Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Overwegen en heroverwegen

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in een maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Deze weg is haar eigen. Al was het maar omdat elk huis en elke huiseigenaar anders is.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: 9 oktober 2018

Op de dag dat ik een afspraak maak voor de installatie van veertien zonnepanelen, kopt de Volkskrant dat de importheffing op zonnepanelen uit Azië mogelijk in september al wordt afgeschaft. Dat zou een flinke prijsdaling kunnen betekenen. Ik kijk naar de offerte: bijna 7.000 euro. Ik kan misschien nog terug … Een maand ervoor kwam het nieuws dat het China gelukt was panelen te maken die ook energie konden opwekken uit regen. Ben ik bezig een groot deel van mijn spaargeld in verouderde techniek te stoppen die over een half jaar 35 procent goedkoper zal zijn – zoals het internationale onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance afgelopen juli voorspelde?

Ik weet even niet wat ik moet doen. Analysis paralysis noemen ze dat in de psychologie: in de zoektocht naar de perfecte oplossing blijf je maar overwegen en heroverwegen – want over een half jaar komt dat nieuwe model, of vind je de goedkoopste aanbieder met de beste garantie en service. Een flink aantal van de lezers die reageerden op mijn column worstelde hiermee. 35 procent van de Nederlanders stelt investeringen in duurzame maatregelen uit omdat men verwacht dat de prijzen gaan dalen, blijkt uit onderzoek van Motivaction en Greenhome. Er is veel onderzoek gedaan naar keuzegedrag: hoe meer opties hoe ongelukkiger mensen worden en hoe slechter hun keuzes. Het devies: limiteer de opties, bedenk wat je beoogt en realiseer je dat er geen perfecte oplossing is. Tot vandaag heb ik me daar redelijk aan weten te houden.

Na een paar dagen daas surfen beperkte ik de keuze tot twee partijen die collectieve inkoopacties aanboden en waar ik wel vertrouwen in had: Vereniging Eigen Huis en mijn groene energieleverancier Qurrent. Omdat zij het vergelijkend warenonderzoek al voor mij hebben gedaan, en er hoogstwaarschijnlijk meer verstand van hebben dan ik. Daarbij was mijn doel helder: ik wilde behalve een lagere energierekening, bijdragen aan een beter milieu. En ik wilde ze in de zomer al op mijn dak hebben (een deadline is een goede bescherming tegen de zoektocht naar de ideale oplossing). Die keuze voor zonnepanelen ging misschien voorbij aan de ‘trias energetica’ waarover een aantal Delftse ingenieurs mij mailde.

Die schrijft voor dat je eerst het verbruik van je energie omlaag brengt door bijvoorbeeld te isoleren, dan zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen inzet om vervolgens je verbruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te verlagen. Maar omdat een mens ook in een geïsoleerd huis elektriciteit nodig heeft, leken zonnepanelen mij een maatregel waar ik geen spijt van zou krijgen.

Dat ik uiteindelijk koos voor de partner waarmee Qurrent samenwerkte – Sungevity – had te maken met mijn idealistische doel. Sungevity maakte een offerte met verschillende soorten panelen (300 en 330 wp) en opstellingen (een zuidelijke ligging met een maximaal rendement per paneel en een oost-west ligging waarbij je het maximale uit je dak haalt omdat je zo meer panelen op je dak kwijt kunt, al wekken ze in die opstelling ongeveer 5 procent minder op). Ze zouden binnen een maand op mijn dak liggen. Vereniging Eigen Huis had het stervensdruk – wel een goed teken, maar bood panelen van 270 wp. Mijn angst te investeren in verouderde technologie maakte dat ik panelen wilde met het nu hoogst beschikbare vermogen. Daarbij koos ik voor de minder rendabele oost-westligging. Ik kon dan veertien in plaats van tien panelen op mijn dak kwijt die samen een vermogen van 4.480 kWh hadden – meer dan mijn energieverbruik van een kleine 3200 kWh. Mijn redenering: we gaan in de toekomst waarschijnlijk minder gas en meer elektriciteit verbruiken. Daarbij was de milieuwinst groter met veertien panelen (na 25 jaar 62.407 kg gereduceerde CO2, tegen 54.059.)

Dat vond ik allemaal redelijk goed bedacht van mezelf tot dus dat bericht van die mogelijke prijsdaling van 35 procent. Gelukkig las ik dat het nog maar de vraag is of de consument veel gaat merken van de prijsdaling omdat de kosten voor plaatsing de komende tijd hoger kunnen worden: nu al is er een gebrek aan installateurs. Zie je, analysis paralysis, dacht ik en bevestigde blijmoedig de afspraak voor installatie begin juli: ik zou de drie meest winstgevende maanden nog even meepikken. Als alles goed zou gaan tenminste … 
Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Daphne is niet de enige die worstelt met het verduurzamen van haar huis, blijkt uit de tientallen reacties die soms dagelijks binnenkomen. Omdat ze zo herkenbaar zijn, ze zulke goede adviezen bevatten en ze zo duidelijk illustreren wat woningbezitters nodig hebben, delen we (met toestemming van de schrijvers) enkele van die brieven hier.

