Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Ik vervloekte dat hele groene volk

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in een maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Deze weg is haar eigen. Al was het maar omdat elk huis en elke huiseigenaar anders is.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: 1 mei 2019

Na krap een jaar verduurzamen beginnen zich langzaamaan enkele constanten af te tekenen: 1. Bouwbedrijven laten opvallend vaak niets van zich horen als je offertes aanvraagt. 2. Als ze langskomen, adviseren ze allemaal iets anders. 3. De oplossing die jij in gedachten had, blijkt ‘helaas’ nooit te kunnen. 4. Het voorgeschotelde alternatief kost bijna altijd het veelvoudige. Gevolg: je blijft in verwarring achter en doet maar niets. Dat ‘laaghangend fruit’, zoals veel groene gasten de verduurzaming van onze woningen noemen, blijkt helemaal niet zo plukbaar. Waterzijdig inregelen plus het aanbrengen van een paar nieuwe verwarmingsknoppen, zodat we de verwarming op de kamers van de kinderen overdag konden uitzetten – hoe moeilijk kon het zijn? Er bleken zelfs innovatieve radiatorknoppen te koop die automatisch inregelden, schreef ik vorige maand bovendien. Ik rekende op een paar honderd euro. Maximaal. 

Maar toen ik de enige installateur die reageerde op mijn offerteaanvragen, op verzoek foto’s stuurde van de radiatoren, begon het gedonder. ‘Probleempje!’, zei hij door de telefoon. In ieder geval met een van de radiatoren. Eenmaal ter plekke bleek het probleem (natuurlijk) groter: de kans dat hij de sterk verouderde boel kapot zou draaien, was ‘aanzienlijk’. En inregelen had hier sowieso geen zin. Hadden we weleens overwogen de hele boel te vernieuwen? De aansluiting van de cv-ketel was trouwens ook niet zoals het hoorde. En was dat plaatje van tien bij tien centimeter tegen het dakbeschot geen asbest? Dat kon aardig in de papieren gaan lopen.

 

Mannen in witte beschermingspakken … ik kende het wel (een week later bleek dat die voorzorgsmaatregelen bij asbestverwijdering jarenlang zwaar overdreven waren). Ik werd er moedeloos van. Alles wat je in dit huis-met-zijn-o-zo-authentieke details wilde aanpakken, groeide je meteen als een stinkende reuzezwam boven het hoofd. Einde van het liedje was een offerte van 3.330 euro. En daar zaten die maanmannen voor het asbest nog niet eens bij in. Waren we natuurlijk wel op een warmtepomptoekomst voorbereid met onze lagetemperatuurverwarming (want nee, de huidige zeventigerjaren convectoren hadden weliswaar door hun lamellenstructuur een groot oppervlak, net als lagetemperatuurverwarming, maar dat zou niet groot genoeg zijn om de ruimtes met een lage aanvoertemperatuur te verwarmen. Hé, een eerdere installateur beweerde van wel). 

Mijn eerste reactie was een grondige vervloeking van het hele groene volk en de aardkloot erbij. Ze konden me wat. Ieder normaal mens zou nu zeggen: dat verdient zich nooit terug. Onrendabel. Gaan we niet doen. Maar twee weken en een succesvolle klimaatmars verder (en niet te vergeten al die klimaatstakende kinderen – goed gedaan!) gaan we nu toch maar overstag: die verwarming is gewoon oud en verkalkt. De kans dat de installateur bij het aanbrengen van de knoppen de leidingen zal beschadigen, is groot en dan moeten we alsnog vernieuwen en kost het misschien meer omdat het in etappes gaat. In de toekomst zouden we er de vruchten van plukken. Heus. Ook al hingen ze hoog.

