Wat is de Energievergelijker?

Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je vaak besparen. Misschien ben je bij een andere partij voordeliger uit. Onze Energievergelijker geeft een actueel overzicht van vrijwel alle energiecontracten die energieleveranciers aanbieden, inclusief aantrekkelijke acties. Uit het grote aanbod filter je snel en makkelijk het energiecontract dat het beste bij jou past. Ook handig als je nog geen contract hebt.

Je kunt de contracten vergelijken op prijs, kortingen, voorwaarden, looptijd, tariefsoort (variabel of vast), soort energie en waardering. De Energievergelijker is een samenwerking met Gaslicht.com, die de energieleveranciers screent op o.a. leveringsvergunning en transparantie.

Energievergelijker: zo werkt het

Vereniging Eigen Huis

1  Vul je gegevens en voorkeuren in

Vereniging Eigen Huis

2  Vergelijk de energieprijzen

Vereniging Eigen Huis

3  Kies je energiecontract

Tips energiecontract afsluiten

  • Heb je al een energiecontract, controleer dan altijd even hoe lang dit nog loopt. Bij een contract voor bepaalde tijd kan het handiger zijn je contract mee te verhuizen. Zo voorkom je eventuele boetes
  • Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Zeg je energiecontract op zodra bekend is wanneer je de woning verlaat. Een energieleverancier mag een opzegtermijn van maximaal 30 dagen aanhouden.
  • Houd als ingangsdatum van je energiecontract de datum van de sleuteloverdracht aan.
  • Nadat je een bevestiging hebt ontvangen van je nieuwe energieleverancier heb je nog 14 dagen bedenktijd. In deze periode mag je de overeenkomst zonder opgaaf van redenen ontbinden.
  • Lees meer tips voor verhuizen en overstappen.

Waarom de Energievergelijker

Snel en eenvoudig een nieuw energiecontract
Inzicht in actuele energieprijzen en aanbiedingen
De energieleveranciers zijn gescreend
Bereken de opbrengst van je zonnepanelen mee

Veelgestelde vragen

Wie kan gebruikmaken van de Energievergelijker?

Bijna iedereen kan de Energievergelijker invullen. De vergelijker is alleen niet geschikt voor grootverbruikers, VvE's en MKB-bedrijven.

Geen lid van Vereniging Eigen Huis?

Geen probleem, ook dan kun je gebruikmaken van de Energievergelijker. Sluit je via de vergelijker een energiecontract af, dan krijg je een jaar gratis lidmaatschap. Je krijgt van ons bericht als het gratis jaar afloopt.

Heb je eerder gebruikgemaakt van een gratis lidmaatschap? Dan word je bij het afsluiten van een energiecontract automatisch betalend lid. Het lidmaatschap kost € 28,80 per jaar (€ 60,80 voor VvE's).

Energiecontract voor VvE's

VvE's zijn vaak grootverbruiker. Daarom adviseren wij VvE's een zakelijk energiecontract af te sluiten. Dit is niet mogelijk via de Energievergelijker.

Heb je stadsverwarming?

Als je stadsverwarming hebt, kun je niet zelf je gasleverancier kiezen, wel je stroomleverancier. Bij het invullen van Energievergelijker vul je een gasverbruik van 0 in. Je vergelijkt dan alleen de stroomaanbiedingen. 

Hoe komt de Energievergelijker tot stand?

Wij werken samen met Gaslicht.com. Zij brengen dagelijks de verschillende energiecontracten in kaart en screenen de aanbieders. Alle energieleveranciers die in het bezit zijn van een leveringsvergunning worden in de Energievergelijker getoond. Dit zijn er ongeveer dertig.

In de Energievergelijker staan uitsluitend aanbiedingen waarvan de tarieven gepubliceerd zijn op de website van de energieleverancier. Sluit je een contract af via onze Energievergelijker, dan ontvangen wij een vaste, geringe, vergoeding van die leverancier.

Hoe weet ik of het aanbod aantrekkelijk is?

De Energievergelijker toont de meest actuele gegevens van vrijwel alle energieleveranciers. Je ziet alleen tarieven die transparant zijn, die gepubliceerd zijn op de website van de energieleverancier en gecontroleerd door onze partner Gaslicht.com.

In de Energievergelijker vind je ook aanbiedingen van energieleveranciers waar gaslicht.com een overeenkomst mee heeft. Deze tarieven staan niet op de websites van de leveranciers en zijn dus speciaal voor de gebruikers van de Energievergelijker.

Door over te stappen kun je vaak fors besparen, hoeveel precies hangt af van het contract dat je op dit moment hebt.

Om een goede afweging te maken, kun je daarnaast ook zien welk rapportcijfer een energieleverancier krijgt voor de tarieven en de kwaliteit van de dienstverlening. Deze prijs-kwaliteitsscore is opgebouwd uit geverifieerde reviews van overstappers. Het cijfer is verder gebaseerd op een jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek en wordt mede bepaald door vastgestelde criteria van Gaslicht.com.

Is het aanbod inclusief alle kosten?

Ja, de kosten die je in de vergelijking ziet zijn de totale kosten per jaar. Een eventuele welkomstkorting is daar ook in meegenomen. In de prijsdetails kun je precies zien waar de kosten uit bestaan. Nadat je je hebt aangemeld voor een energiecontract, ontvang je een bevestigingsmail van de energieleverancier waarin alle gegevens nog eens op een rij staan.

