Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Van aardgas los

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in haar maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Daphne’s aanpak is haar eigen. Ze is geen deskundige en geeft geen advies. Elk huis en iedere huiseigenaar zijn tenslotte anders.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: november 2020

We zitten in de betegelde achtertuin van het geel met lichtblauw geschilderde rijtjeshuis van mijn buurtgenoten Saskia en Ton. Ze willen van het gas af. “Niet omdat we geld willen besparen”, zegt Ton. “Tegen de tijd dat we dit hebben terugverdiend”, en hij tikt op de offerte op zijn schoot, “zijn wij er niet meer. Nee, we doen het puur vanwege het klimaat; voor onze kleinkinderen.”

Onze buurtcoöperatie heeft vijf woningen geselecteerd voor een gratis advies van het bedrijf Thuisbaas dat particulieren helpt om hun woning in één keer energieneutraal te maken. Op die manier kunnen buurtgenoten straks in deze huizen zien en ervaren wat er mogelijk is, zo is de gedachte. Zelf dong ik ook mee naar een plek in deze kopgroep, maar heb me teruggetrokken (waarover straks meer). Ton en Saskia hebben de sprong wel gewaagd. Vandaag lopen ze met adviseurs van de coöperatie de offerte van Thuisbaas door. 

Onlangs bleek uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving dat met de huidige subsidieregelingen het energieneutraal maken van huizen nauwelijks rendabel is. Marjan Minnesma, directeur van Thuisbaas, vond dat veel te negatief. Haar ervaring is dat de kosten voor het energieneutraal maken van een gemiddeld huis ongeveer 35.000 euro bedragen. Dat is ook wat een gemiddeld gezin in vijftien jaar uitgeeft aan energiekosten. Als je via een duurzaamheidslening dat bedrag ‘naar voren haalt’ kun je dus met dezelfde maandlasten in één klap zelfvoorzienend zijn en heb je dat in vijftien jaar terugverdiend. 

Maar dat geldt lang niet voor alle huizen, blijkt ook in de tuin van Saskia en Ton. 

Johannes, de ‘huizendokter’ van de coöperatie, heeft in dit geval bijvoorbeeld zijn vraagtekens bij de aanschaf van zonnepanelen. Het ontbreekt aan ruimte om genoeg panelen te plaatsen om in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien, ook omdat er een zonneboiler wordt geplaatst. Door de warmtepomp zal de elektriciteitsbehoefte bovendien aanzienlijk stijgen. Maar nog belangrijker: de opbrengst van de zonnepanelen is onzeker omdat de buren misschien een opbouw gaan plaatsen. Het is lucratiever om in te tekenen op een collectief zonnedak, adviseert Johannes.

Ook Ton en Saskia moeten flink in de buidel tasten om van het gas af te komen (het precieze bedrag willen ze niet in de openbaarheid hebben). Maar omdat het om een huisje uit 1900 gaat en hun huidige energierekening al vrij laag is, zal de terugverdientijd niet vijftien jaar zijn, maar mét zonnepanelen rond de dertig jaar liggen en zonder zelfs richting vijftig jaar gaan! 

Ik bewonder de stap van Ton en Saskia, maar vind ook dat een investering sneller moet renderen. Wat overigens niet de reden is waarom ik mij terugtrok uit het project: voor mij zou de offerte anders uitpakken omdat ik bijvoorbeeld al veertien zonnepanelen heb, maar ook een hogere gasnota dan zij. Ik zal dus andere stappen moeten zetten. Omdat dit mijn laatste column is, zal ik die zonder jullie nemen. Afgelopen twee jaar ontving ik honderden reacties waarin jullie je verhalen deelden, steun betuigden, complimenten uitdeelden en kritische noten kraakten. Dank jullie wel. Het maakte het verduurzamen tot een minder eenzaam avontuur.

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie november 2020.