Artikel
energie

Daphne verduurzaamt

Zonnepanelen, ik kan het iedereen aanraden

Vereniging Eigen Huis
Foto: Ron de Gruyl
Daphne van Paassen neemt lezers in een maandelijkse column mee op de weg die zij aflegt bij het verduurzamen van haar tussenwoning uit 1890. Deze weg is haar eigen. Al was het maar omdat elk huis en elke huiseigenaar anders is.
Auteur: Daphne van Paassen | Publicatiedatum: 01 september 2019

Veruit de leukste groene maatregel is de aanschaf van zonnepanelen, weet ik nu ik ze bijna een jaar op mijn dak heb liggen. Op een zonnige dag ben je dubbel blij en het helpt ook nog eens tegen cognitieve dissonantie – dat vervelende gevoel dat je vindt dat de CO2-uitstoot omlaag moet, terwijl je er de hele tijd aan bijdraagt, simpelweg door te leven. De mogelijkheid om te salderen (de vergoeding voor je zelfopgewekte elektriciteit aftrekken van de kosten van de gekochte energie) is ook nog eens verlengd tot 2023. En wie geen geld heeft voor eigen panelen, kan ze tegenwoordig huren. Zonnepanelen, ik kan het iedereen aanraden. Maar omdat ik zzp’er ben, is de btw terugvragen geen sinecure. En nu gaat er per 2020 ook nog van alles veranderen.

Kind kan de was doen 

Tot nu toe is het zo dat je de 21 procent btw op panelen kan terugvragen via de Belastingdienst omdat zij je, als opwekker van energie, zien als ondernemer. Tegelijkertijd vraag je voor de komende jaren een btw-ontheffing aan omdat je nu eenmaal weinig omzet uit je panelen haalt. Kind kan de was doen. Al had je als ondernemer of zzp’er een probleem. De Belastingdienst kijkt voor de btw namelijk naar de ondernemer en niet naar de onderneming: een aparte onderneming voor je zonnepanelen oprichten of een tweede btw-nummer aanvragen speciaal voor de panelen, kan dus niet, volgens Romano Hagen, fiscaal jurist bij de Centrale BTW Teruggave (een belastingadviseur gespecialiseerd in de btw op zonnepanelen red.). Ook al suggereerden enkele lezers me deze oplossing. Wat wel kan is de panelen op naam zetten van je eventuele partner (het energiecontract moet dan trouwens ook op diens of dier naam staan). In mijn geval kon dat niet, want mijn man is ook zzp’er. Maar, er was voor mij misschien één ontsnapping: als journalist ben je niet btw-plichtig. 

Helaas gaat deze kleineondernemersregeling per 1 januari 2020 op de schop. De btw-ontheffing wordt een vrijstelling – ‘en dat is een wereld van verschil’, zegt Hagen. Je kunt alleen worden vrijgesteld van btw als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft – voor zonneondernemers geen probleem. Maar je wordt ook geacht om voortaan btw-vrijgestelde prestaties te verrichten. Als je dus je btw op zonnepanelen hebt teruggevraagd, krijg je te maken met een ‘herziening van de eerder in aftrek gebrachte voorbelasting’. Die herziening is 1/5 per jaar van de btw bij aankoop. Gelukkig is er door lobby van de Centrale BTW Teruggave en Vereniging Eigen Huis een grensbedrag ingevoerd: tot en met 500 euro blijft de herziening achterwege. ‘Stel dat je 1.000 euro btw terugkreeg, dan komt de jaarlijkse herziening op 200 euro’, zegt Hagen. ‘En dat is onder de 500 euro dus hoef je geen btw te herzien. Zolang je totale terug te vragen btw-bedrag bij aankoop onder de 2.500 euro blijft, gaat het dus goed.’

Goed opletten

Hoe het voor mij gaat uitpakken, blijft onduidelijk. Ik vond de situatie destijds al zo ondoorzichtig dat ik gebruikmaakte van het aanbod van mijn zonnepanelenleverancier om het voor mij te regelen. Volgens Hagen gaat het bij acht van de tien mensen goed, ‘maar er zijn meer uitzonderingen dan hoofdregels.’ Dus als je situatie maar even anders is, moet je verdraaid goed opletten, vooraf bij de Belastingdienst informeren of het uitbesteden. Ik heb mijn btw inmiddels terug, maar de vrijstelling is nog altijd niet geregeld. De fles bubbels die ik zei open te trekken als alles rond was, blijft dus nog even  dicht.

