Hoe vind je een goede makelaar?

We vertrouwen de makelaar maar matig. Toch leunen we op hem bij de grootste uitgave die we ooit doen: een huis kopen. Hoe vind je een goede?

Om de juiste aankoopmakelaar te vinden, is het belangrijk de vraag te stellen: wat is voor mij de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar? Dus: wat kan de makelaar voor mij doen wat ik zelf niet kan of wil doen? 

Stel kritische vragen

Helaas bestaat er geen checklist die uitkomt op de makelaar die bij je past. Wel helpt het om vooraf duidelijke afspraken te maken en kritische vragen te stellen, zoals: 

  • heeft de makelaar zich voldoende verdiept in jouw wensen?
  • hoe bepaalt de makelaar de woningwaarde van jouw droomhuis?
  • hoeveel ervaring heeft de makelaar met onderhandelen?
  • waarmee wil je dat de makelaar je helpt? Bijvoorbeeld bij het vinden van een huis, bij de onderzoeksplicht, bij het bepalen van de waarde van een huis of het onderhandelen?

En natuurlijk is die persoonlijke klik ook belangrijk.

Onderhandel over de kosten

Bespreek samen wat de aankoopmakelaar voor je gaat doen en weet dat je mag onderhandelen over de kosten. De vergoeding (courtage) van makelaars is namelijk niet wettelijk vastgelegd. De meeste makelaars rekenen een (onderhandelbaar) percentage van de koopprijs van een huis. Let op: vaak is dit exclusief btw, hier komt dan nog 21 % btw bij.

Bedenk dat een aankoopmakelaar zichzelf kan terugverdienen bij de onderhandelingen. Vermijd de abonnementsvorm of kosten waar niet een duidelijk geleverde prestatie tegenover staat. Betaal alleen voor geleverde diensten, en achteraf, als je weet welke diensten de makelaar heeft geleverd.

Makelaar gekozen? Houd nauw contact

Blijf tijdens het aankooptraject continu in contact met de makelaar. Hoe zorgvuldig je een makelaar ook kiest, pas tijdens het traject weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Als de samenwerking onverhoopt niet goed gaat, dan wil je natuurlijk zo snel en goedkoop mogelijk van de makelaar af. Bespreek daarom van tevoren of hij kosten (en zo ja, welke) in rekening brengt als de opdracht wordt beëindigd.

Uit Eigen Huis Magazine

Bovenstaande tekst is gebaseerd op het artikel ‘Hoe vind je een goede makelaar?’ uit het Eigen Huis Magazine van oktober 2014. Meer lezen? Wie lid is van Vereniging Eigen Huis krijgt het Eigen Huis Magazine 10 keer per jaar in de bus.

Help, ik ga een huis kopen

Help, ik ga een huis kopen
Een huis kopen stressvol? Behoorlijk, maar met deze 4 tips blijf je de spanning de baas. Lees onze tipskeyboard_arrow_right

Huis kopen: gratis downloads

Huis kopen: gratis downloads
Met onze gratis e-books, checklists en modelcontracten loodsen wij je door het koopproces heen. Overzicht downloadskeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.