Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Die regenton aansluiten: goed voor twee soorten klimaat

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in een maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Deze weg is haar eigen. Al was het maar omdat elk huis en elke huiseigenaar anders is.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: 30 mei 2019

Soms vergeet je even welke strijd je ook alweer aan het strijden was. Want zou een man bij het kopen van een regenton in een bouwmarkt ook horen dat ‘het aansluiten nog wel een dingetje’ was? En zou hij op de vraag of je in plaats van een foeilelijke, te grote regentonstandaard ook bakstenen onder de ton kon stapelen, meekrijgen: ‘Dat weet ik niet, misschien moet je dat thuis even overleggen?' Ik vermande me: denk aan de kool en het sop en hijs dat gevaarte gewoon zonder commentaar op je fiets (we proberen een tijdje zonder auto te leven, wat op zich stof genoeg biedt voor een serie columns).

Dat ik die ton graag nu wilde hebben, kwam door het nieuws dat we vanwege de klimaatverandering met zijn droge zomers en heftigere hoosbuien, zuiniger met water moeten omgaan. Honderdtwintig liter schijnen we per persoon gemiddeld per dag te verbruiken. Het grootste deel gaat op aan douchen, maar daar kon ik weinig extra milieuwinst meer boeken: ik had bij de nieuwe badkamer expres het lang gewenste bad uit het ontwerp geschrapt, had een waterbesparende douchekop en douche extreem kort (water uit bij het shampooën). Maar wat bleek? In de extreem droge zomer van vorig jaar vloeide het grootste deel van de dertig tot veertig procent extra water die we toen dagelijks verbruikten, naar onze tuintjes. Niet voor niets verzocht drinkwaterbedrijf PWN zijn leden vorig jaar zomer hun tuinen niet meer te sproeien en adviseert Milieu Centraal tuinen klimaatbestendig te maken. 

Ik dacht dat ik het wel aardig deed qua groene tuin, maar als ik eerlijk ben en het paadje meetel en het tegelwerk voor het schuurtje, is toch wel zo’n 55 tot 60 procent betegeld. Weliswaar zijn mijn schuttingen aan weerszijden – meer uit luiheid dan beleid – overwoekerd met dikke bossen klimop, maar toch.

De verhouding zou volgens Milieu Centraal omgekeerd moeten zijn: maximaal veertig steen, zestig beplant. Ik zette nog maar wat potten neer. En kocht dus ook die regenton. Slechts een derde van de tuinbezitters heeft er een, terwijl die bij hoosbuien het riool kan ontlasten en een buffertje water aanlegt voor kurkdroge tijden. Hoef je bij een sproeiverbod geen planten meer te laten verdorren.

Ik had natuurlijk al lang opgezocht hoe je een ton zo op je regenpijp aansluit dat ie het water wel opvangt, maar niet overloopt als de ton vol is. Dat was helemaal niet ‘zo’n dingetje’ – daar verkochten bouwmarkten namelijk speciale vullers voor. Je zaagde een stuk uit je regenpijp, zette en verlijmde daar het vulstuk tussen dat je aan de andere kant aansloot op de ton. Fluitje van een cent. Alleen besefte ik bij thuiskomst dat ik de uitvoering toch vaak aan anderen overliet, te weten de mannen in huis. Misschien moest ik ook dat klimaat maar eens veranderen en zelf aan de bak. 

Opmerkingen en suggesties:[email protected]

 

Reacties van lezers

Daphne is niet de enige die worstelt met het verduurzamen van haar huis, blijkt uit de tientallen reacties die soms dagelijks binnenkomen. Omdat ze zo herkenbaar zijn, ze zulke goede adviezen bevatten en ze zo duidelijk illustreren wat woningbezitters nodig hebben, delen we (met toestemming van de schrijvers) enkele van die brieven hier.

(vloerverwarming)

Wij hebben een appartement gekocht waar helaas geen vloerverwarming in gaat komen i.v.m. de maximale bouwhoogte en de minimale kamerhoogte. Wel worden we aangesloten op een warmtenet, omdat het gasloos wordt opgeleverd. Wij laten derhalve de dekvloer achterwege en na oplevering vloerverwarming installeren. De kamerhoogte zal dan waarschijnlijk net geen 2.6 meter zijn maar dat maakt ons natuurlijk helemaal niets uit. Ik heb het internet afgespeurd naar wat voor systeem het best zou werken, maar kon met geen mogelijkheid een eenduidig advies vinden. Omdat het een appartement betreft, moeten we geluidoverlast voorkomen. Uiteindelijk hebben we besloten een systeem van lage-temperatuur-vloerbuizen aan te laten leggen dat werkt op warm water van de naburige huisvuilcentrale. 
Ed

(huurketel)

Onze energierekening over de afgelopen 9 jaar bedraagt na aftrek van de jaarlijkse teruggave (!) gemiddeld 42 euro per maand. Nee, we hebben geen zonnepanelen, geen zonneboiler, geen warmtepomp en we tappen niets illegaal af. We zijn daarentegen niet te beroerd om met de hand radiatoren dicht te draaien in ruimtes waar op dat moment niemand is. Onze zelflerende klokthermostaat houdt keurig bij  op welke tijden we slapen, wanneer we weg zijn en wanneer we het comfortabel verwarmd willen hebben. Dit scheelt veel meer dan voetkleppen, radiatorfolie, thermostaatknoppen en dat zo meer. Ook de (led-) verlichting wordt uitgeschakeld bij het verlaten van een ruimte. We zijn helaas nog niet van het gas af, hebben kort geleden onze cv-ketel moeten laten vervangen.

We hebben gekozen voor een huurketel, zodat deze geen belemmering vormt tegen de tijd dat we de juiste gasloze vervanging vinden. 
Maggy

(jarentwintighuis)

Ik heb ons jarentwintighuis voor ongeveer 6.500 euro van het gas gehaald, en ik heb nog ongeveer 1.900 kWh per jaar nodig. Dakisolatie, nieuwe betimmering, nieuwe elektriciteitsleidingen en meterkast, lucht/lucht-warmtepomp, geforceerde ventilatie, boiler, inductie; geen cent goedkoop te lenen en geen subsidie, want als je het zelf doet, krijg je niks. Integendeel, naderhand kun je 675 euro aftikken bij netbeheerder Enduris om de gasaansluiting weg te laten halen. Een warmtepompairco (lucht/luchtwarmtepomp) is ruim voldoende voor normale verwarming in Nederland, kost een fractie van een cv-warmtepomp en je ketel, leidingen en radiatoren kunnen allemaal weg, want je verwarmt heel efficiënt en snel met hete lucht. Maar de overheid geeft geen cent subsidie en geen enkel bedrijf beveelt het aan, want er valt voor hen weinig aan te verdienen. Ze verkopen de airco voor de zomer en de warmtepomp voor in de winter, maar het is een en hetzelfde apparaat en kan beide taken vervullen als je een ‘split airco’ koopt van een goed merk. Voor de extra benodigde elektriciteit heb ik zonnepanelen gehuurd. Dat kost per maand een klein bedrag en in ons geval dekt het de extra elektriciteit die we nodig hebben voor onder meer de warmtepomp. Als je gaat verduurzamen, lees je goed in, wees eerlijk en realistisch bij je plannen (moet de slaapkamer wel verwarmd worden? Is het niet makkelijker de badkamer met een infraroodpaneel te verwarmen, enzovoorts) en kies voor haalbare opties. 
Daniel

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie juni 2019.