Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Na zevenhonderd mails van jullie, weet ik beter

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in een maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Deze weg is haar eigen. Al was het maar omdat elk huis en elke huiseigenaar anders is.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: 01 juli 2019

Soms reageren lezers een tikje verontwaardigd omdat ze hun hele verduurzamingsgeschiedenis of hun zorgen met mij delen, en toch een standaardreactie krijgen. Of omdat hun mail niet is gepubliceerd. En dat we dan toch de volgende maand gewoon weer nieuwe reacties vragen. Het zijn vaak emotionele verhalen. Bijvoorbeeld van mensen die onder het bestaansminimum leven en buikpijn krijgen van de energietransitie: hoe gaat ze die ooit betalen? Of van iemand die zijn huis van boven tot onder heeft geïsoleerd, maar nog steeds krankzinnige hoeveelheden gas verstookt. Wat kan hij nog meer doen? Want ondertussen gaat de belasting op gas wel al omhoog. Toch schrijven jullie niet voor niets. Allereerst lees ik alle mails en de redactie leest mee: jullie verhalen inspireren tot artikelen en maken duidelijk wat er leeft onder huiseigenaren. Maar ze zijn om nog een andere reden van belang.

Wilde, groene plannen 

Afgelopen maand mocht ik een praatje houden op het congres over duurzaamheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De bedoeling was ambtenaren te behoeden voor opstijgen door hun wilde, groene plannen, door hen te verzwaren met de zorgen van de burger en ze zo met beide benen op de grond te houden. En dus vertelde ik ze dat ik aanvankelijk blijmoedig aan die verduurzaming begon. Geloofde dat het 'laaghangend fruit' was (zet je je geld op de bank dan krijg je als je geluk hebt 0,2 procent rente, stop je het in je muren, dan is het rendement 10 procent), maar dat ik na een jaar 

verduurzamen en zevenhonderd mails van jullie, beter weet. En ik gaf de aanwezige ambtenaren meteen drie adviezen: 

1. Schep duidelijkheid. Als huiseigenaren weten dan hun wijk op een warmtenet wordt aangesloten, zullen ze als de ketel het begeeft, niet investeren in een warmtepomp - dan huren ze tot die tijd een gasketel. Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat 43 procent van de huiseigenaren wacht met verduurzamen omdat zij duidelijkheid willen. Gemeenten moeten die zo snel mogelijk op wijkniveau geven.

2. Subsidieer simpele maatregelen. Veel gemeentes verstrekken subsidies voor verduurzaming. Vaak gaat het om een flink bedrag voor een flinke maatregel. In Haarlem bijvoorbeeld 3.000 euro voor wie van het gas afgaat. Maar wil je een grote groep mensen verleiden om hun huis te verduurzamen, dan moet je ze volgens Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie, verleiden tot een simpele groene maatregel. Mensen gaan zich dan afficheren als een duurzaam persoon. En omdat we willen dat ons gedrag in overeenstemming is met onze identiteit, zullen we dan groener gaan handelen.

3. Ondersteun buurtinitiatieven. Verduurzamen gaat makkelijker als je het samen doet. Je kunt ideeën en sores uitwisselen; het helpt tegen een hopeloos gevoel als: 'wat hebben die paar zonnepanelen van mij nou voor zin als de rest niets doet'. En bovendien hebben gemeenten dan net als bij woningbouwcorporaties een aanspreekpunt.

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Reacties van lezers

Daphne is niet de enige die worstelt met het verduurzamen van haar huis, blijkt uit de tientallen reacties die soms dagelijks binnenkomen. Omdat ze zo herkenbaar zijn, ze zulke goede adviezen bevatten en ze zo duidelijk illustreren wat woningbezitters nodig hebben, delen we (met toestemming van de schrijvers) enkele van die brieven hier.

Regenton

Een aftapkraan is wel handig 

Nog even een tip voor het gebruik van je regenton: als er hevige stortbuien worden verwacht, sluit ik altijd de tuinslang aan op het aftapkraantje en rol de slang de tuin in. De regenton loopt dan wel leeg, maar ook het teveel aan hemelwater (dat anders bij een volgelopen ton in het riool loopt) komt dan in je tuin terecht. Bij de recente hoosbuien liep zo al het water bij de planten in de tuin. Die konden na de droge periode wel wat water gebruiken. Na de plensbuien wel je kraantje weer dichtdraaien, om je ton weer vol te krijgen. Met de slang aan het kraantje van je regenton kun je ook makkelijk je planten water geven. Hoef je niet met gieters te sjouwen. 
Ria