Opmerkingen en suggesties: [email protected]

Reacties van lezers

Daphne is niet de enige die worstelt met het verduurzamen van haar huis, blijkt uit de tientallen reacties die soms dagelijks binnenkomen. Omdat ze zo herkenbaar zijn, ze zulke goede adviezen bevatten en ze zo duidelijk illustreren wat woningbezitters nodig hebben, delen we (met toestemming van de schrijvers) enkele van die brieven hier.

Regenton

Ouderwetse waterput

In je column adviseer je een aftapkraan te maken onder aan de regenton. Is inderdaad handig, maar indien je (ook) een aftapkraan bovenaan in de regenton maakt, kun je daar een tuinslang op aan sluiten. Zo behoud je de inhoud van jouw regenton en loopt alleen het teveel aan water in je tuin. Wij hebben aan de bovenkant van de regenton een overloop met pvc-pijp en dan loopt het overtollige water naar onze ouderwetse waterput van 100 jaar oud. 
Anneke

Legionella-preventie

Douchen via zonneboiler 

In het juli/augustus-nummer staat bij  jouw column een reactie van ene Edwin. Hij  vertelt: ‘Douchen via zonneboiler (…) persoonlijk vind ik 55 graden Celsius warm genoeg.’ Als medicus en bekend met Legionellapreventie wil ik toch uitdrukkelijk waarschuwen voor (te) lage temperaturen in warmwaterinstallaties. Het RIVM adviseert: ‘Voor uw drinkwater thuis hoeft u geen legionella-beheersplan uit te voeren. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten: stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden Celsius). Beter nog is 65 graden Celsius aan te houden als minimumtemperatuur.’ 
Pieter


Huis verduurzamen

Trek je eigen plan 

Heb met belangstelling je pogingen tot verduurzamen en alle adviezen en commentaren daarop gevolgd. Laten we vooropstellen dat de overheid steeds tijdens het spel de regels verandert, en onbetrouwbaar is; trek dus je eigen plan en laat je informeren. Omdat wij  een nieuw gebouwd hoekhuis hebben uit 1974/75 moest er qua isolatie veel gebeuren, wat we destijds ook op korte termijn hebben gedaan (1976). De muren met schuim gevuld, Thermopane-glas A++ en rolluiken. Dit heeft het verbruik teruggebracht van 4.000 m3 gas naar 1.250 m3. Alles heeft zich dubbel en dwars terugbetaald. Tussendoor hebben we alle elektra en huishoudelijke apparaten (op de keuken na) omgezet naar LED of door betere apparatuur vervangen, wat ook 1.500 kWh (terug van 3.750 kWh) opleverde. Als de keuken vernieuwd zou worden, valt ook daar zeker 250 kWh te verdienen. Nu we vorig jaar zonnepanelen via VEH hebben gekocht met +/- 1.000 kWh overcapaciteit, kunnen veel meer zelf regelen. Via een spreadsheet weten we wat we over hebben en sturen dat via de elektrische open haard en de vloerverwarming van de badkamer als bij verwarming de kamer en bovenverdieping in. Dit scheelt in voor- en najaar aardig wat stookwerk. Het eerstvolgende in de planning is een digitale warmwaterboiler voor de douche. We zitten intussen al onder de 1.000 m3 en de energieleverancier wordt inmiddels nerveus – blijkt uit e-mails en telefoontjes. Een overweging is nog om een kleine elektrische boiler te verbinden met de cv en het water in de cv-installatie voor te verwarmen, zodat we uiteindelijk alle opgewekte stroom gebruiken. Het zal wel wat geregel zijn, maar de besparing op gas is tegen een prijs van 72 eurocent/ m3 altijd beter dan stroom terugleveren.
Ronald

Reageren?

Mail naar [email protected]. Wij kunnen jouw reactie (ingekort) plaatsen.

Dit is een bewerkte versie van 'Daphne verduurzaamt' uit Eigen Huis Magazine, editie september 2019.