Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Wind van eigen dak

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in een maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Deze weg is haar eigen. Al was het maar omdat elk huis en elke huiseigenaar anders is.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: 4 oktober 2019

Ineens zie ik hem staan, op het dak van een huis: een kleine windmolen. Gewoon, hier in de stad, in mijn wijk. Vóór ik zonnepanelen kocht, heb ik me weleens afgevraagd of het niet handiger was om, wonend in een winderige kustprovincie van het niet al te zonnige Nederland, te investeren in wind- in plaats van zonne-energie. Eén blik op mijn zonne-app bijvoorbeeld en ik zie dat ik in de maand oktober nog maar de helft lever van de maand ervoor. Zonnepanelen renderen vooral in de lente en zomer (dan wekken ze 70 procent van de opbrengst op); van oktober tot en met maart doen ze het een stuk minder. Daarbij draait een molen 24 uur per dag en dus ook ’s avonds als je de meeste stroom verbruikt.

Zoeken en experimenteren

Ik besluit aan te bellen. Het molentje blijkt er net één dag te staan. Buurtgenoot Marco doet een beetje benauwd open – ik ben toch geen klagende, hoogsensitieve buurvrouw die last heeft van de slagschaduw van de roterende bladen... Het begon een jaar geleden toen Marco een berichtje zag van een TU-student uit Delft die een foto plaatste van een windmolen ‘voor de prijs van een iPhone’. Omdat Marco geen contact met hem kreeg, is hij zelf maar gaan zoeken en experimenteren. Op basis van de foto en filmpjes op Windynation tv (een YouTube-kanaal over windenergie) bestelde hij onderdelen uit Italië (een pakket met paal, rotorbladen en een motor), Frankrijk en Shanghai (een controler die de stroom verzamelt en een accu). We klimmen een paar weken later, als de turbine een tijdje in gebruik is, het dak op. Daar staat ie – een molen van anderhalve meter die langzaam en geruisloos om zijn verticale as draait. 

 

‘Ik ben nog steeds aan het klooien en parameters aan het instellen. Zo’n molen levert heel onregelmatig stroom. En je denkt dat het altijd waait, maar afgelopen week was het bijvoorbeeld echt windstil: we zitten hier in de meest versteende omgeving van Haarlem.’ Om de molen rendabel te krijgen moet hij eigenlijk twee keer zo hoog staan als de gebouwen en bomen in de omgeving. Om die reden verdient een kleine windturbine zich bijna nooit terug binnen de levensduur van twintig jaar, zegt Milieu Centraal (een door het ministerie van Milieubeheer opgerichte voorlichtingsorganisatie red.). Zonnepanelen zouden een betere keuze zijn voor particulieren. Of je moet, zoals ik, ‘winddelen’ nemen in een grote turbine.

Zelfvoorzienend worden

Maar voor Marco is dat geen optie. ‘Doel is om te proberen met een beperkt budget zelfvoorzienend te worden.’ Zijn vriendin vult aan: ‘We doen het natuurlijk voor het milieu’. Al hebben ze ook lol in het pionieren: het knutselen aan de techniek, kijken hoe het beter kan. Misschien kunnen ze zo’n dakwindmolentje van rond de 1.000 euro straks wel ‘uitrollen’ voor particulieren. ‘Als er een grote partij als Nuon wil meedoen, wordt het interessant,’ denkt Marco. De gemeente moet dan wel coulanter omgaan met het afgeven van vergunningen. 

Ik teken ervoor, zeg ik  – mits Marco tegen die tijd kan garanderen dat zijn molen weliswaar minder rendabel is dan een zonnepaneel, maar wel milieuwinst oplevert (dus meer energie levert dan de bouw heeft gekost).

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Reacties van lezers

Daphne is niet de enige die worstelt met het verduurzamen van haar huis, blijkt uit de tientallen reacties die soms dagelijks binnenkomen. Omdat ze zo herkenbaar zijn, ze zulke goede adviezen bevatten en ze zo duidelijk illustreren wat woningbezitters nodig hebben, delen we (met toestemming van de schrijvers) enkele van die brieven hier.

