Veelgestelde vragen over warmtepompen en zonneboilers

Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
1. Wat kost een warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp is de goedkoopste warmtepomp en kost tussen de € 3.000 en € 5.000, inclusief installatie, exclusief cv-ketel en subsidie. De verwarmingsinstallatie en de meterkast hoeven niet op de schop.

Naast de hybride luchtwarmtepomp zijn er meerdere soorten zelfstandige warmtepompen. Een lucht-/waterwarmtepomp is het goedkoopst en het eenvoudigst te plaatsen. Een bodemwarmtepomp heeft het hoogste rendement, maar is ook het duurst en de installatie ervan is ingewikkelder. De goedkoopste zelfstandige warmtepomp kost € 6.000, de duurste € 20.000, inclusief installatie, exclusief subsidie. Mogelijk zijn zwaardere aansluitingen nodig in de meterkast. 

Vraag altijd advies aan een installateur met praktijkervaring met de warmtepomp.

2. Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp zet de energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Hij kan de cv-ketel vervangen. De hybride luchtwarmtepomp haalt energie uit de lucht en is een aanvulling op de cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of wanneer er veel vraag is naar warm water.

3. Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Je kunt jouw cv-ketel vervangen door een warmtepomp als je de woning kunt verwarmen met cv-water van maximaal 50 graden Celsius. Bij een woning met Lage Temperatuur Verwarming, zoals vloer- of wandverwarming, kan dat meestal.

Krijg je de woning niet warm met cv-water van maximaal 50 graden, dan is een hybride warmtepomp een optie. Lees meer over je cv vervangen door een warmtepomp of bekijk de video: 

Wil je exact weten of een warmtepomp interessant kan zijn voor jouw woning en wat dit gaat kosten? Maakgebruik van de energieservice. Met de Energieservice krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

4. Kom ik in aanmerking voor subsidie als ik een warmtepomp aanschaf?
Ja, met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Check de voorwaarden van de ISDE.
5. Ik wil een warmtepomp installeren, hoeveel extra kosten aan elektriciteitsverbruik kan ik verwachten?

Als de warmtepomp de cv-ketel vervangt, dan is de rekensom eenvoudig: per m3 gasbesparing is het extra elektriciteitsverbruik 2 kWh. Lees meer over extra kosten aan elektriciteitsverbruik.

Wil je exact weten of een warmtepomp interessant kan zijn voor jouw woning en wat dit gaat kosten? Maak gebruik van de energieservice. Met de Energieservice krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

6. Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?
Het onderhoud van een warmtepomp kost € 75 tot € 175 per jaar, afhankelijk van het soort warmtepomp. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar). Lees meer over onderhoudskosten.

Meer lezen

Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren
Lage temperatuur verwarming
Bij lage temperatuur verwarming is de temperatuur van het water in de radiatoren maximaal 55 graden. Hierdoor dalen je stookkosten. Verwarmen lage temperatuur
Infraroodverwarming
Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Verwarmen met infrarood