Zogenaamde deskundigen

Goed dat je nog geen besluit hebt genomen over de vloerisolatie. Wij hebben hiermee zeer slechte ervaringen. De firma die wij inschakelden zou onze vloer in de altijd droge kruipruimte wel even isoleren. Ten eerste bleken ze een van de ventilatiekanalen te hebben dichtgespoten. Die heb ik later zelf weer opengemaakt. Maar erger was dat het onder de vloer daarna vochtig werd. De druppels hingen onder tegen het isolatieschuim. Na diverse telefoontjes werd mij duidelijk gemaakt dat dat normaal was en geen probleem. Tot ik na zo’n vier jaar de cv-ketel wekelijks moest bijvullen. Een cv-monteur laten komen en toen bleek de hele cv-leiding door het vocht was weggerot. Het isolatiebedrijf gaf uiteraard niet meer thuis. Ik heb alle cv-leidingen moeten laten vervangen. Let dus op met zogenaamde deskundigen.
Bert

Doe-het-zelven met radiatorfolie

Als fervente doe-het-zelver heb ik diverse dingen uitgeprobeerd. Heel efficiënt is om van radiatorfolie (bubble wrap, tweezijdig aluminium coating) een ‘scherm’ tussen raam en gordijn te plaatsen. Ik doe dit al jaren (overdag de folie opgerold achter het gordijn). Dit geeft dan wel condens op de ruit; teken dat de isolatie goed werkt! Nog efficiënter is dit ook aan de buitenkant te doen. Je bouwt zo een ‘spouwmuur’. Helaas zijn mijn kennissen niet erg gecharmeerd van dit best wel lelijke geheel. Maar het is een feit dat aluminiumfolie reusachtig goed isoleert (zit tegenwoordig op de isolatieplaten die door de bouw in de spouw wordt geplaatst). Wat mijns inziens een mogelijke goede oplossing zou zijn: bekleed de zonwering-rolgordijnen die tegenwoordig voor zoveel ramen (buiten) wordt geplaatst aan de binnenkant met alu-folie. Ik heb dit uitgeprobeerd en het werkt uitstekend. Ik zond dit idee ooit naar het tv-programma Het Beste Idee van Nederland en werd opgeroepen om te verschijnen, maar had daar (als oudere dame, nu 78) geen zin in. De binnenradiatorfolie gebruik ik nog steeds; buiten niet meer. Ik nam rolluiken maar die isoleren nauwelijks (heb spijt van die hoge uitgave).
Mary

Van gas los: inderdaad een vreemd besluit

Op deze plek stond ‘van gas los is een vreemd besluit’ boven een reactie van Frits in het magazine van september. Ik ben het volledig met hem eens. De andere Europese landen gaan over op gas en wij gaan een veel te dure stap verder. Waarom moet Nederland altijd haantje de voorste zijn en altijd ten koste van de inwoners, in dit geval de woningeigenaren? Eerlijk gezegd valt het me van de Vereniging tegen dat die niet voluit tegen het gasbesluit is (met andere zaken ben ik dik tevreden, ik blijf dus wel lid). Mijn situatie: ik ben nu bij na 65 jaar, in 2050 (als ik dat haal) ben ik 98. Met een beetje geluk is mijn gemeente laat met de afkoppeling van het gasnet, dan hoef ik alleen maar mijn huidige cv-ketel een keer door een nieuwe te vervangen. Dan ben ik van de dure andere vervangingen af.
Frans

Cv-ketel of hybride warmtepomp

Omdat onze cv-ketel af en toe problemen geeft, kijken we naar vervanging of een alternatief. Mijn man en ik zijn ons aan het informeren over hybrideketels. Daarbij maak je nog gebruik van aardgas en voor een groot deel wordt je huis elektrisch verwarmd. Degene die onze ketel onderhoudt, attendeerde ons erop dat de hybride warmtepompen nog te weinig comfort bieden, omdat ze het huis als het buiten stevig vriest niet afdoende kunnen verwarmen, ook niet als je het voldoende hebt geïsoleerd. Onze woning heeft energielabel A. Onze cv-installateur/monteur gaf ons het advies om nog een keer een gewone cv-ketel aan te schaffen als de problemen met onze ketel nog groter worden, omdat de overheid de burger vreselijk in de steek laat en er voor bestaande woningen veel te weinig goede alternatieven zijn. Het verduurzamingsverhaal van de overheid rammelt van alle kanten, zoals het nu gebracht wordt komt het nooit van de grond en wij zijn niet van plan om op comfort in te leveren als het ons van tevoren handenvol geld kost en de woning nog niet afdoende verwarmd wordt.
Caroline

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Lees ook de vorige column van Daphne

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie oktober 2018.