Zonnepanelen

Schoonmaken, saldering

Sinds april vorig jaar heb ik ook zonnepanelen op het dak van ons huis en door de zonnige zomers hebben deze veel stroom opgewekt.
Ik lees jouw column, omdat ik er in geïnteresseerd ben hoe andere mensen de installatie en het hebben van zonnepanelen hebben ervaren. Onlangs heb ik een volledig energiejaar afgesloten (01-08-2018 tot 01-08-2019) en heb de resultaten van het leveren en terugleveren van stroom op een rij kunnen zetten. Wat blijkt: maar 37,5 procent van de verbruikte stroom is door de eigen installatie opgewekt. De rest is afgenomen op tijden, denk aan de wintermaanden, dat de installatie géén of te weinig stroom leverde voor onder meer vaatwasser en wasmachine. Misschien kan ik het percentage verhogen naar 50 procent door op mijn app te kijken wanneer er voldoende productie is en dan pas de laatstgenoemde apparaten aanzetten. Maar dat is wel een gedoe. Conclusie: in de discussie over het rendabel zijn van zonnepanelen vertelt men niet het hele verhaal. Alles is afhankelijk van de saldering.
Jacques

Zonnepanelen

Terugverdientijd en dakpannen

Met veel plezier las ik je artikel ‘Zonnepanelen, ik kan het iedereen aanraden’. Ik ben de afgelopen weken ook met zonnepanelen bezig geweest; diverse offertes aangevraagd. En aangezien ik 72 jaar ben, is het dus maar de vraag of de terugverdientijd voor mij realistisch is.
Het btw-verhaal en de opmerking dat ik genoeg vervangende dakpannen paraat moet hebben – mijn huis is van 1982 – maakt dat ik er nog eens over ga denken. Rijk zal ik zeker niet worden van zonnepanelen. Net zo min als van isoleren. Matige isolatie uit de jaren tachtig vervang je niet zomaar. Er iets aan toevoegen is al een even groot probleem. Ik wil er wel geld aan uitgeven, maar stuit iedere keer op problemen. Muren gevuld met steenwol kun je niet zomaar beter isoleren. De vloer: dekens kunnen niet tot aan de pui, en dus kan een koudebrug ontstaan. Chips e.d. in de kruipruimte? Die is 50 centimeter diep, moet ik die dan opvullen met 40 centimeter chips? Hoe moet ik dan de kruipruimte inkomen als er eens iets aan de hand is? Spuiten met PUR? Stel je voor dat ik er allergisch voor ben. Je krijgt het er nooit meer uit. Ik wil dus wel wat doen aan het klimaat, maar ik kan geen mogelijkheden vinden. 
Hans


Zonnepanelen

Verkeerde montage, lekkage in de woonkamer 

Als onderdeel van het verduurzamen van onze woning hebben wij in februari van dit jaar zonnepanelen laten installeren. Dit door een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van een nota bene door de gemeente in het kader van collectieve verduurzaming gepromote coöperatie. In juli en augustus, na hevige regen, kregen wij forse lekkage in de woonkamer. Lekkage waarvan de oorsprong onder de zonnepanelen bleek te liggen. Onderzoek wees uit dat de dakpannen onder de panelen behoorlijk open stonden en niet goed meer aansloten. De voor de montage gebruikte schroefhaken waarop het frame wordt bevestigd waarin de panelen worden geplaatst, verhinderden een juiste aansluiting. Kennelijk had men op die plaatsen de dakpannen iets moeten inslijpen maar dat was niet gebeurd.
Ook de maximale afstand tussen de bevestigingshaken bleek op sommige plaatsen veel te ruim en dus niet in orde. Ter voorkoming van grotere gevolgschade bij opnieuw dreigend slecht weer hebben wij noodmaatregelen moeten laten treffen. De installateur was op dat moment voor ons onbereikbaar (Bouwvak). De openingen tussen de dakpannen zijn daarbij voorlopig met een soort pasta afgedicht.
De installateur weigert nu de schade te herstellen en de situatie alsnog in overeenstemming te brengen met een montage zoals die van meet af aan van een professionele en vakkundige installateur had mogen worden verwacht. Hij beroept zich daarbij op het feit dat de lekkage zich na een aantal maanden en niet al veel eerder heeft voorgedaan en dat de gaten inmiddels zijn gedicht. Naast de extra kosten van de noodmaatregel zit ik voorlopig met de gebakken peren en de extra ongemakken.
Ruud

 

 

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie oktober 2019.