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Reacties van lezers

Daphne is niet de enige die worstelt met het verduurzamen van haar huis, blijkt uit de tientallen reacties die soms dagelijks binnenkomen. Omdat ze zo herkenbaar zijn, ze zulke goede adviezen bevatten en ze zo duidelijk illustreren wat woningbezitters nodig hebben, delen we (met toestemming van de schrijvers) enkele van die brieven hier.
(Reacties waterzijdig inregelen)

De meeste oudere cv-installaties zijn niet voorzien van (inregel)-voetkleppen. Het plaatsen van deze kleppen in oude installaties is een aardige klus, waarbij meestal een stuk leidingwerk en/of de radiator moet worden vervangen. Daarnaast kost waterzijdig inregelen al gauw een uurtje of vier per woning. Ik heb de indruk dat veel cv-onderhoudsbedrijven voor ‘het snelle onderhoud’ zoals onderhoud of vervanging van de cv-ketel gaan. 
Evert

Als de cv-monteur geen verstand heeft van waterzijdig inregelen, kun je dat ook makkelijk zelf doen. Als je niet zelf wilt klussen aan de cv, hoef je de cv-monteur alleen te vragen bij elke radiator een voetventiel in de retour te plaatsen (dat kan elke monteur) zodat je met een inbussleutel daarna zelf de maximumflow door elke radiator kan instellen. Een infraroodthermometer zoals bijvoorbeeld de Fluke 62 Max+ is dan wel erg handig om snel metingen te kunnen doen. Waterzijdig inregelen geeft trouwens niet altijd minder gasverbruik, het balanceert de warmte van je cv over alle radiatoren in huis waardoor je huis gelijkmatiger verwarmd wordt. Als je cv voor het inregelen de meeste warmte afgeeft in de ruimte waar de thermostaat hangt, en de andere ruimtes dus eigenlijk te koud blijven, zul je meer gas gaan verbruiken na het waterzijdig inregelen. Maar het voelt dan uiteraard wel veel comfortabeler in huis. 
Pieter

Ook het eenvoudig lager instellen van de keteltemperatuur naar 45-55 graden zorgt voor een lagere retourwatertemperatuur, zodat de ketel veel beter kan moduleren waardoor het gebruik zuiniger/ efficiënter wordt. De temperatuur is bij veel ketels standaard te hoog ingesteld. 
Harry

Waterzijdig inregelen is een oude cv-techniek die, zoals je uitlegt, de doorstroming van het warme water in de radiatoren regelt. De milieufederatie Groningen heeft deze techniek in de jaren negentig van de vorige eeuw gepromoot. Je kunt ook zelf waterzijdig inregelen door de radiatorknop niet helemaal open te draaien in ruimtes die niet heel warm hoeven te zijn. Daar waar je de warmte wilt hebben kan de radiatorkraan verder opengezet worden. Door hiermee te spelen kun je de door de cv geproduceerde warmte beter over de verschillende ruimtes verdelen. Dit is, net als een thermostaatkraan, een grove manier van inregelen. Voor een nauwkeurigere inregeling heb je een installateur met kennis van zaken nodig. 
Gertjan

Ik had de beschikking over een unit waar twaalf temperatuurvoelers op aangesloten konden worden. Nu kon ik van elk vertrek van beneden tot boven gelijktijdig de temperatuur aflezen. We hebben in alle radiatoren een voetklep in de retour geplaatst, nu kunnen we alle radiatoren op flow inregelen. Schema gemaakt van alle vertrekken, met daarin de temperatuur die wij wensen. De thermostaat (zelflerende) geplaatst in de juiste ruimte en op de juiste plek. Deze stuurt bij mij een modulerende klep aan, zodat er altijd een behoorlijke flow blijft, en het aangevoerde water de juiste temperatuur heeft om de gewenste temperatuur overal te krijgen. Het grote voordeel hiervan is dat de radiator van onder tot boven een bijna gelijke temperatuur krijgt. Ook dat is weer comfort, wij komen ook nooit aan de thermostaat. Deze is perfect afgesteld, en je merkt er niets meer van. Het moet een beetje een hobby zijn, maar het resultaat maakt je blij. Gewoon nadenken als een boer, met nuchter verstand. Denk aan je auto, vol gas weg en weer boven op de rem, dat is niet echt zuinig. 
Eldert

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2019.