intentieverklaring hebt, neemt de hypotheekverstrekker jouw volledige inkomen mee in de bepaling van je maximale hypotheek. Let erop dat veel geldverstrekkers tegenwoordig eisen dat je wel minimaal drie maanden in dienst bent bij je werkgever, voordat ze een intentieverklaring accepteren.

Tijdelijk contract of meerdere contracten?

Dan word je beoordeeld als flexwerker. De hypotheekverstrekker kijkt naar wat je gemiddeld in de laatste drie kalenderjaren hebt verdiend. Met een belangrijke uitzondering: als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan in de eerste twee jaar, dan gaat hij uit van het laatste bedrag.

Werk je als uitzendkracht?

Heb je een baan via een uitzendbureau? Speciaal voor flexwerkers bestaat er tegenwoordig een perspectiefverklaring. Dat is eigenlijk een verklaring van vertrouwen waarin een uitzendorganisatie aangeeft dat je goede kansen hebt op werk. Wat daarin meespeelt: je opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit, woon- en werkregio en de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt.

De perspectiefverklaring begon als een proef van Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion. Inmiddels komen ook uitzendkrachten van andere uitzendorganisaties in aanmerking. In het Register van De Stichting Perspectiefverklaring is te zien welke uitzendorganisaties een verklaring afgeven. Met een perspectiefverklaring kom je in aanmerking voor een hypotheek bij ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, Regiobank, SNS, De Volksbank en Delta Lloyd.

Ben je zzp’er?

Als je als zzp’er een huis wil kopen, controleert de bank normaal gesproken het gemiddelde van jouw netto winstcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar wat als je bedrijf minder lang bestaat?

Gelukkig bieden steeds meer banken ook dan hypotheekmogelijkheden. Maar als het gaat om een jaar of twee jaar, dan kun je vaak wel minder lenen: de bank berekent op basis van een deel van je inkomsten.

Daarnaast wordt beoordeeld wat de prognose voor het komende jaar is en in welke branche je werkzaam bent. En ook hoe jouw privésituatie eruitziet. Heb je bijvoorbeeld schulden?

Vraag om advies

De verschillende banken hanteren verschillende normen bij het toekennen van een hypotheek zonder vast inkomen. En de vraag wel of geen hypotheek is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: van hoeveel je verdient, hoeveel spaargeld je hebt, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van een woning. Vraag daarom altijd om advies op maat bij een adviseur.

Over de auteur

VEH_EvR_A9A6369-Erik-Schipper 150x190Erik Schipper is hypotheekadviseur via Vereniging Eigen Huis. 'Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om jou in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijke contract.'

Hypotheekshoppen loont

Een hypotheek afsluiten? Vergelijken is de moeite waard, zegt de Autoriteit Consument & Markt.

E-book 'Budgetteren'

Bij jouw huis hoort een financieel plaatje. In ons e-book helpen wij je bij het bepalen van het budget.

Onze diensten

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het kopen van een huis.