Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Wonderverf

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in haar maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Daphne’s aanpak is haar eigen. Ze is geen deskundige en geeft geen advies. Elk huis en iedere huiseigenaar zijn tenslotte anders.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: Juni 2020

Ik was het al eens tegengekomen op een beurs voor verduurzaming, die ik vorig jaar bezocht, maar het leek me te mooi om waar te zijn: verf die isoleert. Geen muren meer strippen en met rollen glaswol en voorzetwandjes in de weer om de boel vervolgens opnieuw te moeten stuken, maar al schilderend energie besparen. Zou het? Maar opgesloten in huis kwamen de schimmelige, vergeelde muurtjes van de serre op me af. Wat in feite de mooiste plek van het huis was – uitzicht op het ‘verwilderde’ groen van mijn stadstuin, op de achtergrond het ruisen van een populier als het steekraampje openstond – was verworden tot een rommelhok met een oude loveseat, op straat gevonden planten en ingevouwen verhuisdozen. Niemand die er ooit zat. Terwijl we in deze quarantainetijd wel een afzonderingsplek konden gebruiken. Goede klus voor de meivakantie.

En toen stuitte ik dus opnieuw op de isolatieverf van ThermoShield. Die heeft zijn energiebesparende werking te danken aan microscopisch kleine ‘vacuüm gezogen keramische bolletjes’ die aan de muurverf zijn toegevoegd – oorspronkelijk ‘een door NASA ontwikkelde technologie voor het hitteschild van de spaceshuttle’. Die bolletjes reflecteren de warmte terug de kamer in, waardoor je minder warmte verliest door de muren naar buiten. Daarnaast onttrekken ze vocht aan de muren. En behalve dat dat schimmel voorkomt, bespaart dat ook energie (want hoe meer vocht, hoe lager de isolatiewaarde).

Hoewel ze net zo goed hadden kunnen beweren dat ze een onsje microscopisch kleine uv-blokkerende zinkoxidedeeltjes door de verf hadden geklutst – voor een leek als ik was bovenstaande volkomen oncontroleerbaar - stond er op de site van het bedrijf een overzicht van helder wetenschappelijke onderzoeken naar de verf. 

TNO deed onder andere een praktijktest met zes woningen in Den Haag waaruit bleek dat ‘de thermische behaaglijkheid’ beter was en dat de verf schimmelvorming tegenging. Recenter onderzoek van de Beuth Hochschule in Berlijn vergeleek het energieverbruik van twee kamers in een zorgcomplex, de ene geschilderd met standaardverf, de andere met ThermoShield. De temperatuur in de ThermoShieldkamer lag 1,7 graden Celsius hoger. Omgerekend zou dat 11 procent aan stookkosten schelen. 

Maar wat me echt over de streep trok, was dat Thuisbaas – de organisaties die huizen verduurzaamt – de verf gebruikt. En dus vroeg ik de importeur om een emmer op te sturen en witte mijn serre. Ik had verwacht dat de verf zwaarder zou zijn om op te brengen maar dat was niet het geval. Wel spettert hij enorm, dus je kunt er niet een beetje met de Franse slag op los sauzen. Problematischer was dat ik op twee plekken oude verflagen meetrok. Dat had ongetwijfeld met de staat van mijn muren te maken, maar die staat was ook de reden dat ik deze duurdere verf (een emmer van 5 liter kost tegen de 90 euro) gebruikte. Op de andere wanden zag het er evenwel perfect uit.

Of de gevoelstemperatuur ook echt toeneemt en de stookkosten navenant af, is in dit jaargetijde moeilijk te zeggen. Maar als het goed is, zou de serre, die pal op het zuiden ligt, ook koeler moeten zijn in de zomer, omdat de wonderbolletjes zonlicht weerkaatsen. Een
ideale plek dus om mezelf straks in de zomer met een dik boek in quarantaine te zetten.

 

 

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie juni 2020.