Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Duurzame vakantie

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in haar maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Daphne’s aanpak is haar eigen. Ze is geen deskundige en geeft geen advies. Elk huis en iedere huiseigenaar zijn tenslotte anders.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: Mei 2020

Tijdelijk iets doen – een maand zonder auto, een maand geen vlees – is een beproefd concept om tot gedragsverandering te komen. Dat vertelde Reint Jan Renes me vorig jaar toen ik hem sprak voor de Volkskrant over verduurzaming. Volgens de lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam voelt dat minder bedreigend dan definitief iets veranderen omdat je niet voor altijd iets opgeeft, maar wel experimenteert met nieuw gedrag.

Bovendien licht je als het ware een tipje van de sluier op en zie je even hoe het leven ook zou kunnen zijn. 65 procent van de mensen die bijvoorbeeld in 2019 ikpas.nl ondertekenden – een actie om in de maand januari geen alcohol te gebruiken – zeiden daarna ook minder te drinken. Het leek Renes een goed idee om proeftuinen te ontwikkelen om mensen zo een tijdje te laten ervaren hoe het is om duurzaam te leven: om in een CO2-neutraal huis te wonen, in een autovrije wijk te leven waar kinderen gewoon buiten op straat kunnen spelen en waar je de vogels hoort fluiten.

De coronacrisis biedt in veel opzichten zo’n moment waarop we – weliswaar niet erg vrijwillig – kunnen experimenteren met nieuw gedrag. Ineens bleken we allemaal gewoon toch thuis te kunnen werken; stonden er geen files, werden zakenreizen vervangen door video-conferences, lag het vliegverkeer nagenoeg plat, voeren cruiseschepen niet uit en bleken we onze reiswoede best te kunnen beteugelen. De luchtvervuiling nam spectaculair af; in de kanalen van Venetië zwom weer vis.

De vraag is natuurlijk of we zodra de beperkingen zijn opgeheven ook echt, net als de 65 procent van de 37 duizend ikpas-deelnemers, blijvend anders gaan leven. Gaan we bewuster voedsel produceren, minder spullen kopen en minder reizen of verre trips maken?

 

Deze maand ontvangen veel mensen hun vakantiegeld. Vorig jaar besteedde de meerderheid dat ook echt aan een reis. 85 procent van de Nederlanders ging op vakantie en stootte daarmee per persoon zo’n 1.200 kg CO2 uit. Voor de zomervakantie lag dat gemiddeld rond de 641 kg per persoon (maar als u naar het buitenland ging was dat 1.056 kg en met het vliegtuig 1.554 kg per persoon) – zo becijferde Eke Eijgelaar, vrijetijdsonderzoeker van de Breda University of Applied Sciences die ik ernaar vroeg.

Verreweg de op-een-na beste verduurzamingstip is dus eens een jaar niet op vakantie te gaan (of hooguit met de trein of fiets). Toen ik dat voor mezelf besloot, verbaasde ik me erover dat ik iets van bevrijding voelde; een zee van mogelijkheden die ik in die zee van ontstane tijd zou kunnen gaan doen. De béste verduurzamingstip deed dat gevoel overigens direct weer teniet: je vakantiegeld niet opzij zetten voor als we weer de wereld over mogen vliegen, maar die stoppen in het vergroenen van je huis. Weg zee van ontstane vrije tijd, maar wel een pure winstverdubbelaar voor het klimaat. Ik leg daarom mijn tweeduizend euro in. Aan jullie de vraag: hoe kan ik die zo duurzaam mogelijk besteden aan mijn huis?

 

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2020.