!_RG80678_2_zonnepanelen-stel-900x200

‘Misschien lukt een vierde project ook wel’

Zon op Broek in Waterland

‘Op een dag fietste ik in de polder voorbij een boerderij met een mooi, groot dak voor zonnepanelen. De boer wilde zijn dak wel beschikbaar stellen voor ons zonne-energieproject’, zegt Willem de Vries. 

De Vries (67) en Johan Lok (67) wonen in Broek in Waterland en begonnen een zonne-energiecoöperatie. ‘Het plan bestond al een tijdje, maar door tijdgebrek van de toenmalige initiatiefnemers kwam het niet echt van de grond. Wij hebben meer tijd en gingen er daarom verder mee’, zegt De Vries. 

'Binnen een paar maanden vonden we 24 geïnteresseerden'

In maart 2016 begonnen de mannen met het werven van geïnteresseerden. ‘We flyerden en vonden in de maanden erna 24 geïnteresseerden. In augustus werd de coöperatie opgericht en in december produceerden de 272 panelen voor het eerst stroom’, zegt Lok. 

Bij het opzetten van een coöperatie komt veel kijken, merkten De Vries en Lok. ‘We hadden vragen over onder meer de financiën, contracten en het verdienmodel. Daarom hebben we ons laten begeleiden door Zon op Nederland, een coöperatie die startende coöperaties als de onze begeleidt’, zegt Lok. 

'We hadden veel vragen over onder meer de financiën en het verdienmodel'

De coöperatieleden krijgen gedurende 15 jaar de energiebelasting en de btw terug over elk kilowattuur die hun panelen opwekken. Ook delen ze de opbrengst van de verkoop van de opgewekte stroom. De Vries en Lok verwachten dat dit de deelnemers zo’n €40 per paneel, per jaar gaat opleveren. 

Inmiddels is het tweede project ook een succes. Lok: ‘Deze panelen komen op het dak van de stal van de oom van de eerste boer. Een derde project is al in voorbereiding en misschien lukt een vierde ook nog wel.’