Regentonverbinding

Bijgaand een foto van een simpel systeem om je regenpijp te verbinden met de regenton (in ons geval een oude klik). Bij ons werkt het prima. Niks doorzagen en lijmen. Met de meegeleverde gatenzaag op een boormachine zaag je in een regenpijp en regenton in een paar minuten een mooi gat (ik boorde wel eerst met een klein boortje voor, om zeker te zijn dat beide gaten op dezelfde hoogte komen - een waterpas en viltstift om te markeren zijn ook wel handig). Vervolgens het hoefijzervormige regenpijpstuk even samenknijpen en via het gat in de regenpijp duwen. Knop aandraaien en afvoerrichting (volg het pijltje) instellen. Slang op lengte zagen met een ijzerzaagje of knippen met een schaar tot aan de regenton. Het connectiestuk via het gat in de ton inbrengen en vastzetten met de bijgeleverde moer. Slang aansluiten, klaar (zie foto hier boven). Geen lekkage, en de ton kan niet overlopen, want vult zich tot de slang en niet hoger. na twee dagen regen was de ton al vol. Wel verstandig om, als je regenton nog een aftapkraan heeft, deze ook te bestellen. Wij kochten via internet het setje en de aftapkraan bij www.voertonnen.nl, die een duidelijke instructie tonen en zeer vlot leveren, maar er zijn meer aanbieders. 
Rik

De dag dat Eigen Huis Magazine van junu in de brievenbus viel, met daarin het artikel van Daphne over de aanschaf en installatie van een regenton, werden bij mijn huis en dat van de buren - we delen de regenpijpen - twee regentonnen geplaatst. Wij kunnen nu ruim 500 liter water opvangen. Ik heb het laten doen, want het is inderdaad een 'dingetje'. Dat slechts een derde van de huizenbezitters een regenton heeft, verbaast mij, gezien de discussies over waterbeheer in de steden. Wat mij betreft komt er in het bouwbesluit te staan dat elk nieuwbouwhuis verplicht een ton aan elke regenpijp gemonteerd moet hebben. 
Erik

Ik hanteer het volgende systeem van oktober tot en met april: ik zet een slang aan de aftapkraan en zet deze kraan een ietsepietsie open en leg de slang in een bloemperk, opdat de regenton telkens leeg als er zich een hoosbui voordoet. En aangezien de kraan maar een heel klein beetje openstaat vult de regenton zich sneller dan dat hij leegloopt, zodoende wordt het riool telkens weer ontlast, en gaat het afgetapte regenwater naar het grondwater en niet naar het riool. Bijkomend voordeel is dat de regenton niet bevriest in de winter, omdat hij dan leeg is.

Jos

Waterzijdig inregelen

Daphne wacht op een monteur

Dat waterzijdig inregelen is, als ik de foto bij het artikel zie, eenvoudig door jou zelf te doen. Als je van de cv-radiatoren de schroef eraf draait zodat de knop ervanaf kan en je kijkt in het gaatje waar de schroef is uitgekomen, dan zie je daarin onderaan de gleuf van een kleine schroef. Als je met een kleine schroevendraaier die schroef verdraait, kun je de waterdoorlaat van de kraan beperken. Als je dan de knop er weer opzet en de schroef plaatst, is je opzet geslaagd. Ik heb zo in een ruimte waar veel verschillende mensen komen, die allemaal aan de knoppen gaan draaien, het eenvoudig zo ingesteld dat er een goede verdeling is in het verwarmingswater en niet de eerste radiatoren na de keten het heetst worden. Daar zijn niet per se voetkleppen voor nodig. 
Evert

Infrarood

'Waarom blijven hangen aan gasverwarming?'

Wij hebben vorig jaar in onze nieuwbouwwoning (met veel moeite en tegenwerking van de aannemer overigens) infraroodverwarming laten plaatsen. Niet duurder dan de geplande gasinstallatie. En het heeft grote voordelen: geen radiatoren op plekken waar ze je inrichting in de weg staan, fijne warmte, geen jaarlijks onderhoud aan cv-ketel en vooral: geen gas in huis. Want ook koken en water verwarmen doen we elektrisch.
Tine

Ik heb op mijn woning 12 zonnepanelen liggen die in totaal 3540 KWh per jaar leveren en onder het laminaat ligt infraroodverwarming. \het is niet de elektriciteit die zo duur gaat worden, het is het gas wat elk jaar gewoon duurder wordt. Advies: ga je huis verwarmen met infraroodverwarming, laminaat of panelen, ga koken op inductie en je bent van het gas los. Douchen via zonneboilers en elektrische bijverwarming van het douchewater en warme water (al vind ik persoonlijk 55 graden warm genoeg). Wel uiteraard je huis goed isoleren; spouw en vloer. 
Edwin

 

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie juli/augustus 2019.