De kosten zijn inclusief btw. Veel energieleveranciers noemen op hun jaarrekening de kale tarieven, exclusief btw. Om de tarieven goed te kunnen vergelijken, is het dus belangrijk na te gaan of het tarief waarmee je vergelijkt inclusief btw is.

Betalen via iDeal en automatische incasso is gratis. Voor betalen via acceptgiro worden extra kosten gerekend. 

Wat is een welkomstpremie?

Sommige energieleveranciers bieden nieuwe klanten een zogenoemde welkomstpremie. Deze wordt in de jaarkosten meegenomen.

Let op: de welkomstpremie wordt niet meegenomen in de berekening van het indicatieve termijnbedrag, omdat de welkomstpremie vaak pas achteraf wordt uitgekeerd. Als je de overeenkomst vroegtijdig verbreekt, is de energieleverancier gerechtigd de verstrekte welkomstpremie niet uit te keren of terug te vorderen. 

Waar is de 'geschatte besparing per jaar' op gebaseerd?

De 'geschatte besparing per jaar' is gebaseerd op het verschil van de getoonde aanbieding met de variabele tarieven voor onbepaalde tijd van de drie grote energieleveranciers Eneco, Nuon en Essent.

Wil je jouw exacte besparing uitrekenen, vergelijk het resultaat dan met het contract dat je het komende jaar kan gaan afnemen bij je huidige energieleverancier.

Vergelijk niet met een contract dat afloopt, omdat na afloop andere tarieven gelden, en ook niet op termijnbedrag, omdat dit nog op het oude contract is gebaseerd. Energieleveranciers kunnen dit bedrag bovendien op een andere manier samenstellen, waardoor je appels met peren vergelijkt. 

Energiecontracten kunnen verschillen op leveringstarieven (in- of exclusief btw), vaste leveringskosten en eventuele welkomstkortingen. Andere kostenposten zijn bij alle energiecontracten gelijk.

Wanneer krijg ik te maken met een opzegvergoeding?

Je krijgt hiermee te maken wanneer je een contract voor bepaalde tijd voortijdig beëindigt.

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid tijd tussen het moment van overstappen en het moment dat je huidige contract afloopt:

  • Is de periode minder dan 1,5 jaar, dan betaal je maximaal € 50
  • Ligt de periode tussen 1,5 en 2 jaar, dan betaal je maximaal € 75 
  • Ligt de periode tussen 2 en 2,5 jaar, dan betaal je maximaal € 100
  • Ligt de periode boven de 2,5 jaar, dan betaal je maximaal € 125

De energieleverancier mag je een vergoeding voor elektriciteit én voor gas in rekening brengen. Als je met beiden stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag (bron: Consuwijzer).

Wanneer moet ik mijn energiecontract regelen als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen kun je twee dingen doen: je energiecontract meenemen of een nieuw energiecontract afsluiten.

In het eerste geval geef je je verhuizing door aan je energieleverancier. Doe dit uiterlijk 2 weken voor de verhuisdatum.

Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Zeg je energiecontract op zodra bekend is wanneer je de woning verlaat. Een energieleverancier mag een opzegtermijn van maximaal 30 dagen aanhouden. Houd als ingangsdatum van je nieuwe energiecontract de datum van de sleuteloverdracht aan.

Heb je de sleutel al ontvangen, maar nog geen energiecontract? Geen zorgen, je wordt niet direct afgesloten van elektriciteit of gas. Pas als er een brief van de netbeheerder op de mat ligt dat je met spoed een energiecontract moet regelen, is het van belang dit bij je gekozen energieleverancier te melden. Geef dan ook zo snel mogelijk aan je netbeheerder door dat je een energiecontract hebt afgesloten.

Verhuis je naar een andere regio, dan krijg je mogelijk een andere netbeheerder. Je (nieuwe) leverancier regelt dit voor je, je hoeft hier zelf niks voor te doen. De netbeheerder is de partij die de aansluiting op het gas- of elektriciteitsnet regelt en het transport van gas of elektriciteit verzorgt.

Wanneer gaat de bedenktijd in bij een energiecontract?
Wie via internet een energiecontract afsluit, heeft een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze periode mag je de overeenkomst zonder opgaaf van redenen ontbinden. De bedenktijd gaat in op het moment dat je het contract van de energieleverancier ontvangt.
Hoe kan Vereniging Eigen Huis mij helpen bij het afsluiten van een energiecontract?

Bij vragen over facturatie, termijnfacturen, meterstanden en technische aansluiting kun je terecht bij je energieleverancier.

Heb je hulp nodig bij het overstappen via de Energievergelijker, dan kun je bellen met Gaslicht.com via
(0342) 411358 of stuur een WhatsApp naar 06-44409555.

Voor alle andere vragen kun je bij ons terecht. Stuur een e-mail naar energievergelijker.eigenhuis@gaslicht.com of bel ons op 033 450 77 50. We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur.

Op dezelfde dagen en tijden kun je ook met ons WhatsAppen via 06-83616540. Binnen 30 minuten krijg je een reactie. Maak je gebruik van WhatsApp, dan gelden de door hen gestelde privacyregels. 

Samenwerking met Gaslicht.com

gaslicht-logoVereniging Eigen Huis werkt voor de Energievergelijker samen met Gaslicht.com. Zij brengen dagelijks de verschillende energiecontracten zorgvuldig in kaart en screenen de aanbieders. Pas wanneer je het energiecontract van je nieuwe leverancier hebt, ontvangen wij een geringe vergoeding. Dit is voor iedere aanbieder gelijk.