Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Relaxte zomer

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in haar maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Daphne’s aanpak is haar eigen. Ze is geen deskundige en geeft geen advies. Elk huis en iedere huiseigenaar zijn tenslotte anders.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: Juli 2020

De uitkomsten gingen verloren in de lawine van coronanieuws, maar als het gaat om het verduurzamen van onze woningen zijn we in een jaar tijd nog niet veel opgeschoten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Duurzaam denken is nog steeds niet duurzaam doen’ door I&O research. Nederlanders willen best groener leven, maar zelf in beweging komen is lastig. Voor het verduurzamen van onze huizen kijken we vooral naar de overheid. Een luttele acht procent van de Nederlanders is bereid zelf zijn woning aardgasvrij te maken: 62% wil daarbij hulp van de gemeente of van anderen. 

Het rapport wijst vooral op de inconsequentie van burgers: ze zeggen wel te willen, maar als ze zelf moeten betalen of er privileges voor op moeten geven (vakanties, vlees eten), deinzen ze ervoor terug. Maar is dat inderdaad het enige probleem? Of lopen deze burgers ook, net als ik al twee jaar, tegen het moeizame proces van verduurzamen aan? Zelfs mijn oproep aan jullie lezers om me te adviseren welke maatregel nu het meest zou renderen als ik mijn vakantiegeld à tweeduizend euro zou investeren in het verduurzamen van mijn huis, leverde – sorry! - niet veel op. Veel voorgestelde maatregelen had ik al gedaan (hr++ glas, zonnepanelen) of hadden eerder uitgewezen niet te kunnen (vloerisolatie of spouwisolatie). 

Ik bleef hangen bij de mail van Anne Krijger, een vrijwillige energiecoach uit de Haagse Regentessebuurt waar net zulke oude huizen staan als die van mij. Zelf beloofde hij zijn vakantiegeld ook te besteden aan de verdere verduurzaming van zijn huis (wie doet mee? #groenvakantiegeld). 

Hij opperde dat een hybride warmtepomp misschien iets voor mij was, want dat was heus niet pas interessant als je huis honderd procent geïsoleerd was. “Zeker in een hybride opstelling kan het al eerder interessant worden. Omdat er subsidie is op luchtwaterwarmtepompen en je het extra verbruik aan stroom nog een tijdje (groten)deels kunt salderen, zou het een idee kunnen zijn om je geld daarin te investeren.” Een ‘standaard’ Elga kost geïnstalleerd rond de € 4.000, gokte hij en daar kreeg je ongeveer € 1.700 subsidie op. Maar dan moest je wel de juiste installateur met ervaring vinden, voegde hij eraan toe.  

Precies daar wrong de schoen. Na het debacle met de lagetemperatuurverwarming – en het onvermogen van het bedrijf om mij uit te leggen waarom mijn bezwaar volgens hen niet klopte – was ik mijn vertrouwen in deze branche kwijt. Net als de respondenten in het rapport wilde ik een overheid, of een Anne die me vertelde wat ik moest doen. 

Toen kwam het mailtje van mijn buurtcoöperatie. Ze ging samenwerken met Thuisbaas, het bedrijf dat gelieerd is aan Urgenda, dat huizen tegen een vastgestelde prijs gegarandeerd van het gas haalt. Voor vijf huizen in onze wijk zouden ze een kant-en-klaar plan maken zodat er straks vijf verduurzamingsconcepten voor dit type huizen zouden liggen. Je kon je opgeven voor de selectiegesprekken. Zou het geen heerlijke, relaxte zomer worden als ik de vergroening na twee jaar aanmodderen zou kunnen overlaten aan mensen die er verstand van hadden? Als ik er alleen nog maar over zou hoeven schrijven? Of was dat capituleren?  Ik mailde de coöperatie: count me in!

 

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

 

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie juli 2020.